Σε αρνητικό έδαφος θα κινηθεί το 2025 η ζήτηση containers για τρίτη φορά στην ιστορία του κλάδου, ως άμεση συνέπεια των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο οίκος αναλύσεων Drewry, με έδρα το Λονδίνο, εξετάζοντας τον κλάδο των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών εν μέσω της συνεχιζόμενης ρητορικής του προέδρου Τραμπ, με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» να κυριαρχεί. Ο οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι το «φάρμακο» μεσοπρόθεσμα για τον ναυτιλιακό κλάδο εμπορευματοκιβωτίων είναι η «μείωση» μεταφορικής ικανότητας μέσω «αδρανοποίησης» ενός μέρους του στόλου ή και της διάλυσης γηραιότερων πλοίων.
Η επιβολή δασμών, η ανάκλησή τους στη συνέχεια, αλλά και οι ανακοινώσεις για επιβολή τελών σε κινεζικής κατασκευής πλοία που προσεγγίζουν τα αμερικανικά λιμάνια όπως και σε πλοία κινεζικής ιδιοκτησίας είναι πολιτικές που «κατεδάφισαν» τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Η ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων βρέθηκε στο στόχαστρο αυτού του γεωπολιτικού οικονομικού πολέμου και θα στρεβλωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, και «όχι προς το καλύτερο», εκτιμά ο Drewry. Η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε σημαντική πτώση τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη συνήθη πτώση που παρατηρείται κατά την περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που οι συνολικοί όγκοι από την αρχή του έτους παραμένουν ελαφρώς υψηλότεροι σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ανησυχητική, σημειώνει ο οίκος αναλύσεων. Οι μεταφορές Ασίας – Ευρώπης και οι μεταφορές μέσω του Ειρηνικού έδειξαν ανθεκτικότητα, αλλά μεγάλο μέρος της αύξησης στις γραμμές Ασίας – Ειρηνικού αποδίδεται στη φόρτωση περισσότερων αγαθών από το συνηθισμένο, ενόψει της εισαγωγής δασμών από τις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, η Drewry αναμένει ότι η διακίνηση containers σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί κατά 1% το 2025 σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για μια παρόμοια πτώση με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Η τρίτη φορά που ο κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με μια πτώση της κίνησης ήταν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Οι αναλυτές του Drewry θεωρούν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη καθώς υπάρχει η προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης αλλά και μια ενδεχόμενη αναθεώρηση των δασμών κάτω από τις πιέσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της 90ήμερης παύσης των αμοιβαίων δασμών που θα λήξει στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε σε ένα webinar o αναλυτής Simon Heaney.
Η Βόρεια Αμερική, η οποία αποτέλεσε βασικό μοχλό ανάπτυξης για τη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων τα τελευταία χρόνια, θα σηκώσει το κύριο βάρος της εμπορικής ύφεσης, σύμφωνα με τoν Drewry.
Υποχώρηση. Για το 2025, o Drewry αναμένει ότι η Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικού εκτός από τις ΗΠΑ, θα δει τον όγκο των κιβωτίων που διακινούνται στην περιοχή να υποχωρεί κατά 5,5%. Αυτό θα ακολουθηθεί από μια διαδοχική απώλεια περαιτέρω 4,6% το 2026. Ομοίως, η Κίνα, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τον εμπορικό πόλεμο στον οποίο εμπλέκεται σήμερα με τις ΗΠΑ.
Ο Drewry αναμένει ότι το φορτίο εμπορευματοκιβωτίων από και προς την Κίνα θα μειωθεί κατά 4,8% το 2025 σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, στη συνέχεια το εμπόριο θα αποδειχθεί πιο ανθεκτικό από ό,τι οι αντίστοιχες αγορές των ΗΠΑ.
Η πρόβλεψη του Drewry είναι ότι το κινεζικό εμπόριο θα ανακάμψει κατά περίπου 1,6% το επόμενο έτος σε σχέση με το σύνολο του 2025.
Ο οίκος αναλύσεων αναμένει ελάχιστα θετικά αποτελέσματα από τον τρέχοντα εμπορικό πόλεμο, καθώς η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ άλλων χωρών και τα οφέλη αυτής της εξέλιξης θα επηρεαστούν αρνητικά από νέες διαταραχές της αγοράς, όπως η συμφόρηση των λιμανιών αλλά και η προσωρινή έλλειψη χωρητικότητας. Επίσης η ανάπτυξη του εμπορίου σε νέες γραμμές εκτός ΗΠΑ θα είναι μικρή σε σύγκριση με την ευρύτερη συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης για τις υπηρεσίες τακτικών γραμμών.
Με δεδομένη και την υπερπροσφορά πλοίων, «ο περιορισμός των ζημιών είναι το όνομα του παιχνιδιού», δήλωσε ο Heaney. Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις αναδυόμενες εμπορικές διαδρομές, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εξετάσουν μια πιο ολιστική μείωση του στόλου τους, με αδρανοποίηση ή και διάλυση πλοίων.
Πηγή: Premium έκδοση «Τα Νέα»