Πέφτουν «κάστρα» στο ΧΑ, Κόκκαλης – Μουνδρέας στο real estate, μάχη γιγάντων για Βουλιαγμένη, τι αλλάζει στις τράπεζες, σπάει τα ισόβια η Εθνική Ασφαλιστική, τα παιχνίδια στην πλάτη των νησιωτών

Έπεσαν και οι 1.800 μονάδες

Πέφτουν «κάστρα» στο ΧΑ, Κόκκαλης – Μουνδρέας στο real estate, μάχη γιγάντων για Βουλιαγμένη, τι αλλάζει στις τράπεζες, σπάει τα ισόβια η Εθνική Ασφαλιστική, τα παιχνίδια στην πλάτη των νησιωτών

Εάν κάποιος έλεγε μόλις πριν από έναν μήνα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα «έριχνε» και τις 1.800 μονάδες, νομίζω το καλύτερο που θα εισέπραττε θα ήταν ένα χτύπημα στην… πλάτη.
Κι όμως, από τις 1.455 μονάδες της 7ης Απριλίου, κι ενώ μεσολάβησε και το Πάσχα, δεν έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και μιλάμε για τη διάσπαση των 1.800 μονάδων.

Οι συνθήκες δημιουργήθηκαν και η ελληνική αγορά βρήκε πρόσφορο έδαφος ανόδου, καταγράφοντας νέα υψηλά 15ετίας (3 Μαΐου 2010) και υψηλό κεφαλαιοποίησης από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 3.131 μονάδες. Δηλαδή στα 124 δισ. ευρώ συνολικά η κεφαλαιοποίηση, με την Coca Cola να σπάει μόνη της το φράγμα και των 17 δισ.

Καλό ξεκίνημα…

Οι λόγοι της ανόδου πολλοί και έχουν αναλυθεί εκτενώς από τις σελίδες του ΟΤ.

Στο μεταξύ, ικανοποιητικό – αν και όχι εντυπωσιακό – ήταν το πρώτο δείγμα γραφής από τις 19 εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο.

Τα νούμερα κινούνται κοντά στις εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο αφήνουν ξεκάθαρα το μήνυμα: το 2025 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης και όχι εκτόξευσης.

Ο κύκλος εργασιών έχει υποχωρήσει κατά 9,6%, τα λειτουργικά κέρδη έχουν μειωθεί κατά 22,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν πτώση 8%.

χρηματιστήριο Αθηνών

Ευκαιρία άλλων κλάδων

Τα διυλιστήρια και οι τράπεζες, δύο βασικοί κλάδοι, δείχνουν σημάδια κόπωσης.

Οι τράπεζες χάνουν έσοδα από τόκους, ενώ τα διυλιστήρια κινούνται μεν σε θετικά επίπεδα, αλλά με χαμηλότερα περιθώρια και προσωρινές διακοπές στην παραγωγή.
Αυτό σημαίνει πως η σκυτάλη περνά σε άλλους κλάδους – ενέργεια, κατασκευές, λιανικό εμπόριο – για να «τραβήξουν» την αγορά προς τα πάνω.

——————–

Και στο real estate

Τώρα θα αναρωτηθείτε, και με το δίκιο σας, ποιοι είναι αυτοί οι “καθαροί” κλάδοι στην εγχώρια αγορά. Και με το δίκιο σας γιατί τελευταία πολλές εισηγμένες ανοίγουν πολύ τη βεντάλια τους σε διάφορα πεδία. Τελευταία περίπτωση η Intracom, η οποία κάνει νέο άνοιγμα στον τομέα του real estate, αυτή τη φορά με κυπριακή… σημαία.

Όπως ανακοίνωσε, ιδρύει τη «Intracom Real Estate Investment» με έδρα τη Λευκωσία και μετόχους την Intracom Operations και τη Green Hydepark Investment του εφοπλιστή Γιώργου Μουνδρέα.

Το νέο σχήμα έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική της Intracom στις επενδύσεις ακινήτων, επιβεβαιώνοντας πως το real estate εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδιαφέροντος για μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες — και εντός και εκτός Ελλάδας.

Ευρώπη Holdings

Βαριά ονόματα

Αυτό το ισχυρό ενδιαφέρον φάνηκε και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μοναδικής οργανωμένης παραλίας στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης — με ορίζοντα 20 ετών και δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10. Μιλώ για την «Ακτή Βουλιαγμένης», ίσως την πιο εμβληματική παραλία της αθηναϊκής ριβιέρας.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού και αποσφράγισε προσφορές από επτά επιχειρηματικά σχήματα, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον. Η διαδικασία συνεχίζεται στη Β’ Φάση, όπου οι προεπιλεγμένοι «μνηστήρες» θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

———————————–

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι για την «Ακτή Βουλιαγμένης» πρόκειται για δυνατά ονόματα από τον χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και του real estate.

Στη λίστα είναι η AIR CANTEEN, υπό τον CEO Κωνσταντίνο Οικονόμου, η οποία έχει σήματα όπως Gregorys, Terkenlis, Kayak και Cinnabon, και η Athens Beach Club της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, Conrad στο πρώην Hilton), που δραστηριοποιείται ήδη στην αξιοποίηση παραλιακών ακινήτων.

Παρόντες και οι THE MARGI, πίσω από το ομώνυμο luxury ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη και τη διοίκηση του Θεόδωρου (Theo) Αγιοστρατίτη, αλλά και σχήματα όπως η κοινοπραξία Evergood (του ομίλου Vivartia) με Γευσήνους, συμφερόντων του επιχειρηματία Μανώλη Βαβουράκη.

Και η REDS, της Dimand του Ανδριόπουλου σε κοινοπραξία με τις Αποθήκες Αιγαίου, που φέρνουν στο τραπέζι εμπειρία σε ανάπτυξη και διαχείριση μεγάλων έργων.
Τη λίστα συμπληρώνουν οι Φάις Συμμετοχών και Montekavo Real Estate, συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Ακτή Βουλιαγμένης

—————————–

Τι αλλάζει στις τράπεζες

Κάτι αλλάζει, και μάλιστα για πρώτη φορά στην ελληνική τραπεζική αγορά. Τους επόμενους, κάθε ελληνική τράπεζα θα συνεργάζεται αποκλειστικά είτε με τη Visa είτε με τη Mastercard για τις κάρτες της – όχι και με τις δύο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά οι τράπεζες θα συνάψουν αποκλειστικές συμφωνίες με έναν από τους δύο κολοσσούς, κάτι που φέρνει νέα σελίδα στις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που κρατάμε στα πορτοφόλια μας.

Συμφωνίες

Αν και για το ευρύ κοινό αυτό ίσως να μη φανεί άμεσα στην καθημερινότητα, για την αγορά και τους παίκτες του χώρου πρόκειται για μια κίνηση με βάθος. Ποιος θα κλείσει με ποιον; Τι όρους θα πετύχει;

Πόσο μακριά θα φτάσουν οι δύο κολοσσοί για να εξασφαλίσουν τα συμβόλαια σε κάθε ελληνική τράπεζα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει σε βάθος χρόνου θέματα όπως οι προσφορές, τα rewards, τα προγράμματα επιβράβευσης και ίσως και τις χρεώσεις.

—————————-

Ισόβια που σπάνε

Φαίνεται πως η προσωρινή λύση που προώθησε η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου δεν κατάφερε να βάλει φρένο στη χρόνια ένταση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών — και κυρίως, δεν προστάτευσε αποτελεσματικά τους κατόχους παλιών ισόβιων συμβολαίων υγείας.

Η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Ασφαλιστικής να αλλάξει μονομερώς τον τρόπο αποζημίωσης των πελατών της έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και η ανησυχία ότι η πρωτοβουλία της Εθνικής μπορεί να γίνει «πιλότος» για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν μπορεί να μην αντιδράσει ο επόπτης

Αργά ή γρήγορα οι εποπτικές αρχές, ήτοι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να δώσει λύση.

Η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς από τη μία υπάρχει κύμα δυσαρέσκειας από ασφαλισμένους που «χρυσοπλήρωναν» τα ισόβια συμβόλαια την τελευταία 15ετία (αφού αυτά καταργήθηκαν την περίοδο 2009-2010) και από την άλλη οι ασφαλιστικές που πιέζουν για τιμολόγηση των υπηρεσιών με βάση τα DRGs.

Στην εξίσωση είναι και οι ιδιωτικές κλινικές που υποστηρίζουν πως το πρόβλημα ξεκινά από τα ίδια τα ασφαλιστήρια που κάποτε δίνονταν “κάτω του κόστους”. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η τάση για την ιδιωτική ασφάλιση γίνεται όλο και πιο αρνητική….

————————–

Ωραίες… οι προσφορές

Δεν θέλω να γκρινιάζω τώρα που το κλίμα έχει φτιάξει, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω τις προσφορές και τις «καλοκαιρινές» τιμές στα ακτοπλοϊκά. Ειδικά τώρα που οι μειώσεις στα λιμενικά τέλη δημιούργησαν λίγο χώρο για ελιγμούς – όχι μόνο στις τιμές, αλλά και στις… δημόσιες σχέσεις των εταιρειών. Το πρόβλημα, όμως, είναι αλλού.

Τα ταχύπλοα δίνουν την εντύπωση ότι προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές όσο κρατά η high season, όταν υπάρχουν και τα συμβατικά πλοία στις ίδιες γραμμές. Και φυσικά, αυτό που θα έκανε ο καθένας μας είναι να επιλέξουμε το «γρήγορο» με λίγα ευρώ παραπάνω.

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα είναι τα συμβατικά να μην μπορούν να σταθούν σε αυτές της πρακτικές… ανταγωνισμού. Έτσι, μόλις βγαίνουν εκτός ανταγωνισμού τα συμβατικά, λόγω μειωμένης ζήτησης ή και οικονομικού κόστους, οι ίδιες εταιρείες που μιλούσαν για εκπτώσεις, επαναφέρουν τα γνωστά –και συχνά απαγορευτικά– υψηλά ναύλα.

Ειδικά σε νησιά όπως η Μήλος, η Σίφνος ή η Φολέγανδρος, τον χειμώνα μπορεί να βρεις μόνο ταχύπλοο και να πληρώσεις πάνω από 50-60 ευρώ για μία διαδρομή που κόστιζε 25 ευρώ το καλοκαίρι με συμβατικό. Αλλά το καλοκαίρι, τα ίδια ταχύπλοα διαφημίζονται ως «συμβατικής τιμής»!

Το κόστος για τους νησιώτες

Έτσι, οι νησιώτες βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο μονοπώλιο.

Όμορφες λοιπόν οι προσφορές και οι εκστρατείες φθηνών εισιτηρίων, αλλά αν δεν υπάρξει στοιχειώδης σταθερότητα τιμών και επάρκεια δρομολογίων όλο τον χρόνο, το «φθηνό καλοκαίρι» απλώς επιδοτεί ένα ακόμα πιο ακριβό χειμώνα για τους νησιώτες.

OT Originals

Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο