Μία νέα απειλή έχει εμφανιστεί στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ο λόγος για τον κίνδυνο των εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Πριν από λίγες εβδομάδες το είδαμε να συμβαίνει στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού δοκιμάζεται πλέον κάθε φορά όταν η ζήτηση ρεύματος είναι πολύ χαμηλή και την ίδια στιγμή η παραγωγή και προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ είναι πάρα πολύ υψηλή. Κι αυτό καθώς δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και να απειλείται η ευστάθεια του συστήματος.
Πέρα από τα προφανή που είναι η ορθή διαχείριση της ενέργειας από τους αρμόδιους Διαχειριστές Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής αλλά και η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, απαιτείται η λήψη κι άλλων μέτρων που αφορούν στις υποδομές.
Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης από το βήμα του 5ου OT FORUM πρότεινε κι άλλες παρεμβάσεις και έγινε πιο σαφής καταδεικνύοντας και μελλοντικές προκλήσεις που θα ανακύψουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής όπου ζει και δραστηριοποιείται η πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Είναι η υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής, όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη. Ο ίδιος ο κ. Μανουσάκης επανέφερε το ΚΥΤ στο δημόσιο διάλογο, ένα έργο το οποίο μοιάζει στο πέρασμα των χρόνων ως το γεφύρι της Άρτας… Ένα μέρος του ΚΥΤ κατασκευάστηκε, στη συνέχεια δεν προχώρησε το υπόλοιπο λόγω προσφυγών στο ΣτΕ κ.ο.κ.
Η δημοτική αρχή της Αργυρούπολης μετά την επαναφορά του θέματος έσπευσε να απαντήσει αρνητικά και να απορρίψει χωρίς καμία συζήτηση την πρόταση του ΑΔΜΗΕ αλλά και ούτε να ακούσει για την αναγκαιότητα του έργου. Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ το είπε ξεκάθαρα: Η ζήτηση ρεύματος λόγω της ανάπτυξης της νέας πόλης του Ελληνικού θα ανέβει και δεν θα είναι διαχειρίσιμα τα φορτία… Μεγάλη κατανάλωση θα υπάρχει σε λίγα χρόνια και λόγω του cold ironing, δηλαδή της ηλεκτροδότησης των πλοίων στα λιμάνια.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί τόσο ρητά και κατηγορηματικά η δημοτική αρχή της Αργυρούπολης απάντησε αρνητικά στην κατασκευή του ΚΥΤ. Δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το εξηγήσει με την ανακοίνωσή της. Και φυσικά την ίδια απορία έχω κι όταν για αντίστοιχο έργο υποδομής σε άλλες περιοχές, βλέπε αιολικά πάρκα, γραμμές μεταφοράς η πρώτη αντίδραση των τοπικών αρχών είναι αρνητική. Μία άρνηση που δυστυχώς είναι αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον. Και η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση όλης της πρωτεύουσας προέχει έναντι της όποιας στείρας άρνησης και μεμονωμένων συμφερόντων.
Και ο δημόσιος διάλογος, εφόσον υπάρχει τέτοια βούληση από εκείνους που χωρίς επιχειρήματα αντιδρούν, μπορεί να δώσει λύσεις… Και σε αυτήν την συζήτηση πρέπει οι τοπικές αρχές όχι απλά να συμμετέχουν αλλά να την ανοίγουν με δική τους πρωτοβουλία. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες.