Μαθήματα ψυχολογίας

Δεν ακούστηκε και πολύ αισιόδοξη χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με μία πρόταση τα είπε όλα. Η κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι αβεβαιότητες θα περιορίσουν την ανάπτυξη, μειώνοντας τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Τι άλλο να πει δηλαδή για όσους θεωρούν ότι το δασμολογικό κρεσέντο του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει και πάλι την «Αμερική μεγάλη».

Επίσης, επιδείνωση του κλίματος στις αγορές θα οδηγήσει σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, θα αυξήσει την αποστροφή κινδύνου και θα καταστήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λιγότερο πρόθυμα να επενδύσουν και να καταναλώσουν.

Αυτά κάνουν στο κλίμα της οικονομίας οι πολιτικές που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος.
——————————-

Μη μιλήσουμε για τη Fed…

Είχε προηγηθεί ο ομόλογος της, στη Fed, βέβαια, και διατυπώσει ανάλογες ανησυχίες, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να του επιτεθεί για ακόμη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάουελ

Ο Τραμπ μάλιστα εξέφρασε – ούτε λίγο, ούτε πολύ – τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το τέλος της θητείας του Tζερόμ Πάουελ αργεί.

Δεν θα πάει καθόλου καλά αυτό το δίδυμο…

Ευτυχώς που είμαστε σε περίοδο διπλής «Πασχαλιάς» και πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων απουσιάζουν. Αν και όπως μαθαίνω φέτος υπάρχει επιφυλακή, λόγω της… ρευστότητας (sic).

—————————

Fast track για τις έρευνες

Και εντός της χώρας βέβαια διανύουμε την εορταστική ραστώνη, αλλά όχι και για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.

Όπως αποκάλυψε ο ΟΤ, έχει «κλειδώσει» ο διεθνής διαγωνισμός για τα τέσσερα θαλάσσια blocks που ζήτησε για έρευνες υδρογονανθράκων η Chevron.

Παπασταύρου

Τις προσεχείς ημέρες θα προχωρήσει η κορυφαία διοικητική πράξη γεωπολιτικής σημασίας που είναι η αποστολή της διακήρυξης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια στην Εφημερίδα της Ε.Ε.

Μετά τη δημοσιοποίηση δίνεται χρονικό περιθώριο 90 ημερών για την υποβολή προσφορών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποσφράγιση και η αξιολόγηση τους.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι διαδικασίες της υπογραφής των συμβάσεων παραχωρήσεων για τα τέσσερα θαλάσσια blocks αλλά και η κύρωση τους από τη Βουλή να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Στις ΗΠΑ…

Δεν αποκλείεται αν όλα κυλίσουν αισίως να υπάρξει και ταξίδι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις ΗΠΑ.

Αυτό μου αναφέρει πηγή μου, χωρίς βέβαια να παίρνει κι όρκο…

Ο Σταύρος Παπασταύρου αν ταξιδέψει στις ΗΠΑ θα το κάνει προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους της Chevron.

Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κλειδώσει…
—————————————–

Με την τρίτη…

Με την τρίτη προσπάθεια τελικά κατάφεραν οι αδελφοί Σαράντη να αποκτήσουν τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Τελικά οι υπογραφές έπεσαν χτες, μετά από αρκετές ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων με το CVC, το οποίο θα λάβει 110 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο όμιλος των αδελφών Σαράντη αναλαμβάνει δάνεια ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αποκτήθηκε τμηματικά από το CVC από το ρωσικό fund Strategic Initiatives Foods (πρώτα το 78% και στην συνέχεια το 22%).

Κερδοσκοπικές κινήσεις

Η πορεία της Δωδώνη είναι ενδεικτική κακών πρακτικών, την ώρα μάλιστα που έχει ένα προϊόν brand για την Ελλάδα, όπως είναι η φέτα.
το 2012, που η Αγροτική Τράπεζα – λόγω τρομακτικών οικονομικών προβλημάτων – την πούλησε στο ρωσικών συμφερόντων fund, έναντι μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Ανέλαβε φυσικά και τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Το 2021, το fund την πούλησε στο CVC, με την εκτίμηση της αγοράς να τοποθετούσε το αντίτιμο στα 160 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά άρχισαν τις προσφορές από χαμηλά.

