Δεν σκιάχτηκαν οι ανά τον πλανήτη εισηγμένες επιχειρήσεις από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που άρχισε να εφαρμόζει – όπως είχε προειδοποιήσει εξάλλου – συνεπικουρούμενος από τους επίσης αλλοπρόσαλλους συνεργάτες του με προεξάρχοντα τον Ίλον Μασκ. Αυτό έδειξε η ετήσια έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson για τα μερίσματα που διένειμαν το 2024 στους μετόχους τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,75 τρισ. δολαρίων και εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 6,6% συγκριτικά με τα διανεμηθέντα το 2023.

Πακτωλός μερισμάτων στις ΗΠΑ

«Νόμος είναι το δίκιο του μετόχου», λοιπόν. Και από τις 49 χώρες που μελετήθηκαν – δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα – οι 17 κατέγραψαν πληρωμές-ρεκόρ το 2024. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος διανομέας μερισμάτων με συνολικά 651 δισ. δολάρια. Μιλάμε για περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου παγκοσμίως!

Μόνο η αύξηση των μερισμάτων που διένειμαν οι εισηγμένες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2023 (50 δισ. δολ.) ξεπερνά τα συνολικά μερίσματα που κατέβαλε, ας πούμε, η πάμπλουτη Ελβετία για το έτος 2024 (49 δισ. δολ.). Και φθάνει σχεδόν τα μερίσματα που κατέβαλαν οι εισηγμένες στη Γερμανία, στην εξόχως βιομηχανοποιημένη και εξαγωγική χώρα της Ευρώπης, που έχει και τη μεγαλύτερη οικονομία, στην Ευρώπη (51,7 δισ. δολ.).

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Meta (μητρική του Facebook) και Alphabet (η μητρική της Google) ευθύνονται για το ένα τέταρτο αυτής της αύξησης. Πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, στη δεύτερη θέση του βάθρου των χωρών με που διένειμαν αθροιστικά τα περισσότερα μερίσματα βρίσκονται η Βρετανία με 90,6 δισ. δολ. και έπεται η Ιαπωνία με 86 δισ. δολάρια. Ενώ όμως τα μερίσματα στη Βρετανία μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εξαιτίας του κλάδου των εξορύξεων κυρίως, στην Ιαπωνία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (15,5%), ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ.

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης (και κορυφαία για την Ευρώπη) βρίσκεται η Γαλλία. «Τα γαλλικά μερίσματα έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 68,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε στη «Le Figaro» ο Σαρλ-Ανρί Ερμάν, επικεφαλής υπεύθυνος της Janus Henderson για τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι γενναιόδωρες τράπεζες

Ο ευρύτερος κλάδος της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεισέφερε κατά 28% στα συνολικά κεφάλαια που διένειμαν το 2024 ως μερίσματα οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν και πέρυσι οι πιο γενναιόδωρες για τους μετόχους τους, καθώς διένειμαν περισσότερα από 257,6 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο τομέας των υδρογονανθράκων με διανομές 166,2 δισ. δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο ευρύτερος τομέας της τεχνολογίας ακολουθεί κατά πόδας με διανομές 152,2 δισ. δολαρίων, με πρωταγωνιστές τους παραδοσιακούς κυρίαρχους του κλάδου όπως η Apple, αλλά και εταιρείες ημιαγωγών απαραίτητων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Διψήφια αύξηση σημείωσαν τα μερίσματα που διένειμαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των καταναλωτικών αγαθών και της αναψυχής.

Στους αντίποδες, ο κλάδος των πρώτων υλών (στον τομέα των εξορύξεων) και ο κλάδος των μεταφορών μείωσαν σημαντικά τα μερίσματα που διένειμαν στους μετόχους τους.

Η Microsoft ακλόνητη στην κορυφή

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Microsoft κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των εισηγμένων, έχοντας καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό μερισμάτων στους μετόχους της. Κατά πόδας ακολούθησε η ExxonMobil, η οποία προσφάτως εξαγόρασε την Pioneer Resources.

Η πρώτη δεκάδα απαρτίζεται από τρεις τράπεζες (HSBC, China Construction Bank και JPMorgan), τρεις εταιρείες από τον τομέα των υδρογονανθράκων (Exxon, PetroChina, και Chevron), από δύο τεχνολογικές εταιρείες (Microsoft και Apple), από τη φαρμακευτική Johnson & Johnson και από την τηλεπικοινωνιακή China Mobile Limited. Αναφορικά με την εθνικότητα των 10 κορυφαίων εταιρειών, έξι είναι αμερικανικές, τρεις κινεζικές και μία βρετανική.

«Η αύξηση των μερισμάτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 2024 χάρη στον τραπεζικό τομέα και χάρη στα απρόσμενα υψηλά μερίσματα που διένειμαν κάποιες από τις ‘Magnificent Seven’ στις ΗΠΑ», δήλωσε η Τζέιν Σούμεϊκ, επικεφαλής διαχειρίστρια του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου μετοχών στην Janus Henderson.

Οι «Magnificent Seven» είναι οι επτά μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας στον κόσμο, όλες αμερικανικές. Πρόκειται για τις Microsoft, Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Alphabet και Amazon. Εξ αυτών η Meta και η Alphabet μοίρασαν τα πρώτα τους μερίσματα. Πρώτη φορά διένειμε μέρισμα και η κινεζική Alibaba.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή