Οι εξετάσεις και η παρακολούθηση των ασθενών με HIV σε όλη τη Νότια Αφρική έχουν μειωθεί από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες έκοψαν την οικονομική βοήθεια προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις κλινικές, με τις έγκυες γυναίκες, τα βρέφη και τους νέους να έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως.
Η Νότια Αφρική έχει την υψηλότερη επιβάρυνση από τον ιό HIV παγκοσμίως, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους – έναν στους πέντε ενήλικες – να ζουν με τον ιό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούσαν το 17% του προϋπολογισμού της χώρας για τον HIV, μέχρι που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τη βοήθεια στις αρχές του έτους.
Η Νότια Αφρική έχει την υψηλότερη επιβάρυνση από τον ιό HIV παγκοσμίως, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους – έναν στους πέντε ενήλικες – να ζουν με τον ιό
Μειωμένα τα τεστ για HIV
Στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Εργαστηρίων Υγείας, έναν κυβερνητικό φορέα, έδειξαν ότι τα τεστ για τον εντοπισμό του ιικού φορτίου μειώθηκαν έως και 21% μεταξύ βασικών ομάδων τους τελευταίους δύο μήνες, γεγονός που, όπως δήλωσαν τέσσερις ειδικοί σε θέματα HIV, φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης, αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters.
Η εξέταση του ιικού φορτίου μετράει το ποσοστό του ιού στο αίμα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή. Συνήθως γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Ελέγχει αν η θεραπεία λειτουργεί και αν ο ιός είναι επαρκώς κατασταλμένος ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωσή του σε άλλους.
Με λιγότερες εξετάσεις, θα εντοπίζονται λιγότερα άτομα που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Η παράλειψη μιας εξέτασης μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι ένας ασθενής έχει βγει από το σύστημα και μπορεί να χάσει τη θεραπεία.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον HIV μέσω του τοκετού και για τα βρέφη που πρέπει να διαγνωστούν και να θεραπευτούν έγκαιρα για να επιβιώσουν.
Πώς οι περικοπές χωλαίνουν το σύστημα υγείας
Ο Τραμπ πάγωσε πολλά προγράμματα εξωτερικής βοήθειας στις αρχές της προεδρίας του, προτού επαναφέρει κάποια σωτήρια βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Έκτακτου Σχεδίου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR), της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του για τον HIV. Όμως, η Νότια Αφρική αποτέλεσε επίσης εστιασμένο στόχο, με εκτελεστικό διάταγμα που διέκοψε κάθε χρηματοδότηση προς τη χώρα τον Φεβρουάριο.
Η Νότια Αφρική δεν βασιζόταν στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για τα φάρμακα κατά του HIV, αλλά οι μισθοί περίπου 15.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας πληρώνονταν από το PEPFAR, το οποίο προηγουμένως έδινε στη Νότια Αφρική πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης έχει αποσυρθεί, αν και δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έκαναν εξετάσεις και παρείχαν συμβουλές για τον HIV σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό του HIV και παρακολουθούσαν όταν οι ασθενείς έχαναν ένα τσεκ-απ ή εγκατέλειπαν τη θεραπεία, κάτι που είναι σύνηθες.
Η χρηματοδότηση της PEPFAR υποστήριζε επίσης κλινικές που λειτουργούν από ΜΚΟ, οι οποίες έχουν πλέον κλείσει. Η κυβέρνηση παρότρυνε τους ασθενείς με HIV που έκαναν εξετάσεις σε αυτές τις κλινικές να πάνε στα δημόσια κέντρα υγείας, αλλά τα δημόσια κέντρα υγείας συχνά έχουν μεγάλες ουρές και το προσωπικό μπορεί να μην είναι φιλόξενο σε ορισμένες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στο σεξ ή οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.
Σοκάρουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Reuters, ο αριθμός των εξετάσεων ιικού φορτίου που διενεργήθηκαν για άτομα ηλικίας 15-24 ετών μειώθηκε κατά 17,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μετά από πτώση 7,8% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Το σύνολο των εξετάσεων στον πληθυσμό μειώθηκε κατά 11,4% τον Απρίλιο.
Οι εξετάσεις μητρικού ιικού φορτίου μειώθηκαν κατά 21,3% τον Απρίλιο, μετά από πτώση κατά 9,1% τον Μάρτιο, και οι πρώιμες διαγνωστικές εξετάσεις σε βρέφη μειώθηκαν κατά 19,9% τον Απρίλιο, μετά από πτώση κατά 12,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Το ποσοστό των ατόμων που ήταν κατασταλμένα από τον ιό μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν μειώθηκε επίσης σε εθνικό επίπεδο κατά 3,4% τον Μάρτιο και 0,2% τον Απρίλιο, με πιο απότομες μειώσεις για τους νέους ενήλικες, ένα ακόμη σημάδι ότι η θεραπεία των ασθενών μπορεί να έχει διακοπεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αναφέρει το ενημερωτικό μέσο.
«Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία, με βαθιές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του παιδιού σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Φρανσουά Βεντέρ, εκτελεστικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ezintsha στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Δίνοντας μια περίληψη των δεδομένων, ο Φόστερ Μοχάλ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις και ότι η Νότια Αφρική είχε ήδη προβλήματα με τη διατήρηση των ασθενών και τον έλεγχο του ιικού φορτίου πριν από τις περικοπές της βοήθειας.
Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα HIV δήλωναν εδώ και μήνες ότι το υπουργείο Υγείας υποτιμούσε τον αντίκτυπο της απώλειας χρηματοδότησης στη Νότια Αφρική και ότι η πτώση των αριθμών των εξετάσεων μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι – ακολουθούμενο από αύξηση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων.
«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αυτό που έχουν δείξει προηγούμενα μοντέλα σχετικά με τις επιπτώσεις των περικοπών της PEPFAR/USAID στις έγκυες γυναίκες και τα βρέφη τους», δήλωσε η Ντβόρα Τζόζεφ Ντάβεϊ, επιδημιολόγος που εργάζεται για τον μητρικό και βρεφικό HIV στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.
Είπε ότι ο αντίκτυπος ήταν σαφής σε πέντε δημόσιες κλινικές υγείας όπου εργάζεται στο Κέιπ Τάουν, οι οποίες μετά τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας έχουν υποστελεχωθεί, με λιγότερες νοσοκόμες για να πάρουν αίμα που είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις ιικού φορτίου.
Αβέβαιο το μέλλον των χρηματοδοτήσεων
Οι ειδικοί σε θέματα HIV δήλωσαν ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις πιθανόν να επηρεάστηκαν επίσης από τις περικοπές της χρηματοδότησης, αν και τα στοιχεία αυτά δεν ήταν διαθέσιμα.
Οι σύμβουλοι που συνήθιζαν να κάνουν ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις για τον HIV έχουν επίσης φύγει, και οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν πλέον προληπτικά φάρμακα για τον HIV (PrEP) επειδή οι σύμβουλοι είναι αυτοί που συνήθιζαν να το προσφέρουν, δήλωσε η Ντάβεϊ.
Στην πόλη Diepsloot του Γιοχάνεσμπουργκ, η ακτιβίστρια για τον HIV και ηγέτης της κοινότητας Σόφι Μόατσε δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πείσει τους ασθενείς με HIV να αναζητήσουν περίθαλψη λόγω του στίγματος.
«Αυτοί οι άνθρωποι, δεν θέλουν να πάνε στην κλινική», είπε έξω από ένα κοινοτικό κέντρο. «Αν δεν υπάρχει κανείς να τους ελέγξει, θα πεθάνουν».
Σύμφωνα με το Reuters, το μακροπρόθεσμο μέλλον της αμερικανικής βοήθειας που σχετίζεται με τον HIV παραμένει αβέβαιο στη Νότια Αφρική και παγκοσμίως, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό της διεθνούς βοήθειας σύμφωνα με την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική».
Οι περικοπές έχουν πλήξει επίσης την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών εμβολίων κατά του HIV.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Μοχάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση μιλάει με υποψήφιους τοπικούς και διεθνείς δωρητές για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Τα στοιχεία για τις δοκιμές τον Απρίλιο, ωστόσο, ήταν «μια καλή ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε η Ντάβεϊ.
Πηγή in.gr