Μόλις στα 35 εκατ. ευρώ η πρώτη προσφορά, η οποία σαφώς και απορρίφθηκε.

Εν τέλει φτάσαμε στα 110 εκατ. ευρώ…

————————————-

Τι συνέβη με την Μαρινόπουλος;

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το πως βρέθηκε εκτός του σχήματος που διαχειριζόταν τη Marks & Spenser στην ελληνική αγορά, η εταιρεία Μαρινόπουλος.

Αυτό προέκυψε από τη σχετική καταχώριση στο ΓΕΜΗ, αλλά…

Στις 14 Απριλίου, καταχωρίστηκε απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 28/3, σύμφωνα με την οποία, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη θέση του προέδρου αναφέρεται ο Davies Richard Thomas, αντιπρόεδρος η Reed Melanie Rachel Leila, ενώ ως μέλη η Metcalf Julia και ο Dasgupta Sandeep, με το ΔΣ να έχει θητεία μέχρι τις 27/03/2030.

Οι αλλαγές όμως ήρθαν ως απόρροια της παραίτησης από το προηγούμενο ΔΣ του Flintoff Thomas William.

Μέχρι τις 7/3, δηλαδή, το ΔΣ είχε πρόεδρο τον Mattu Vejay Kumar, αντιπρόεδρο τη Reed Melanie Rachel Leila και μέλος τον Στέφανο Μαρινόπουλο…

Τι άλλαξε μέσα σε έναν μήνα;

———————————————

Στη φάση ανάπτυξης

Στη φάση ανάπτυξης περνά πλέον η αναβάθμιση της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων μέσω τεχνολογίας blockchain που κάνει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την αμερικανική Mysten Labs.

Ο τεχνικός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και η συνεργασία, που είχε ανακοινωθεί επίσημα στις 6 Μαρτίου 2024, εισέρχεται πλέον στη φάση ανάπτυξης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα proof of concept (PoC) για το πρώτο πλήρως on-chain βιβλίο εντολών που θα χρησιμοποιηθεί από οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Η καινοτομία

Ένα από τα βασικά στοιχεία της αναβάθμισης είναι η ενσωμάτωση μηχανισμού μηδενικής γνώσης (zero-knowledge proof – ZKP) στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Μέσω αυτής, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταθέτουν εμπιστευτικές προσφορές με αυξημένα επίπεδα ιδιωτικότητας και ασφάλειας, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου που απαιτούνται σε ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον.
———————————

Ο Dr Kryptos…

Θυμίζω εδώ ότι συνιδρυτής της Mysten Labs, είναι ο Dr. Κώστας «Kryptos» Χαλκιάς. Έλληνας κρυπτογράφος και blockchain μηχανικός, συνιδρυτής και επικεφαλής κρυπτογράφος της Mysten Labs, εταιρείας που αναπτύσσει την πλατφόρμα Sui και τη βιβλιοθήκη Move για smart contracts.

Η Mysten Labs έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο και γραφεία στην Ελλάδα, και είναι γνωστή για την ανάπτυξη ταχέων και ασφαλών blockchain υποδομών για Web3 εφαρμογές.

Πριν ιδρύσει τη Mysten Labs, ο Χαλκιάς υπηρέτησε ως επικεφαλής κρυπτογράφος στο φιλόδοξο — αν και αμφιλεγόμενο — έργο Libra του Facebook (νυν Meta).

———————————

Το project του ΑΔΜΗΕ

Επίσκεψη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου που εκσυγχρονίζεται πλήρως με τεχνολογία GIS, πραγματοποίησαν ευρωβουλευτές της ειδικής ομάδας εργασίας για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με επικεφαλής τον Siegfried Muresan.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Karlo Ressler, Γιώργος Αυτιάς, Matjaž Nemec, Enikő Győri και Anouk van Brug, ξεναγήθηκε στους χώρους της αναβαθμισμένης υποδομής και ενημερώθηκε για την πρόοδο του μεγάλου project που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί ένα από τα πιο στρατηγικά έργα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, καθώς είναι κρίσιμο για την αξιόπιστη τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου και ο συνδετικός κρίκος της Πελοποννήσου και της Κρήτης με την Αττική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories