Ιδανικό ήταν το ντεμπούτο της Qualco στο ελληνικό χρηματιστήριο χτες, με τη μετοχή όχι μόνο να παίρνει ένα 12% με το «καλημέρα» της χρηματιστηριακής της ζωής, αλλά και να κάνει και πολύ δυνατούς όγκους. Το ενδιαφέρον των αγοραστών ήταν μεγάλο, «μαζεύοντας» ότι έβγαινε προς πώληση, ακόμη και σε τιμές πάνω από τα 6 ευρώ. Θυμίζω μπήκε στα 5,46 ευρώ, ενώ πλέον η αποτίμησή της ανέβηκε στα 428 εκατ. ευρώ.
——————————-
Άλλες τρεις
Τώρα, μπορεί ακόμη να μην είναι γνωστά τα ονόματα που βρίσκονται στο προθάλαμο της εισαγωγής, αλλά δεν σας κρύβω ότι έχει σημάνει ένας μίνι συναγερμός. Αφορμή στάθηκε η αποστροφή της αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κας Νατάσας Στάμου. Στη δήλωσή της με αφορμή την εισαγωγή της Qualco στο ΧΑ, αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται τουλάχιστον τρεις ακόμη εισαγωγές!

Συζητήσεις
Η στήλη έψαξε και έμαθε αρκετά, τα οποία όμως θα σας τα αποκαλύψει εν καιρώ. Το μόνο που θα σας μεταφέρει είναι ότι ο κλάδος της Άμυνας, ο οποίος είναι και ο πιο hot στην Ευρώπη την ώρα αυτή, βλέπει με ενδιαφέρον τη Λ. Αθηνών. Όπως και αυτή τον βλέπει με ενδιαφέρον… Το εξίσου σίγουρο είναι ότι εάν υπάρξει εκπροσώπηση του στο ΧΑ θα δώσει επιπλέον αέρα στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
—————————-
Αλλαγή πλάνων Βέβαια και από τις υπάρχουσες εισηγμένες, νομίζω δεν έχει πολλά παράπονα η αγορά. Είμαστε σε περίοδο αποκοπών μερισμάτων και σταδιακά αυτή η ρευστότητα θα εισέρχεται εκ νέου σε θέσεις. Περί τα 5 δισ. φέτος θα μοιραστούν, με τη στήλη να εκτιμά ότι θα μπουν και πάλι με γνώμονα τα επιχειρηματικά σχέδια που ανακοινώνουν οι διοικήσεις.
—————————-
Ένα από τα πολλά πεδία
Ένας από τους πολλούς κλάδους που φυσικά θα υπάρξει ανταγωνισμός για την πίτα των 5 δισ. είναι ο τραπεζικός. Άλλος κλάδος είναι οι τηλεπικοινωνίες, με την ευρύτερη έννοια, μην παρεξηγηθώ… Κι αν αναρωτιέστε γιατί το ανέφερα, σας παραπέμπω στα όσα είπαν πρόσφατα τόσο ο Γιώργος Στάσσης όσο και ο Κώστας Νεμπής, οι δύο ισχυροί άνδρες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ αντίστοιχα. Ο πρώτος μίλησε για ευρυζωνικές υπηρεσίες (AI & Tech Summit 2025), όπου αναπτύσσεται η ΔΕΗ, και ο δεύτερος (σε αναλυτές) ανέφερε ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα FFTH.

Και τρίτος παίκτης
Το πεδίο έχει ανοίξει για τους «δύο», αν αναλογιστούμε και τα data centers που δρομολογούνται. Και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στο τελευταίο. Ο οποίος σταδιακά παίρνει θέση. Και ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις, υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους!
—————————-
Παίρνει σάρκα ο 5ος πυλώνας
Η Attica Bank τα πήγε εξαιρετικά στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Έσπασε ρεκόρ με λειτουργικά κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2024. Οι χορηγήσεις νέων δανείων έφτασαν τα 671 εκατ., κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης «κόκκινων δανείων» (NPE) έπεσε στο 2,9% από το 61,5% πέρυσι. Επίσης, η καθαρή πιστωτική επέκταση έφτασε τα 232 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα να πετυχαίνει μερίδιο 13,7% στη νέα δανειοδότηση. Η Attica Bank δείχνει ότι όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά σχηματίζει τον πέμπτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

