![Μερίσματα: Διανομές ρεκόρ το 2024 από τις ανά τον κόσμο εταιρείες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_markets6_gaia-768x450-1.png)
Δεν σκιάχτηκαν οι ανά τον πλανήτη εισηγμένες επιχειρήσεις από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που άρχισε να εφαρμόζει – όπως είχε προειδοποιήσει εξάλλου – συνεπικουρούμενος από τους επίσης αλλοπρόσαλλους συνεργάτες του με προεξάρχοντα τον Ίλον Μασκ. Αυτό έδειξε η ετήσια έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson για τα μερίσματα που διένειμαν το 2024 στους μετόχους τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,75 τρισ. δολαρίων και εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 6,6% συγκριτικά με τα διανεμηθέντα το 2023.
Πακτωλός μερισμάτων στις ΗΠΑ
«Νόμος είναι το δίκιο του μετόχου», λοιπόν. Και από τις 49 χώρες που μελετήθηκαν – δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα – οι 17 κατέγραψαν πληρωμές-ρεκόρ το 2024. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος διανομέας μερισμάτων με συνολικά 651 δισ. δολάρια. Μιλάμε για περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου παγκοσμίως!
Μόνο η αύξηση των μερισμάτων που διένειμαν οι εισηγμένες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2023 (50 δισ. δολ.) ξεπερνά τα συνολικά μερίσματα που κατέβαλε, ας πούμε, η πάμπλουτη Ελβετία για το έτος 2024 (49 δισ. δολ.). Και φθάνει σχεδόν τα μερίσματα που κατέβαλαν οι εισηγμένες στη Γερμανία, στην εξόχως βιομηχανοποιημένη και εξαγωγική χώρα της Ευρώπης, που έχει και τη μεγαλύτερη οικονομία, στην Ευρώπη (51,7 δισ. δολ.).
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Meta (μητρική του Facebook) και Alphabet (η μητρική της Google) ευθύνονται για το ένα τέταρτο αυτής της αύξησης. Πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, στη δεύτερη θέση του βάθρου των χωρών με που διένειμαν αθροιστικά τα περισσότερα μερίσματα βρίσκονται η Βρετανία με 90,6 δισ. δολ. και έπεται η Ιαπωνία με 86 δισ. δολάρια. Ενώ όμως τα μερίσματα στη Βρετανία μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εξαιτίας του κλάδου των εξορύξεων κυρίως, στην Ιαπωνία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (15,5%), ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ.
Στην τέταρτη θέση της κατάταξης (και κορυφαία για την Ευρώπη) βρίσκεται η Γαλλία. «Τα γαλλικά μερίσματα έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 68,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε στη «Le Figaro» ο Σαρλ-Ανρί Ερμάν, επικεφαλής υπεύθυνος της Janus Henderson για τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι γενναιόδωρες τράπεζες
Ο ευρύτερος κλάδος της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεισέφερε κατά 28% στα συνολικά κεφάλαια που διένειμαν το 2024 ως μερίσματα οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν και πέρυσι οι πιο γενναιόδωρες για τους μετόχους τους, καθώς διένειμαν περισσότερα από 257,6 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο τομέας των υδρογονανθράκων με διανομές 166,2 δισ. δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο ευρύτερος τομέας της τεχνολογίας ακολουθεί κατά πόδας με διανομές 152,2 δισ. δολαρίων, με πρωταγωνιστές τους παραδοσιακούς κυρίαρχους του κλάδου όπως η Apple, αλλά και εταιρείες ημιαγωγών απαραίτητων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Διψήφια αύξηση σημείωσαν τα μερίσματα που διένειμαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των καταναλωτικών αγαθών και της αναψυχής.
Στους αντίποδες, ο κλάδος των πρώτων υλών (στον τομέα των εξορύξεων) και ο κλάδος των μεταφορών μείωσαν σημαντικά τα μερίσματα που διένειμαν στους μετόχους τους.
Η Microsoft ακλόνητη στην κορυφή
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Microsoft κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των εισηγμένων, έχοντας καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό μερισμάτων στους μετόχους της. Κατά πόδας ακολούθησε η ExxonMobil, η οποία προσφάτως εξαγόρασε την Pioneer Resources.
Η πρώτη δεκάδα απαρτίζεται από τρεις τράπεζες (HSBC, China Construction Bank και JPMorgan), τρεις εταιρείες από τον τομέα των υδρογονανθράκων (Exxon, PetroChina, και Chevron), από δύο τεχνολογικές εταιρείες (Microsoft και Apple), από τη φαρμακευτική Johnson & Johnson και από την τηλεπικοινωνιακή China Mobile Limited. Αναφορικά με την εθνικότητα των 10 κορυφαίων εταιρειών, έξι είναι αμερικανικές, τρεις κινεζικές και μία βρετανική.
«Η αύξηση των μερισμάτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 2024 χάρη στον τραπεζικό τομέα και χάρη στα απρόσμενα υψηλά μερίσματα που διένειμαν κάποιες από τις ‘Magnificent Seven’ στις ΗΠΑ», δήλωσε η Τζέιν Σούμεϊκ, επικεφαλής διαχειρίστρια του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου μετοχών στην Janus Henderson.
Οι «Magnificent Seven» είναι οι επτά μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας στον κόσμο, όλες αμερικανικές. Πρόκειται για τις Microsoft, Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Alphabet και Amazon. Εξ αυτών η Meta και η Alphabet μοίρασαν τα πρώτα τους μερίσματα. Πρώτη φορά διένειμε μέρισμα και η κινεζική Alibaba.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια