Δύο πράγματα είναι βέβαιο ότι δεν ανακαλύφθηκαν τον 21ο αιώνα, ο τροχός και η φοροδιαφυγή. Για την φοροδιαφυγή έχει γίνει τόση ανάλυση από ειδικούς και μη που τελικά όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί το φαινόμενο, αλλά οι αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται με καθυστέρηση ή δεν λαμβάνονται καθόλου.
Τελευταία, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας αλλά και με την λογική ότι δεν πάει άλλο και δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα κορόιδα, δηλαδή αυτοί που πρακτικά και να θέλουν δεν μπορούν να κλέψουν την εφορία, γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, που οδηγεί νομοτελειακά στην αύξηση των εσόδων του κράτους και κατ΄ επέκταση στην εξασφάλιση χρημάτων για παροχές.
Ο στόχος αυτός σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται, όπως δείχνουν και τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά ακόμη θέλουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να περιοριστεί το φαινόμενο ώστε για παράδειγμα και τα τεκμήρια διαβίωσης να καταργηθούν και τα τεκμαρτά εισοδήματα των επαγγελματιών να πάψουν να ισχύουν.
Στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής η εφορία εσχάτως επιστράτευσε και τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Στην ουσία μέσω αυτών ευελπιστεί να πιάσει όλους εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα και εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους εισοδήματα που αν τα δει κάποιος μπορεί και να τους λυπηθεί και να σπεύσει να τους δώσει χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, θα αναρωτηθεί κανείς πως οι πινακίδες των ΙΧ μπορούν να στριμώξουν τους φοροφυγάδες; Η λογική είναι απλή: Κάθε πελάτης που θα μπαίνει σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, σε ένα χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ επί πληρωμή), ή πάει σε πλυντήριο αυτοκινήτων, ο ιδιοκτήτης ή ο υπάλληλος της επιχείρησης πριν κάνει οτιδήποτε άλλο πρώτα από όλα θα σκανάρει την πινακίδα του οχήματος και στη συνέχεια θα το παραλαμβάνει για τα περαιτέρω. Κάτι αντίστοιχο θα γίνεται και για τα οχήματα που θα εκμισθώνονται από εταιρείας rent a car.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και όταν το όχημα θα φεύγει από το συνεργείο αυτοκινήτων, ο πλυντήριο ή το χώρο στάθμευσης. Δηλαδή θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή κατά την είσοδο και έξοδο με πειστήριο την πινακίδα. Αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει να κόβονται αποδείξεις. Στην περίπτωση που δεν έχει προσφερθεί η ανάλογη υπηρεσία και δεν έχει καταβληθεί το αντίτιμο θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύεται.
Ήδη για την απόφαση αυτή έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις αλλά μήπως τελικά αυτές οι αντιδράσεις υπάρχουν γιατί κάποιοι δεν θέλουν να περιοριστεί η φοροδιαφυγή;
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αργά το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαίου είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η φοροδιαφυγή στους κλάδους, οι οποίοι θα ενταχθούν πρώτοι στο ψηφιακό πελατολόγιο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με τα ποσοστά των επιχειρήσεων, που φοροδιαφεύγουν, να προσεγγίζουν ακόμα και το 70%!
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, την αρνητική πρωτιά έχουν τα συνεργεία αυτοκινήτων, με ποσοστό 67%. Ακολουθούν τα πλυντήρια αυτοκινήτων, με 60%. Τέλος, σημαντικά χαμηλότερα από τους άλλους δύο κλάδους, αλλά σε επίσης υψηλά επίπεδα βρίσκεται η φοροδιαφυγή στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (parking), όπου 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν δηλώνουν όλα όσα εισπράττουν. Συγκεκριμένα, το ποσοστό φτάνει το 41%. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του ψηφιακού πελατολογίου είναι υποχρεωτική από 1η Ιουλίου για τις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων.
Το πως θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο θα φανεί στην πράξη. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι έχουν αρχίσει ήδη να «ιδρώνουν» ή να σκέφτονται πως θα το παρακάμψουν. Ίδωμεν.