
Την ανάπτυξη συνολικά 18 data center στην Ελλάδα έως το 2030 προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμμετέχοντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια του 14ου Athens Energy Summit. Όπως διευκρίνισε, τα data center θα αναπτυχθούν κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία, ένα στη Θεσσαλία και ένα στην Κρήτη.
«Το 2019 αναπτύξαμε μία στρατηγική με σκοπό να διαμηνύσουμε στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Η κυβέρνηση διευκόλυνε, επιτάχυνε και στήριξε τις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν. Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και ετοιμάζονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ηλεκτροδότηση. Ευελπιστούμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης στην περιοχή», είπε ο κ. Κυρανάκης.
Big-bang επενδύσεων σε πληροφορική, data center, τηλεπικοινωνίες το 2025
Ανασταλτικός παράγοντας το κόστος ενέργειας
Ωστόσο, ο υφυπουργός τόνισε ότι το κόστος ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφάσεις για το πώς θα τιμολογείται η ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τα νέα δεν είναι απαραίτητα καλά για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επιλέγουν τον επανασχεδιασμό της κατανομής των data center και των χώρων που θα τα φιλοξενήσουν με βάση τις ενεργειακές τιμές», είπε ο κ. Κυρανάκης.
«Οι τιμές που διαμορφώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την χώρα μας», προειδοποίησε. «Δεν θα είμαστε στις προτιμήσεις των εταιρειών κυρίως αν ληφθούν υπόψη και οι εξελίξεις με τις μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας στις οποίες επενδύουν Google, Amazon και Microsoft, στις ΗΠΑ», προσέθεσε.
Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι σε σχετική ερώτηση του υπουργείου, η Google επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει πουθενά στον κόσμο data center που θα λειτουργεί μόνο με ενέργεια από ΑΠΕ.
Ελλάδα και πυρηνική ενέργεια
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η πυρηνική ενέργεια να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα παρουσίασε ο Γιώργος Λάσκαρης, πρόεδρος του Deon Policy Institute και πυρηνικός φυσικός με έδρα τις ΗΠΑ. Όπως είπε, αρχικά, χρειάζεται ενημέρωση των αρμοδίων και του κοινού, και στη συνέχεια να αναπτυχθεί ρυθμιστικό πλαίσιο δευτερογενών κανονιστικών νόμων, να μπει η πυρηνική ενέργεια στο ΕΣΕΚ, όπου τώρα δεν υπάρχει αναφορά στα πυρηνικά και, τέλος, να εκπαιδευτούν ειδικοί επιστήμονες που θα εξειδικευτούν σε προγράμματα πυρηνικής ενέργειας.
Ο Γιώργος Λάσκαρης εξήγησε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει διακομματική στήριξη για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια έως 300 MWe και έχει δοθεί νομικά η δυνατότητα να παράγονται σε εργοστάσια και να μεταφέρονται στη συνέχεια στους χώρους λειτουργίας τους.
Ανέφερε επίσης ότι οι Google, Amazon, Meta και Microsoft προχωρούν σε συμβόλαια για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. «Αυτοί οι αντιδραστήρες θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα data center», είπε.
Η Ελλάδα ανερχόμενος προορισμός για data center
«Η Ελλάδα κάνει επικεφαλίδες» αναφορικά με τα data center είπε ο Σπύρος Λιώλης, Managing Principal και CTO στο Data Center Facilities της Ramboll, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζονται στα διεθνή συνέδρια ως ανερχόμενος προορισμός για data center.
Ο κ. Λιώλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόστος της ενέργειας δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας επιλογής προορισμού για τα data center, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ισχυρά γεωστρατηγικά κριτήρια. «Οι operators θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι στον «πόλεμο των δεδομένων» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, «όποιος έχει τον έλεγχο έχει καλύτερη εικόνα για τον αντίπαλο».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