
Το λανσάρισμα ενός νέου εργαλείου, του Kid Wallet, το οποίο θα βοηθά τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας και της ΑΙ, προανήγγειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε πριν την έναρξη του πάνελ υποστήριξε ότι τα νέα δεδομένα στο κομμάτι της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει ζητήματα για την προστασία των ανηλίκων – ενίοτε και την ενηλίκων.
Τι συνιστά το Kid Wallet
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία, το «Kid Wallet», το οποίο θα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και θα αποτελεί ένα εργαλείο γονεϊκού ελέγχου για τον περιορισμό της έκθεσης των ανηλίκων στην οθόνη.
Το συγκεκριμένο «πορτοφόλι», παράλληλα, θα συνιστά το επίσημο εργαλείο αφενός για την πιστοποίηση της ηλικίας, αφετέρου για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών αγορών σε προϊόντα καπνού, στοιχηματισμού κ.ά. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό κανονισμό DSA, ο οποίος έρχεται να επιλύσει τα προβλήματα στο κομμάτι της παραπληροφόρησης και της απάτης, ενώ ειδική μνεία έκανε και στο fact checking, χαρακτηρίζοντας ως «τραγική την απαίτηση για την κατάργησή του».
Σχετικά με το ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, αν και ο νέος κανονισμός «έρχεται να βάλει τα πράγματα στη σωστή διάσταση». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά.
Πώς ενισχύθηκε η καινοτομία
Από την πλευρά του, ο κ. Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, έσπευσε να υπενθυμίσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καινοτομίας, διευκρινίζοντας ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 18% οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι καταρτίσαμε συγκεκριμένα σχέδια, δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις spin-offs, δώσαμε ενισχύσεις για συνεργασία ιδιωτικού τομέα – πανεπιστημίων, ιδρύσαμε το «elevate greece», ενώ εισάγαμε ένα νέο πλαίσιο για τη χρυσή βίζα.
Σύμφωνα μ’ αυτό, ένας πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να επενδύσει 250.000 ευρώ σε μια start up και ως αντάλλαγμα να λάβει 5ετούς διάρκεια βίζα. Επίσης, δεν παρέλειψε να εστιάσει στα φορολογικά κίνητρα, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών. Αυτήν τη στιγμή το 50% των δαπανών για έρευνα και καινοτομία προέρχεται από το κράτος και το υπόλοιπο 50% από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης ξεκαθάρισε ότι θέλει να ανεβάσει το ποσοστό των ιδιωτών στο 65%, όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του, παρατήρησε ότι το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο μπορεί είτε να ενθαρρύνει είτε να αποθαρρύνει την καινοτομία, ανάλογα με τον κλάδο που εφαρμόζεται. Προς επίρρωση, έφερε δύο διαφορετικά παραδείγματα. Όπως εξήγησε, στην Ευρώπη είναι δύσκολο να βρεις ποιοτικά και ποσοτικά ανοιχτά δεδομένα, καθώς το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο θέτει εμπόδια.
Έτσι αποθαρρύνει την καινοτομία. Από την άλλη πλευρά, όμως, το κανονιστικό πλαίσιο αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, οι πατέντες, τα εμπορικά σήματα κ.α. «Πρέπει να πετύχουμε μια ισορροπία […] Χρειαζόμαστε και το κανονιστικό πλαίσιο και την καινοτομία, αλλά το πρόβλημα ξεκινά όταν δίνουμε προτεραιότητα στο πρώτο και όχι στο δεύτερο».

Από αριστερά: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Christopher Butler, Εκτελεστικός Διευθυντής, Tholos Foundation – Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας – Javier Lopez Gonzalez, Επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακού Εμπορίου, ΟΟΣΑ – Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρος, Corporate Affairs and Communications, JTI – Άγγελος Αθανασόπουλος, Διευθυντής Εθνικού και Περιφερειακού Τύπου, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – ΕΛΚ, Βέλγιο
Το κανονιστικό πλαίσιο
Ο κ. Javier Lopez-Gonzalez, Επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακού Εμπορίου, ΟΟΣΑ, κληθείς να σχολιάσει το κανονιστικό πλαίσιο, υποστήριξε ότι προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, η οποία θα βοηθά την καινοτομία και την ανάπτυξη, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί ένα τοίχο προφύλαξης. Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι ο κατακερματισμός δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ένα κόστος 10% επί των εμπορικών ροών.
Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι κανένας κανονισμός δεν είναι η βέλτιστη λύση. «Μπορεί να μειώσει κάποια κόστη, αλλά ταυτόχρονα θα απωλέσει κάποια οφέλη» σχολίασε, χαρακτηριστικά. Η χρυσή τομή, όπως πρόσθεσε, είναι να εξισορροπήσουμε όλα τα παραπάνω, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τις εμπορικές ροές κατά 3%. «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα προστατεύουμε με τη λιγότερο δυνατή παρέμβαση» επανέλαβε, προσδίδοντας σημασία και στην έννοια της διαλειτουργικότητας, η οποία μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις των κανονισμών.
Την ίδια ώρα, ο κ. Christopher Butler, Εκτελεστικός Διευθυντής, Tholos Foundation, τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού καινοτομίας και κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο δεν θα εμποδίζει ή περιορίζει το πρώτο. Όπως παρατήρησε, αυτήν τη στιγμή υπάρχει διαφορά μεταξύ των start-ups στις ΗΠΑ και των start-ups στην Ευρώπη. Η διαφορά δεν έγκειται στη φάση της δημιουργίας, αλλά στο ποσοστό επιτυχίας, το οποίο είναι μικρότερο στην Ευρώπη.
«Όταν οι εταιρείες φθάνουν στο κρίσιμο κατώφλι, υπάρχουν περισσότεροι κανονισμοί» σημείωσε. Γι’ αυτό τον λόγο, κάλεσε το κράτος να κάνει ένα βήμα πίσω. Επιπλέον, στιγμάτισε το γεγονός ότι ορισμένα κανονιστικά πλαίσια εστιάζουν αποκλειστικά σε μεγάλους παίχτες, κυρίως εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό, όπως εκτίμησε, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα στις μικρότερες εταιρείες.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κανονιστική πίεση σε όσες εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Δεν παίρνουν τις ευκαιρίες να μεγαλώσουν και να καινοτομήσουν» υποστήριξε, μεταξύ άλλων. «Αν εστιάζεις στις μεγάλες, παραδόξως θα δημιουργήσεις προβλήματα στις μικρές, νεοφυείς επιχειρήσεις» κατέληξε.
Τέλος, η κα Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρος, Corporate Affairs and Communications στην JTI, ναι μεν τάχθηκε υπέρ των κανονισμών, χωρίς όμως αυτοί να «παγώνουν» την καινοτομία. Επικαλούμενη τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, επεσήμανε ότι όλοι οι «παίχτες» επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη εναλλακτικών, λιγότερο επικίνδυνων καπνικών προϊόντων. «Είναι σημαντικό οι κανονισμοί να στηρίζουν αυτήν την ανάπτυξη» διαμήνυσε.
Μάλιστα, επικαλέστηκε ως αντιπαράδειγμα τη Βραζιλία, η οποία πριν μερικά χρόνια απαγόρευσε όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Και τι έγινε; Στην πραγματικότητα η μαύρη αγορά αναπτύχθηκε κατά 600%. Όλα πέρασαν στην παρανομία» ανέφερε, συμπεραίνοντας ότι ο κανονισμός πρέπει να προσαρμόζεται στην ανάγκη των καταναλωτών, καθώς διαφορετικά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν παρέλειψε, δε, να εστιάσει και στη σημασία της διαρκούς προσαρμογής του κανονιστικού πλαισίου, καθώς «δεν θα πρέπει να είναι ένας αμετακίνητος τοίχος».


Latest News

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia