Βακάκης: «Η Jumbo δεν είναι πύραυλος – είναι αεροπλάνο»

Σε ρόλο παρατηρητή θα μείνει ο όμιλος Jumbo το 2025, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική αναδιάρθρωση των αγορών - Τι είπε ο Απόστολος Βακάκης

Βακάκης: «Η Jumbo δεν είναι πύραυλος – είναι αεροπλάνο»

Με αισιοδοξία, αλλά πολλή προσοχή διανύει η Jumbo το 2025, σύμφωνα και με όσα επισήμανε ο Απόστολος Βακάκης κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, χαρτογραφώντας τη διεθνή σκηνή και το τι μέλει γενέσθαι την τρέχουσα χρονιά.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι αλλά την ίδια στιγμή εξαιρετικά προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τη θέση της Jumbo. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλίσουμε κέρδη από το να τα διευρύνουμε προσθέτοντας αχρείαστα ρίσκα», τόνισε ο κ. Βακάκης. «Αυτός είναι ο τρόπος των Jumbo – μπορεί να δυαρεστώ κάποιους που θα ήθελα να διοικήσουν την εταιρεία σαν πύραυλο αντί για αεροπλάνο, αλλά αυτή είναι η απόφαση της τρέχουσας διοίκησης».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρέχει η επέκταση δικτύου με ιδιόκτητα καταστήματα όπως και στο πώς εξελίσσονται στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Ρουμανία, Ισραήλ και Μολδαβία, όπως και στα ορόσημα της διετίας και το ρόλο των μερισμάτων.

Οι δείκτες του ομίλου Jumbo το 2024

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στα 1.150 εκατ. ευρώ, με το μεικτό περιθώριο κέρδους να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο στο 55,6%.

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση στα 425 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση στα 414 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στα 320 εκατ. ευρώ, με την καθαρή ταμειακή θέση στα 372,5 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 66 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE), όπως υπολογίστηκε από τη διοίκηση, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 30% τα τελευταία δύο χρόνια, συντελώντας σε ισχυρή χρηματοοικονομική θέση ικανή να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου.

Στην Ελλάδα (χωρίς ενδοομιλικές πωλήσεις) οι αυξήσεις στις πωλήσεις το 2024 κινήθηκαν + 6% σε ετήσια βάση, σε Κύπρο – Βουλγαρία στο + 2% σε ετήσια βάση και +6% y-o-y, ενώ στη Ρουμανία στο  +9% y-o-y.

Jumbo

Τα μερίσματα

Κατά το οικονομικό έτος 2024 οι διανομές σε μετρητά ήταν 1,00 EUR/μετοχή τον Ιούλιο του 2024, με συνολικές διανομές στους μετόχους για το 2024 217,7 εκατ. ευρώ πριν από την παρακράτηση φόρου στην πηγή. Ενώ η επαναγορά αφορούσε 938.787 μετοχές (0,69% του συνόλου των μετοχών) με επένδυση 23,67 εκατ. ευρώ σε μέση τιμή 25,21 ευρώ ανά μετοχή. Θα ακυρωθούν στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο εγκρίθηκε η έκτακτη διανομή 0,4667 ευρώ ανά μετοχή, με την αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα να πραγματοποιείται στις 24 του μηνός και την πληρωμή να λαμβάνει χώρα στις 31 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση είχε απαρτία με το 77,88% των μετοχών και ενέκρινε την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 63,499 εκατ. ευρώ από έκτακτα αποθεματικά διανεμηθέντων και φορολογηθέντων κερδών ύψους 270 εκατ. ευρώ της οικονομικής χρήσης 2023.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο ισχυρός άνδρας της Jumbo κατά την ενημέρωση των επενδυτών, «η πρότασή μας στους μετόχους στη Γενική Συνέλευση θα είναι να δώσουν έγκριση να μη γίνει διανομή μερίσματος, αλλά να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα ευελιξίας, σε περίπτωση που συμβεί οποιαδήποτε ανατροπή ή απρόοπτο».

Jumbo

Τι συνέβη το πρώτο τρίμηνο του 2025

Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση.

Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το καρναβάλι γιορτάστηκε 2 Μαρτίου 2025 έναντι 17 Μαρτίου 2024, γεγονός που επηρέασε την κατανομή αύξησης πωλήσεων 1ου τριμήνου του Ομίλου. Δηλαδή στην Ελλάδα (χωρίς ενδοομιλικές πωλήσεις) κινήθηκε στο + 10% σε ετήσια βάση, η Κύπρος στο + 6%, η Βουλγαρία στο +2% και η Ρουμανία στο +6%.

Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2025, η Jumbo κατέβαλε έκτακτη διανομή μετρητών ύψους 63,50 εκατ. ευρώ ή 0,4725599412 ευρώ ανά μετοχή (μεικτά).

Η εταιρεία κατέχει πλέον 1.694.198 μετοχές (1,25% του συνόλου των μετοχών), έχοντας επενδύσει 43,07 εκατ. ευρώ σε μέση τιμή κτήσης 25,42 ευρώ ανά μετοχή. Θα ακυρωθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων.

