Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι μακρινές οι 2.000 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, πλανάται.Διότι απέχουν “μόλις” 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όταν ήδη, στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, ο Δείκτης έχει καταγράψει +25% (ο Τραπεζικός, +40%).
Και μάλιστα, σε ένα αρκετά δύσκολο πεντάμηνο, όπου επικράτησε γενικευμένος πανικός ελέω άναρχης δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σημειώνοντας ότι παραμένει πρώτος σε απόδοση από όλα τα βασικά διεθνή Χρηματιστήρια.
Ενδεικτικά, στο εξεταζόμενο διάστημα ο γερμανικός DAX40 κερδίζει 21%, ευρισκόμενος μάλιστα σε ιστορικά υψηλά˙ ο γαλλικός CAC40 κερδίζει 7%, με την οικονομία της Γαλλίας να αντιμετωπίζει τα δικά της, δισεπίλυτα θέματα˙ ο αμερικανικός S&P500 καταγράφει οριακές απώλειες 0,6%, έχοντας αναρρώσει με υπερπροσπάθεια από το sell off του Απριλίου, με απώλειες έως και 18%.
Αυξημένη πιθανότητα ανοδικής συνέχισης
Βεβαίως, τα παραπάνω δεν εξασφαλίζουν την ανοδική συνέχεια του Γενικού μας Δείκτη.
Τουναντίον, με τέτοιες υπεραποδόσεις, πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη, ενώ άλλοι θα διστάσουν να ζητήσουν σε τόσο “υψηλά” επίπεδα.
Αυτά, όμως, που την εξασφαλίζουν, ή αυστηρότερα αυτά που αυξάνουν την πιθανότητα συνέχισης, είναι σημαντικότερα.
Με κυρίαρχη μεταβλητή την απαράμιλλη ανθεκτικότητα των εισηγμένων και τη συν αυτώ ωριμότητα στο ταμπλό.
Και η δικαιολογητική βάση αυτών εδράζεται επί των πλειόνων παραγόντων που έχουν γλαφυρά περιγράψει οι Οίκοι Αξιολόγησης στις εκθέσεις που συνόδευαν τις αποφάσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας: μεταρρυθμίσεις, σταθεροποίηση μακροοικονομικών, διαχείριση δημοσιονομικών, εξυγίανση τραπεζικού συστήματος, ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης κ.α.
Ενώ βαρύνουσας σημασίας θεωρούνται και τα θεμελιώδη των εισηγμένων μας, ή έστω μιας μεγάλης γκάμας αυτών που θεωρούνται, αντικειμενικά, “αξιόλογες”.
Εξάλλου, σε αυτό συνεπικουρεί η επίμονη επίτευξη νεότερων ιστορικών (ή υπερπολυετών) υψηλών από πολλές, όπως ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΡΤΙΜΑ, ΜΠΕΛΑ, ΔΑΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΚΡΙ, ΑΔΜΗΕ, ΚΟΥΕΣ, BOCHGR, TITC.
Με την υψηλή μέση μερισματική απόδοση να στέκει αρωγός στη διακράτηση θέσεων από πιο αμυντικά και μακροπρόθεσμης στόχευσης χαρτοφυλάκια.
Και παραμονεύει η προσδοκία ότι εν ευθέτω χρόνω, το πολύπαθο ελληνικό Χρηματιστήριο θα (ξανα)πάρει θέση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα.
Διαγραμματικά
Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο ρυθμός είναι καταιγιστικός. Για τους λάτρεις των στατιστικών, διανύουμε την 6η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, επί συνόλω 19 στις 22 και σε λίγες ημέρες, πιθανόν να κλείσει ο 7ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας.
Κοιτώντας το διάγραμμα, η πολύμηνη ανοδική τάση οδηγεί στις 2000 μονάδες. Σε μια ενδεχόμενη, έως και ευκταία, διορθωτική προσπάθεια, η κοντινή στήριξη στέκει στις 1790 και η κύρια στις 1750.
