
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας για τους περισσότερους τίτλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και έκλεισε με απώλειες, θέτοντας πλέον εν αμφιβόλω και τη διατήρηση των 1.600 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.596,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.593,78 μονάδων (-0,63%) και 1.601,95 μονάδων (-0,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 367,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 79,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 39,8 εκατ. τεμάχια αξίας 190,3 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,49% στις 3.907,37 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.495,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.454,33 μονάδες.
Το πακέτο στην Πειραιώς
Η μετοχή της Πειραιώς ήταν σήμερα στο επίκεντρο, καθώς άλλαξε χέρια και το πακέτο για το 2,8%, με πωλητή τον Τζον Πόλσον. Η τιμή στην οποία έγινε η συναλλαγή ήταν τα 4,58 ευρώ, με τη συνολική αξία του πακέτου να είναι στα 160,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η διαδικασία έγινε με επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών που άνοιξε η Goldman Sachs.
Με την κίνηση αυτή ο Αμερικανός επενδυτής προχώρησε σε rebalancing του χαρτοφυλακίου του, κατοχυρώνοντας κέρδη από τη μετοχή (η οποία σημείωσε άνοδο 6,87% τον τελευταίο μήνα) και βοηθώντας στο free float (μετοχές σε ελεύθερη διασπορά). Ωστόσο, η μετοχή πιέζεται αρκετά σήμερα, συμβάλλοντας στην γενική εικόνα της αγοράς.
Διορθωτικές ημέρες
Το στοίχημα των ημερών τώρα είναι να μην χαθεί η επαφή με το ψυχολογικό επίπεδο των 1.600 μονάδων, αν και ουσιαστικά ο γενικός δείκτης «ακολουθεί» ελαφρώς ετεροχρονισμένα τη μεγαλύτερη διόρθωση που έχουν κάνει αρκετοί του τίτλοι, μετά τα τοπικά, αλλά και πολυετή, υψηλά που βρέθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, στις 1.629 μονάδες.
Τεχνικά όμως, τα περιθώρια, αφού χάθηκαν οι 1.605 μονάδες, πλέον κατεβαίνουν στις 1.586 ή τις 1.553 μονάδες. Στο ίδιο μοτίβο και ο FTSE 25, καθώς έχασε τις 3.920 μονάδες, όπου συντηρείται η επιθετική τάση. Η κατοχύρωση του δίνει πλέον μεγαλύτερη διόρθωση στις 3.892 και τις 3.861 μονάδες, όπου είναι οι στηρίξεις.
Πάντως, ενώ κατά τη διάρκεια της επί εννέα εβδομάδες ανόδου η αγορά έβλεπε ένα υποδειγματικό rotation στις ανοδικές μετοχές καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το αντίστροφο, δηλαδή το rotation στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρες. Η αγορά έχει εισέλθει σε διορθωτική φάση, όπως αναμενόταν, προσπαθώντας όμως να κρατήσει μέρος των κεκτημένων του.
Η αλήθεια είναι όμως ότι από τη στιγμή που η αγορά άρχισε το τελευταίο ανοδικό της σκέλος, από τις αρχές του Δεκεμβρίου και από τις 1.400 μονάδες, οι διορθωτικές συνεδριάσεις ήταν περιορισμένες. Το τοπικό και πολυετές υψηλό των 1.627 μονάδων ήρθε πολύ πιο γρήγορα από ότι ανέμεναν και οι πιο αισιόδοξοι, λοιπόν, με την εικόνα που εμφανίζει η αγορά τις τελευταίες ημέρες να μην ανησυχεί προς ώρας τους αναλυτές.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 3,97%, με τη Cenergy να ακολουθεί με -3,50%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΔΑΑ. Οι απώλειες των Βιοχάλκο, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, Aegean και Motor Oil ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Metlen και Σαράντης.
Στον αντίποδα, Τιτάν και Eurobank σημείωσαν κέρδη 1,47% και 1,46% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Optima Bank, Coca Cola, Alpha Bank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Ελλάκτωρ.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια