
Η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση εμπορικών ανταγωνισμών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξαγγείλει πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει δασμούς, απορρύθμιση, φοροαπαλλαγές, περικοπές δημοσίων δαπανών και αναζήτηση φυσικών πόρων, επιδιώκοντας αποθάρρυνση των εισαγωγών στις ΗΠΑ, ενθάρρυνση εξαγωγών και επαναπατρισμό της βιομηχανικής παραγωγής στη Δύση. Mία σύγχρονη εκδοχή του μερκαντιλισμού. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό επιχείρημα για την επίτευξη καλύτερων συμφωνιών, όπως ήδη συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις. Οι δασμοί, εφόσον υλοποιηθούν, θα επιβραδύνουν το διεθνές εμπόριο και την ανάπτυξη, αν και λιγότερο για τις περιοχές με μικρότερο όγκο εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως η Ευρώπη.
Άλλωστε, η απειλή αντιποίνων και η εκτροπή εμπορίου προς άλλες χώρες (Κίνα) καθιστούν τους δασμούς λιγότερο αποτελεσματικούς και άρα λιγότερο πιθανό να επιβληθούν. Επιπλέον, θα επιδράσουν αυξητικά στον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Fed, ενώ μπορούν να ενισχύσουν το δολάριο και να πλήξουν τις μετοχές.Ακόμα κι αν γνωρίζαμε την αρχιτεκτονική και το εύρος της επιβολής τους, θα παρέμενε δύσκολο να εκτιμήσουμε την καθαρή επίδραση, μεταξύ άλλων και διότι η προτέρα κατάσταση στο διεθνές εμπόριο καθόλου δεν ομοίαζε με πλήρη ανταγωνισμό: οι δασμοί δεν είχαν εκλείψει ποτέ, απλώς ήταν κατά μέσο όρο πιο χαμηλοί ή είχαν αντικατασταθεί από άλλα, ισοδύναμα μέτρα όπως ποιοτικές προδιαγραφές που εμπόδιζαν την εισαγωγή κάποιων αγαθών, ποσοτικοί περιορισμοί, επιδοτήσεις.
Ούτως ή άλλως, ο πλανήτης είχε εισέλθει, και προ Τραμπ, σε περίοδο αναδιάταξης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, όπου οι σταθεροί και γεωστρατηγικά φιλικοί προμηθευτές προτιμώνται έναντι φθηνότερων αλλά ανταγωνιστικών. Η μεν Κίνα προσπαθεί να επεκταθεί οικονομικά με τον «δρόμο του μεταξιού» και οι ΗΠΑ (και επί Μπάιντεν) να την επιβραδύνουν περιορίζοντας την πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες και υλικά, χαράσσοντας και εναλλακτικές οδεύσεις του εμπορίου (IMEC). Το τοπίο περιπλέκεται από τις συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την επιβράδυνση (ή και αντιστροφή στις ΗΠΑ) της πράσινης μετάβασης, καθώς και την επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε αυτό το περιβάλλον, αποτελεί πλέον μονόδρομο για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει άμεσα χρονίζουσες δομικές αδυναμίες της: τεχνολογική υστέρηση, ακριβή ενέργεια, αντιαναπτυξιακό ρυθμιστικό περιβάλλον, αβελτηρία στις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα ταχεία πράσινη μετάβαση, στρατηγική αυτονομία και υψηλές κοινωνικές παροχές με το παρόν επίπεδο παραγωγικότητας. Χρειάζεται επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς (ψηφιακές τεχνολογίες, ενέργεια, άμυνα), εμβάθυνση ενιαίων αγορών – κυρίως της τραπεζικής – και συνετές πολιτικές μετανάστευσης, ώστε να εξασφαλίσει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό χωρίς μαζική εισροή μη ενσωματώσιμων πληθυσμών. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει να συνειδητοποιεί – δειλά – την ανάγκη για δράση. Ας ελπίσουμε να δούμε μια πιο φιλόδοξη, ενιαία στάση και όχι – πάλι – πολιτικές τύπου «πολύ λίγο, πολύ αργά».
Αν η Ευρώπη πρέπει να βαδίσει ταχύτερα, η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να καλύψει το επενδυτικό, τεχνολογικό και θεσμικό χάσμα, ανάγοντας την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνική προτεραιότητα.
Ο κ. Τάσος Αναστασάτος είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ
ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο