Την πρώτη εμπορική συμφωνία από την έναρξη της δεύτερης θητείας του και τον καταιγισμό δασμών σε όλον τον κόσμο αναμένεται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη.
Η συμφωνία θα αφορά τη Βρετανία, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται ο διεθνής Τύπος, μετά από μια ανάρτηση του αμερικανού προέδρου στο Truth Social στην οποία, ωστόσο, δεν αποκαλύπτει ο ίδιος περί ποιας χώρας πρόκειται.
Ο Τραμπ έγραψε: «Μεγάλη συνέντευξη Τύπου αύριο το πρωί στις 10:00 π.μ., το Οβάλ Γραφείο, σχετικά με μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ!!!»
Η αναμενόμενη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ είναι μία από τις 17 συμφωνίες που η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει με τους κύριους εμπορικούς της εταίρους για να αποσύρει τους σαρωτικούς δασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου, προκαλώντας sell off στις αγορές. Από τότε, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν από τότε συνομιλίες με πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Ινδία, καθώς και η ΕΕ, αν και δεν είναι σαφές πόση δασμολογική ελάφρυνση θα προσφέρουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους FT.
Τι θα ανακοινωθεί
Το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αφού για να υπογράψει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία, ο αμερικανός πρόδρος χρειάζεται την έγκρiση του Κογκρέσου.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και εβδομάδες καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία, συζητώντας τη μείωση των βρετανικών δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα, καθώς και τη μείωση των βρετανικών φόρων στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian.
Πάντως, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης των προτύπων παραγωγής τροφίμων για να επιτραπεί περισσότερο το εμπόριο αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, καθώς οι αξιωματούχοι δίνουν προτεραιότητα στην υπογραφή ξεχωριστής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία είναι πιθανό να ευθυγραμμίσει τα βρετανικά πρότυπα με τα ευρωπαϊκά.
Αξιωματούχοι από το υπουργερίο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βρετανίας προσπαθούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία πριν από μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με την ΕΕ στις 19 Μαΐου.
Οι βρετανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι στόχευαν τη δασμολογική ελάφρυνση σε ένα στενό φάσμα τομέων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή συμφωνία.
Ένα προσχέδιο συμφωνίας που παραδόθηκε στις ΗΠΑ πριν από μια εβδομάδα προέβλεπε μείωση των δασμών στις βρετανικές εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, σε αντάλλαγμα με χαμηλότερο συντελεστή του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών, τον οποίο πληρώνουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Ο Timothy Brightbill, δικηγόρος διεθνούς εμπορίου στο Wiley Rein, είπε στους New York Times ότι η ανακοίνωση πιθανότατα θα είναι «απλώς μια συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσδιορίζοντας ένα πλαίσιο θεμάτων που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες».
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χτυπήθηκε με αμοιβαίους δασμούς επειδή οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα, όπου πωλούν περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά αγοράζουν. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επηρεαστεί, όπως κάθε άλλη χώρα, από τον παγκόσμιο δασμό 10% και τον δασμό 25% στον ξένο χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.