————————————
Συγκυρία ή…
Ως μία καθόλου τυχαία επίσκεψη, μου χαρακτήρισαν οι πηγές μου, τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, με την Chief Financial Officer της DFC, Mildred Callear. Η συνάντηση αφορούσε τη συμβολή της DFC στην επένδυση για την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά όπως μου ανέφεραν ουσιαστικά είναι μια «ψηφίδα» στις ανακατατάξεις που βλέπουμε στον διεθνή εμπορικό τομέα. Και η DFC φαίνεται να αναγνωρίζει τη σημασία της Ελλάδας ως γεωστρατηγικό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η κατεύθυνση της Callear
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Callear δεν περιορίστηκε μόνο στα Ναυπηγεία, αλλά αναφέρθηκε και στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου, όπου αναπτύσσεται ένα σύγχρονο logistics center, κάτι που θα φέρει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη μεταφορική δυνατότητα της περιοχής. Όπως είπε και η ίδια η Callear, αυτή η επένδυση δεν είναι μόνο η αρχή, και δεδομένων των παγκόσμιων τάσεων, είναι φανερό ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει σημαντικό έδαφος στον εμπορικό χάρτη του μέλλοντος. Σημειωτέον, η κα Callear συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ήταν στις ΗΠΑ.
—————————-
Διείσδυση στην Κύπρο
Μία ακόμη ελληνική εισηγμένη εξαπλώνεται όλο περισσότερο στην Κύπρο, η οποία φαίνεται να μετατρέπεται σε σταθμό αρκετών επιχειρηματικών πλάνων. H Φάις Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Gencom, ύψους 1,495 εκατ. ευρώ με ποσό 250 χιλ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, αποκτά μερίδιο 16,67%. Στο ίδιο σχήμα μπαίνει δυναμικά και η Notos Com του Μ. Παπαέλληνα, η οποία αποκτά ποσοστό 33,5%.
Ποια είναι η Gencom
Η Gencom με έδρα τη Λευκωσία ανήκει στην ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Πολιτικός, που διαχειρίζεται γνωστό eshop και πολυκατάστημα στη Λαμία. Στις 8 Μαΐου, η Gencom συμφώνησε να αποκτήσει τα γνωστά κυπριακά πολυκαταστήματα ERA (Era Department Stores) από την Ermes Department Stores — και μάλιστα με τίμημα μόλις… 1 ευρώ! Πρόκειται για τα πολυκαταστήματα ERA Mall of Cyprus Λευκωσία, ERA Apollon Λεμεσός, ERA Zenon Λάρνακα και ERA Korivos Πάφος.
——————————-
Μισό δισ. στο cold ironing
Ένα μεγάλο project στο μεταξύ ετοιμάζεται στα ελληνικά λιμάνια, καθώς έχουν εξασφαλιστεί περί τα 500 εκατ. ευρώ για το cold ironing σε 12 λιμάνια , μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να κάνει τη ναυτιλία πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η Δρ. Διονυσία–Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μιλώντας στο Maritime Networking Summit, αποκάλυψε ότι τα πρώτα τέσσερα λιμάνια έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, με άλλα 8 να ακολουθούν. Το cold ironing επιτρέπει στα πλοία να συνδέονται με την ηλεκτρική ενέργεια του λιμανιού αντί να χρησιμοποιούν τους κινητήρες τους, μειώνοντας έτσι τη ρύπανση και την κατανάλωση καυσίμων. Τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Ραφήνας είναι τα πρώτα που θα αποκτήσουν τέτοιες υποδομές, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά λιμάνια της χώρας.
—————————-
Προβλήματα
Δεν ξέρω με τι ρυθμούς θα προχωρήσει το cold ironing, αλλά τα νέα από τον Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη αναφέρουν ότι θα είναι έτοιμος προς επανεκκίνηση στις 15 Αυγούστου 2025, με 25% της πλήρους δυναμικότητας (41,5 GWh/ημέρα). Αυτή η περιορισμένη λειτουργία θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ενώ από 1η Οκτωβρίου η μονάδα επιστρέφει σε πλήρη ισχύ, με κάποιους μικρούς περιορισμούς για λίγο ακόμη. Θυμίζω εδώ ότι η Gastrade ανακοίνωσε πως η παύση λειτουργίας στα τέλη Ιανουαρίου οφειλόταν σε τεχνική βλάβη στις αντλίες υψηλής πίεσης του Πλωτού Σταθμού (FSRU), σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που το ενδιαφέρον και για άλλους FSRU είναι μεγάλη.

Ένα παράδειγμα
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα του τελευταίου, εκτός Ευρώπης αλλά στη «γειτονιά», η Αίγυπτος αναζητά λύσεις για να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη της για φυσικό αέριο. Έτσι η κρατική EGAS υπέγραψε συμφωνία με τη Höegh Evi για τη μακροχρόνια ναύλωση του LNG carrier «Hoegh Gandria». Το πλοίο θα μετατραπεί σε FSRU και θα εγκατασταθεί στην Αίγυπτο για τουλάχιστον 10 χρόνια, βοηθώντας τη χώρα να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
———————–
Λίγη… ανησυχία
Δεν σας κρύβω ότι με ανησύχησε λίγο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εξετάσει τις ανάγκες ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια. Προφανώς και η αποστολή των τραπεζικών εποπτικών αρχών είναι να υπάρχουν καλύψεις σε διάφορα σενάρια, ενίοτε «τραβηγμένα», αλλά ένα τέτοιο που έχει να κάνει με το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δεν περνά απαρατήρητο. Άλλωστε, στο παρελθόν, η Fed είχε παράσχει δολάρια μέσω swap lines στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες για να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας. Το ίδιο συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή της κρίσης με την Credit Suisse.
Τι ζήτησε η ΕΚΤ
Ωστόσο, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να επανεκτιμήσουν τις εκθέσεις τους σε δολάρια και να μειώσουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. Η κατάσταση αυτή καθίσταται πιο κρίσιμη, καθώς οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να περιορίσουν τις κινήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αναταράξεις.