Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα έως το 2030, ενώ έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων της χώρας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Κωστή Χατζηδάκη, συνολικά οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου από το 2019 έως και σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί.
Η ανάπτυξη των δικτύων εξυπηρετεί και την ανάγκη διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα
Όπως υποστήριξε ο υπουργός, με τον τετραπλασιασμό των επενδύσεων σε διασυνδέσεις αυξήθηκε η ασφάλεια των δικτύων αλλά ταυτόχρονα ενισχύθηκε και η γεωπολιτική θέση της χώρας καθώς η Ελλάδα είναι διασυνδεδεμένη ηλεκτρικά με όλες τις χώρας στα σύνορά της ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες προκειμένου να «ξεμπλέξει» το καλώδιο του Great Sea Interconnector και η ωρίμανση των έργων της δεύτερης διασύνδεσης με την Ιταλία και εκείνης με την Αίγυπτο (Gregy).
Η ανάπτυξη των δικτύων εξυπηρετεί και την ανάγκη διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα , στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της εθνικής και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πολιτικής, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους. Όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, το κόστος της παραγόμενης μεγαβατώρας σήμερα στα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό η ηλεκτρικό σύστημα νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με τα συνδεδεμένα, είναι υπερδιπλάσιο.
Στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε και επισκόπηση των χρηματοδοτικών αναγκών των έργων και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Γενικότερα, αναλύθηκε το σκηνικό που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034.
Οι επενδύσεις έως το 2027
Ήδη έχουν υλοποιηθεί η Α’, Β’ και Γ’ Φάση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων και βρίσκεται σε εξέλιξη η Δ’ Φάση η οποία όπως είπε ο κ. Παπασταύρου θα ολοκληρωθεί το 2026. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα έργα της διασύνδεσης της Κρήτης, τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω των υψηλών φορτίων του νησιού αλλά και του πλουσίου δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει. Στις αρχές του 2021 είχε ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ η πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης (Κρήτη-Πελοπόννησος) ενώ η δεύτερη φάση (Κρήτη- Αττική) θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι. Επίσης, έως το 2027 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η επέκταση του συστήματος υψηλής τάσης των 400 kV στην Πελοπόννησο, όπως και η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.
Επενδύσεις σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις έως το 2033
Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης ενσωματώσει στον προγραμματισμό του τον σχεδιασμό των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα 2028 – 2029. Επίσης, στα σημαντικά έργα που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2033, σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του κ. Παπασταύρου, είναι η νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV Φιλίππων – Νέας Σάντας.
Όσον αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές μας χώρες, προ δεκαημέρου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Ιταλού Διαχειριστή Terna για την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης 1.000 MW (μεγαβάτ) που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο καλώδιο των 500 MW. Επίσης, το αναπτυξιακό πλάνο του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει τις δεύτερες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO) διερευνάται η αναβάθμιση της διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών ενώ ωριμάζει η συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου (EETC) και τον φορέα υλοποίησης Elica Group για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.
Παράλληλα, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε ειδική αναφορά και στον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου, έργο στο οποίο εμπλέκονται Διαχειριστές επτά χωρών. Για το τμήμα «Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία» είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στα τέλη Απριλίου μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του κρατικού διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας «Nomagas JSC».