Jumbo

Ανάπτυξη καταστημάτων

Κατά την περσινή χρονιά ο όμιλος είδε την έναρξη ενός υπερκαταστήματος στην Oradea (στις 24 Απριλίου) και ενός ακόμη στο Βουκουρέστι, στις 24 Οκτωβρίου στη Ρουμανία. Τον Μάρτιο του 2025 προγραμματίστηκε το δεύτερο ιδιόκτητο κατάστημα στην Τιμισοάρα. Τις πόρτες του άνοιξε ένα υπερκατάστημα στη Λευκωσία (στις 24 Οκτωβρίου), ενώ επαναλειτούργησαν δύο καταστήματα (Καρδίτσας και Λάρισας) που έκλεισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω της καταιγίδας Ντάνιελ.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σχεδιασμό του ομίλου, στην Ελλάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα ενός καταστήματος κάθε τρία χρόνια. Στην Κύπρο, 2 επιπλέον υπερκαταστήματα τα επόμενα 5 χρόνια, ένα στη Λάρνακα και ένα στον Πρωταρά. Στη Βουλγαρία, ένα ακόμη υπερ-κατάστημα μαζί με τις πωλήσεις οικοπέδων (που δεν προορίζονται για την ανάπτυξη καταστημάτων) τα επόμενα 2-3 χρόνια. Και στη Ρουμανία, συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου με την προσθήκη 1-2 υπερκαταστημάτων ετησίως. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών η Jumbo εξαγόρασε 5 μισθωμένα καταστήματα έναντι 39 εκατ. ευρώ.

Η Μολδαβία

«Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα καν που ήταν η Μολδαβία παρά μόνο όταν οι franchisees ζήτησαν την άδεια για να ανοίξουν ένα μαγαζί εκεί. Δεν θέλαμε να αναμειχθούμε απευθείας στην αγορά εκεί, ούτε να διαχειριστούμε με άνισο τρόπο τις θυγατρικές μας προς όφελος των franchises. Οπότε ας πούμε πως καθώς η Μολδαβία παραμένει στο ένα κατάστημα, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στο αίτημα αυτό».

Ο Όμιλος Jumbo λειτουργεί σήμερα 89 καταστήματα: 53 στην Ελλάδα, 6 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 20 στη Ρουμανία

Το success story του Ισραήλ

Όπως τόνισε ο κ. Βακάκης, «η αγορά του Ισραήλ κινείται ενάντια σε κάθε λογική, με την έννοια ότι τα πάει καλύτερα από όσο περιμέναμε. Και το λέω αυτό γιατί εκεί υπάρχει ένας πόλεμος που εξελίσσεται. Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη καλύτερα υπέρ μας και θα λέγαμε ότι το Ισραήλ είναι ένα success story».

Επέκταση υποδομών

Η εταιρεία θα δημιουργήσει δύο νέα κέντρα διανομής. Ένα, στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διανομής για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ακόμη ένα στα Οινόφυτα, για τη διευκόλυνση της υπόλοιπης Ελλάδας και των διεθνών αγορών. Η επένδυση στα δύο κέντρα διανομής αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 3 έως 5 ετών.

«Θα ήμασταν αλλαζόνες, εάν πιστεύαμε πως βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας της αναδιάρθρωσης της αγοράς, ενώ είμαστε μόλις στην αρχή»

Οι δασμοί

«Η στάση μας ακολουθεί την κοινή λογική. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας επανεξισορρόπησης των αγορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα επηρεάσει τα πάντα – προϊόντα, συμφωνίες, ισοτιμίες», επισήμανε ο κ. Βακάκης, αναφερόμενος στην επίδραση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

«Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί από εδώ και πέρα, για να δούμε πώς και εάν θα υπάρξουν επιρροές από τους δασμούς αυτούς που θα διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Είμαι απαισιόδοξος και κατά συνέπεια δεν θα πάρω καμία απόφαση, μέχρι να δω πώς θα καταλαγιάσει η κατάσταση», υπογράμμισε σχετικά.

Η ηλεκτρονική παρουσία

Η Jumbo λειτουργεί ηλεκτρονικά καταστήματα στην ελληνική αγορά και στη Ρουμανία, συνιστώντας «μια online activity που αποτελεί συμπληρωματική λειτουργία, η οποία κινείται σταθερά στο 3-4%. Ακριβώς λόγω του χαρακτήρα της, είμαστε ικανοποιημένοι να μείνει στο επίπεδο αυτό», σχολίασε σχετικά ο κ. Βακάκης, ο οποίος υπογράμμιζε διαρκώς την προσοχή που χρειάζεται να επιδείξει ο όμιλος στις νέες ρευστές συνθήκες, παραμένοντας σε ρόλο παρατηρητή.

«Αν έχω κάποια έγνοια στο μυαλό μου, είναι πώς θα διατηρήσουμε τη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Αν ήταν να ανταλλάξω το ρίσκο με την ηρεμία, θα επέλεγα το δεύτερο. I was born a… chicken», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο