
Παρά τα σημαντικά οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (GSI), αυτή δεν υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό, λόγω μεταξύ άλλων και των ρητών στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας, παρεμποδίζοντας τα έργα ακόμη και εντός της αναγνωρισμένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), σε επιστολή του προς την Εκπρόσωπο Ε.Ε. και Επίτροπο Ενέργειας.
Ενέργεια: Το καλώδιο GSI και ο αγωγός EastMed τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας
Παράλληλα υπενθύμισε ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει δοθεί σε ένα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και όταν ολοκληρωθεί πλήρως θα είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο. Το εν λόγω έργο είχε σχεδιαστεί το 2011 και το 2013 με πρωτοβουλία του Γ. Μανιάτη ως Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είχε ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
«Η ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το GSI από απειλές που προέρχονται από τρίτες χώρες»
Μανιάτης: Τουρκία – νέο καθεστώς Συρίας και ΑΟΖ
Ο Γ. Μανιάτης μάλιστα προειδοποιεί ότι «μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του νέου καθεστώτος της Συρίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, που θα βασίζεται στο προηγούμενο του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, και η οποία θα παραβιάζει άμεσα τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και της UNCLOS, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική κατάσταση στην ήδη εύθραυστη Ανατολική Μεσόγειο».
Για το λόγο αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ είναι στρατηγικός επενδυτής στο έργο, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το GSI από απειλές που προέρχονται από τρίτες χώρες». Όπως υπογράμμισε «χρειαζόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει, και μαζί με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