
Την πρώτη εικόνα για τις έρευνες υδρογονανθράκων που ζητά να κάνει η Chevron σε τρεις θαλάσσιες περιοχές της χώρας έδωσε ο Σταύρος Παπασταύρου.
Ο Σταύρος Παπασταύρου υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum X είπε για τους διαγωνισμούς που αφορούν στις παραχωρήσεις των θαλάσσιων blocks «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ»: «Η πρώτη υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, η επόμενη υπογράφεται αύριο 11 Απριλίου και μέχρι το τέλος Απριλίου, νομίζω ότι θα δημοσιεύσουμε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον διαγωνισμό, με στόχο μέχρι τον Αύγουστο να έχουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στη συνέχεια πριν το τέλος του έτους να πάμε στη Βουλή των Ελλήνων».
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, να συνιστά έναν εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει, μέσω της ενέργειας, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, ένα πλαίσιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου
Ψήφος εμπιστοσύνης από Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα, σημείωσε ότι αποτελεί μία «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» και μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης που ενέχει.
Ο ίδιος μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μέσα από την ενέργεια: «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, να συνιστά έναν εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει, μέσω της ενέργειας, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, ένα πλαίσιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια».
Είμαι αισιόδοξος ότι η διπλωματία και η λογική θα επικρατήσουν. Εμείς θέλουμε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συμμετοχή και με δηλώσεις αλλά και με δράση, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Σχετικά με το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, που συμμετείχε διαδικτυακά στο ίδιο πάνελ τόνισε ότι θα αρθεί η απομόνωση της Κύπρου και δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη, δηλώνοντας πως δεν αποτελεί ένα έργο ανάμεσα σε δύο ή τρεις χώρες, αλλά ένα ευρωπαϊκό project στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά η Ε.Ε. ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που και έχει λάβει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility.

Ζήτησε, δε, να υπάρξει πιο ενεργή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το project, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες. «Είμαι αισιόδοξος ότι η διπλωματία και η λογική θα επικρατήσουν. Εμείς θέλουμε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συμμετοχή και με δηλώσεις αλλά και με δράση», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτήρισε το έργο ως «κρίσιμο» για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του. Τόνισε, ωστόσο, πως απαιτείται προσεκτική και θεσμική διαχείριση από τις δύο χώρες και την Ε.Ε.
Το πιο φθηνό και ασφαλές αέριο είναι το ευρωπαϊκό, τόνισε ο Zhecho Stankov, υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας
Ο Zhecho Stankov
Στην ίδια συζήτηση που συμμετείχε ο Zhecho Stankov, υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας μίλησε για τη σημασία της συνένωσης των δυνάμεων μεταξύ των χωρών της περιοχής: «Όταν είμαστε μόνοι μας δεν μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις. Η διασυνδεσιμότητα με τους γείτονες είναι σημαντικός παράγοντας όπως και η αύξηση της χωρητικότητας» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εστίαση σε νέους τερματικούς σταθμούς και αύξηση της χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε αποτέλεσμα «υψηλού επιπέδου διπλωματίας» τον εφοδιασμό της χώρας μέσω της Αλεξανδρούπολης με LNG από την Venture Capital.
Τόνισε, δε, πως «το πιο φθηνό και ασφαλές αέριο είναι το ευρωπαϊκό» και ανέφερε πως σε πέντε μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για εξερεύνηση στην Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παράλληλα με τις νέες εξερευνήσεις, να υπάρξουν επενδύσεις στα terminals και στην αύξηση της χωρητικότητάς τους.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