
Ο χρυσός έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο, με προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης έως τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά, εφόσον οι επενδυτές συνεχίσουν να απομακρύνονται από περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς.
Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο, λόγω αυξημένων αγορών από κεντρικές τράπεζες και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Αν και την Παρασκευή υπήρξε ελαφρά υποχώρηση, η πτώση παρέμεινε συγκρατημένη, με το συμβόλαιο ενός μήνα στο Comex να μειώνεται κατά 0,8%, διαμορφούμενο στα 3.020 δολάρια.
Πώς ο χρυσός θα «δει» τις 4.000
Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να φτάσει τα 4.000 δολάρια, εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να εγκαταλείπουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, κατευθύνοντας κεφάλαια προς τον χρυσό και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Μικ ΜακΓκλόουν.
«Οι βασικοί ανταγωνιστές του χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν η ισχυρή άνοδος των αμερικανικών μετοχών, η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και η άνοδος του ψηφιακού χρυσού—δηλαδή του Μπιτκόιν», δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
Ο ΜακΓκλόουν δεν είναι ο μόνος που εκτιμά ότι ο χρυσός έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Τον Φεβρουάριο, η Yardeni Research προέβλεψε ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τα 4.000 δολάρια μέσα στο έτος. Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα, ο διακεκριμένος επενδυτής ομολόγων Τζέφρι Γκάντλαχ έθεσε τον ίδιο στόχο τιμής σε επικοινωνία του με επενδυτές.
Τόσο χρυσός όσο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, στα οποία στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων, όπως αυτή που ξεκίνησε όταν οι αγορές ανησύχησαν για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου με την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό.
Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 8,1% από το ιστορικό υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ οι τιμές του Μπιτκόιν έχουν σημειώσει πτώση σχεδόν 13%. Ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων φαίνεται να κατευθύνεται προς τον χρυσό, ο οποίος έχει ενισχυθεί σχεδόν 3% την ίδια περίοδο.
Εισροές για ETFs χρυσού
Οι ροές κεφαλαίων σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που αποτελούν δείκτη της επενδυτικής ψυχολογίας, επιβεβαιώνουν αυτή την τάση.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, επενδυτές απέσυραν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ETFs του Bitcoin, σύμφωνα με τη FactSet. Πρόκειται για αντιστροφή της περυσινής τάσης, όταν τα κεφάλαια αυτά είχαν συγκεντρώσει άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν από τα πιο περιζήτητα επενδυτικά προϊόντα της Wall Street.
Αντίθετα, τα ETFs χρυσού παρουσίασαν εισροές σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα. Παρότι δεν είχαν σημαντικές εκροές την περασμένη χρονιά, οι αναλυτές δυσκολεύονταν να εξηγήσουν γιατί δεν προσέλκυαν περισσότερα κεφάλαια.
Παράλληλα, οι επενδυτές που αποχωρούν από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στρέφονται και στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, το έτερο βασικό επενδυτικό καταφύγιο. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 4,24% από 4,42% τον περασμένο μήνα. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα με τις τιμές τους—όταν η ζήτηση αυξάνεται, οι αποδόσεις μειώνονται.
Παρότι τα κρατικά ομόλογα ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλή επενδυτική επιλογή, η πτώση των αποδόσεών τους θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του χρυσού. Σε αντίθεση με τα ομόλογα, ο χρυσός δεν προσφέρει εισόδημα στους επενδυτές, κάτι που θεωρείται μειονέκτημα. Ωστόσο, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, αυτό το μειονέκτημα καθίσταται λιγότερο σημαντικό, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό συγκριτικά.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι