
Η «εκεχειρία» των 90 ημερών στους δασμούς, άνοιξε το παράθυρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ξεκάθαρα την ελληνική θέση για μια συμφωνία win-win, η οποία ιδανικά θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών σε προϊόντα από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το «μεγάλο παζάρι» για το εμπορικό καθεστώς ΗΠΑ – ΕΕ τώρα ξεκινά. Η Ελλάδα συντάσσεται με τις κινήσεις και τις αποφάσεις της Κομισιόν, ενώ ο λογαριασμός θα φανεί ύστερα από τρεις μήνες όταν θα λήξει η «εκεχειρία».
Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο εστιάζει σε μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας, η οποία απειλείται κυρίως από δευτερογενείς επιπτώσεις, δεδομένου ότι ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένος. Είναι κάτω του 5% των ελληνικών εξαγωγών, είναι 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ και αφορούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα κυρίως το ελαιόλαδο, τις ελιές και τη φέτα αλλά και το αλουμίνιο, το τσιμέντο και τα πετρελαιοειδή.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από μία αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική οικονομία και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αφορούν τη διεθνή αβεβαιότητα που επιδρά στις επενδύσεις, το ενδεχόμενο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ και Γερμανία) που θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Στην προσπάθεια θωράκισης της οικονομίας η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας με βασικό στόχο τη διείσδυση στις αγορές της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής με κίνητρα και απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών για εξαγωγές. Για την ισχυροποίηση της επενδυτικής θέσης της χώρας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, συζήτησε μια σειρά μέτρων, που αντιστοιχούν στη στροφή στα θέματα της τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Στο ΚΥΣΟΙΠ παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις των υπουργείων έως το τέλος του 2025 και συμφωνήθηκε να εξετάζονται σε τακτική βάση και να διαπιστώνεται η πρόοδος.
Το καλάθι της ΔΕΘ
Παράλληλα με τις κινήσεις θωράκισης της οικονομίας, στην κυβέρνηση συνεχίζεται η συζήτηση για το καλάθι της ΔΕΘ. Ολα τα μέτρα θα μπουν στη δημοσιονομική ζυγαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» ενώ υπό εξέταση είναι άλλες παρεμβάσεις όπως το επίδομα ενοικίου για νέους και η επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η ρήτρα διαφυγής και τα έξτρα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το πακέτο της ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού με το Μαξίμου που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως στη μεσαία τάξη να διαμηνύει πως η εποχή του «δώσ’ τα όλα» έχει τελειώσει και να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1.Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
– Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
– Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια.
4. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας