Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη έχουν σχηματιστεί οι γραμμές των εξαγγελιών.
Και η στήλη θα σας μεταφέρει τι ετοιμάζεται από το Μαξίμου, πάντα με την επιφύλαξη των αλλαγών που μπορεί να προκύψουν.
Δεν είναι άλλωστε και καιρός για παγιωμένες πολιτικές.

Δεν ζούμε σε ήρεμους καιρούς, ένθεν και ένθεν, και νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Τι δεν θα έχει
Όπως λοιπόν μαθαίνει η στήλη, στη λίστα των εξαγγελιών δεν θα έχει τίποτα από ΕΝΦΙΑ.
Φυσικά προς την κατεύθυνση της μείωσης.
Όπως και δεν θα έχει τίποτα στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε εκεί θα υπάρχει κάποια «προς τα κάτω» προσαρμογή.
Δεν θα έχει ούτε επιδόματα. Για τα περί «pass» ο λόγος και παντός είδους άλλη μορφή ευκαιριακής ενίσχυσης.
Σας προετοιμάζω…
Ειδικά για το τελευταίο μάλιστα, δηλαδή τα επιδόματα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα προχωρήσει και τη δημιουργία
Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων, ώστε να καταγραφούν όλοι όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και ενισχύσεις από φορείς του Δημοσίου (ΟΠΕΚΑ) ή και από τους ΟΤΑ.

Ένα μέτρο που εξετάζεται αρκετούς μήνες και φυσικά είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις προσώπων που παίρνουν αρκετά επιδόματα, δίχως να τα δικαιούνται.
Μου ανέφερε μάλιστα πηγή μου στην Καραγεώργη Σερβίας, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που λαμβάνουν ακόμη και 7 ή 8 επιδόματα, εν τη απουσία κάποιου μητρώου που μπορεί να κάνει τις διασταυρώσεις.
Τι θα έχει…
Κλείνω την παρένθεση των επιδομάτων και επανέρχομαι στο τι θα έχει τελικά το περιβόητο καλάθι της ΔΕΘ.
Θα έχει αρκετές αλλαγές στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Έρχεται δηλαδή ελάφρυνση, το μέγεθος της οποίας θα αποκρυσταλλωθεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο… όπως μαθαίνω, θα υπάρχει και μία ρύθμιση – έκπληξη, η οποία εν ευθέτω χρόνω θα καταστεί μόνιμη.
Δεν θα σας αποκαλύψω ακόμη το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, αφού ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο.
Η απόφαση όμως έχει ληφθεί.
Ακόμη…
Ακόμη θα έχει μέτρα για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των ενοικιαστών, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι της μορφής που ήδη έχει ανακοινωθεί, δηλαδή της επιστροφής ενός ενοικίου ανά έτος.

Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν για το εν λόγω μέτρο.
Και νομίζω ότι όλων των μυαλό σας πάει στο μέτωπο των «δηλωμένων» και μη ενοικίων.
Κάτι ακόμη…
Κρατείστε και κάτι ακόμη.
Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η φορολόγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft.
Ουσιαστικά η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όταν καταλήξουν οι υπουργοί του Ecofin.
————
Τέλη Ιουνίου ξεκαθαρίζουν οι δαπάνες
Το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη είναι φυσικά η αύξηση των αμυντικών δαπανών, με όλο το ευρωπαϊκό επιχειρείν να περιμένει τα μεγάλα κονδύλια που θα αποφασιστούν. Που και πώς θα δαπανηθούν δηλαδή.

Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη, καθώς όπως αποκάλυψε και ο Alexander Sagel, επικεφαλής του γερμανικού κατασκευαστή αμυντικού εξοπλισμού Renk, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 25 Ιουνίου, θα είναι καθοριστική για τη βιομηχανία προκειμένου να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων όσον αφορά τις δαπάνες για την άμυνα.
Ουσιαστικά, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει ανά χείρας τις σαφείς, βασικές απαιτήσεις για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Και βάση αυτών, θα γίνουν και οι ανάλογες επενδύσεις, βεβαίως.
—————————
Μέχρι τότε
Μέχρι όμως να φτάσουμε στις ημέρες της ΔΕΘ, η κυβέρνηση πρέπει να λύσει πιο ουσιαστικό το πρόβλημα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τώρα, θα μου πείτε, αφού κατατέθηκε η τροπολογία για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην κτηματαγορά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα περιβαλλοντικά κίνητρα του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).
Εντούτοις, αυτό που μαθαίνει η στήλη είναι ότι ο κλάδος βρίσκεται με τα μολύβια ανά χείρας.
Πολλά έργα θα σταματήσουν
Επί της ουσίας, ο κλάδος προσπαθεί να καταλάβει τι μπορεί να χτίσει, τι όχι, ποια project θα συνεχίσουν και ποια όχι.
Ήδη, η πρώτη εικόνα που μου μεταφέρεται είναι ότι πολλά έργα δεν προχωρούν.
Τα τετραγωνικά μέτρα της δόμησης έχουν μειωθεί και δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που δεν τους συμφέρει να συνεχίσουν.
Θετική, από την άλλη κρίνεται η πρόβλεψη για όσους πρόλαβαν να ξεκινήσουν εργασίες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα αναθεώρησης της άδειας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Το κλίμα πάντως στον κλάδο… δεν είναι θετικό.
————————-
Όπως και στους παλαιούς ασφαλισμένους της Εθνικής Ασφαλιστικής
Όπως, επίσης, και στους παλαιούς ασφαλισμένους της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτούς που είχαν/έχουν ισόβια συμβόλαια.
Διότι όπως μαθαίνω η ασφαλιστική προχωρά σε ορισμένες μονομερείς ακυρώσεις προκαλώντας σοβαρότατες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους.

Θυμίζω επίσης ότι η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε αυξήσεις της τάξης του 7% στα ισόβια ασφάλιστρα Υγείας για το 2025, επικαλούμενη την ανάγκη για βιωσιμότητα των παλαιών προγραμμάτων.
————————–
Πάνω από 300 εκατ. στον τουρισμό
Για να μην λέω μόνο τα κακά όμως, ένα θετικό στις μέρες μας είναι ότι συνολικά επενδυτικά σχέδια άνω των 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ή διαβούλευση στον ελληνικό τουριστικό χάρτη, με στόχο την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων στη Σύρο, το Μεγανήσι, τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη.

Η πιο μεγάλη επένδυση, ύψους 148,4 εκατ. ευρώ, στη Ρόδο, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο 5άστερο συγκρότημα με περισσότερες από 1.600 κλίνες και συνεδριακό κέντρο, με συνολικό προϋπολογισμό 148,4 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η επένδυση στη Σύρο, ύψους 75,9 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος 166 κλινών και 69 τουριστικών κατοικιών, με στόχο την ένταξη ως Στρατηγική Επένδυση.
Στη Σύρο, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος με 166 δωμάτια και 69 τουριστικές κατοικίες, αξίας 75,9 εκατ. ευρώ.
———————————————-
Και μια ιστορία
Για το τέλος άφησα μια ιστορία να σας διηγηθώ…
Επί εποχής Brexit, όταν δηλαδή το City του Λονδίνου δεν θα ήταν πια ενωσιακό έδαφος, υπήρχαν διάφορες δηλώσεις ότι η Αθήνα μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, δηλαδή του κέντρου που θα υποδεχτεί τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων που ήθελαν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης.
Μαντέψτε τι έγινε… φυσικά η Αθήνα ποτέ δεν προσέλκυσε τα «λευκά κολάρα» του City.
Διότι αυτά πήγαν στο Μιλάνο.
Πρώτης κλάσης
Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια, το Μιλάνο, από δεύτερης κλάσης χρηματοοικονομικό κέντρο, έχει μετεξελιχθεί σε πρώτης κλάσης. Κυριαρχεί μάλιστα.

Έχει γίνει ο πρωτεύων κόμβος για εύπορους Βρετανούς που θέλουν να έχουν παρουσία επί εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η συνταγή επιτυχίας δεν ήταν κάτι… εξωτικό.
Φυσικά η Ρώμη προσέφερε ελκυστικότατα φορολογικά κίνητρα.
Όπως ένας εφάπαξ φόρος της τάξεως των 200 χιλ. ευρώ, με κίνητρο την απαλλαγή από κάθε άλλο εθνικό φόρο.
Το βλέπουν…
Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο έχει χαθεί η μάχη αυτή, αλλά μαθαίνω ότι στο Μαξίμου δεν τον βλέπουν αρνητικά να προσφέρουν ανάλογα κίνητρα σε ξένα κεφάλαια.
Κίνητρα δηλαδή που θα ξεφεύγουν από ξεπερασμένα μέτρα, όπως οι golden visas, και θα δίνουν κίνητρα δραστηριότητας.
Ωστόσο, προσώρας υπάρχουν αρκετά εμπόδια…