Κυβερνοασφάλεια: Γιατί έλκει τόσους πολλούς πρώην στρατιωτικούς

Πολλά από τα προσόντα που καλλιεργούνται από τις ένοπλες δυνάμεις στο προσωπικό τους, το κάνει κατάλληλο για τις τις δεξιότητες που απαιτούνται στην κυβερνοασφάλεια

Κυβερνοασφάλεια: Γιατί έλκει τόσους πολλούς πρώην στρατιωτικούς

Η επαγρύπνηση που απαιτείται στις ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα στην κυβερνοασφάλεια. Η ηγεσία πεζής περιπολίας σε έναν οικισμό σε εμπόλεμη ζώνη μπορεί να φαίνεται κάτι άσχετο με την εργασία σε ένα κέντρο επιχειρήσεων ασφαλείας (SOC) σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Όμως, είπε στο BBC ο πρώην πεζικάριος Τζέιμς Μέρφι, όταν βλέπεις έναν κάδο απορριμμάτων στην άκρη του δρόμου και ξέρεις ότι κανείς δεν μαζεύει σκουπίδια εκείνη την ημέρα: «Οι τρίχες στο πίσω μέρος του λαιμού σου σηκώνονται όρθιες».

Και αυτή η επαγρύπνηση, λέει ο Μέρφι, νυν διευθυντής βετεράνων και οικογενειών στο Forces Employment Charity, είναι ακριβώς το είδος του ενστίκτου που λαχταρά η βιομηχανία της κυβερνοασφάλειας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν πρόσφατα ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης για νεοσύλλεκτους για την ενίσχυση των κυβερνοδυναμικών τους δυνατοτήτων, με επιτυχημένους υποψηφίους να βρίσκονται στην σειρά για έναν από τους υψηλότερους αρχικούς μισθούς των ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά υπάρχει εδώ και καιρό μια σταθερή πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόγραμμα TechVets του Forces Employment Charity συνήθως βοηθά 15 έως 20 άτομα το μήνα να βρουν εργασία, με το 40 έως 60% αυτών να κατευθύνεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Και αυτή είναι μια πολύ αναγκαία προσφορά εργαζομένων – υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα τεσσάρων εκατομμυρίων επαγγελματιών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η ανάγκη για αυτούς τους εργαζόμενους έχει υπογραμμιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι λειτουργίες σε δύο κορυφαίες αλυσίδες λιανικής πώλησης έχουν διαταραχθεί από χάκερ.

Η διαδρομή προς την κυβερνοασφάλεια δεν είναι πάντα άμεση

Ο προσωρινός επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών Μο Αχντούντ πέρασε 10 χρόνια στο Βασιλικό Πυροβολικό, υπηρετώντας σε αποστολές στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Βοσνία και τη Γερμανία πριν αποστρατευθεί το 1999.

Η «φυσική μετάβαση» εκείνη την εποχή ήταν σε άλλους οργανισμούς ενστόλων, όπως η αστυνομία ή η σωφρονιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, όπως είπε στο BBC: «Συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος άλλαζε». Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένταξης του, παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα σε εφαρμογές υπολογιστών και στη συνέχεια σπούδασε επισκευή υπολογιστών.

Από εκεί μετακινήθηκε σε γραφείο υποστήριξης και βρήκε τον δρόμο του στην κυβερνοασφάλεια, σε οργανισμούς όπως η BAE Systems και η Universal Studios.

Η στρατιωτική εκπαίδευση του Αχντούντ πάντα επηρέαζε την προσέγγισή του στην κυβερνοασφάλεια. Θυμάται ότι ένας αξιωματικός του είπε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό πόσο βαθιά μπορεί να σκάψει ένας στρατιώτης. «Όταν σε πυροβολούν, θα βρεις το κίνητρο να σκάψεις μια πραγματικά βαθιά τρύπα».

Η πραγματική δεξιότητα είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η επιδιόρθωση σπασμένων αλυσίδων εφοδιασμού ή η αντιμετώπιση όταν οι επικοινωνίες διακόπτονται.

«Αυτή η νοοτροπία ήταν πάντα γύρω από τη διαδικασία. Πώς το διορθώνεις;» Επιπλέον, λέει, το στρατιωτικό προσωπικό σκέφτεται πάντα με όρους «κινδύνου, άμυνας σε βάθος, επιπέδων άμυνας».

Αυτό ταιριάζει «πολύ καλά» με την κυβερνοασφάλεια, όπου ο κίνδυνος είναι πάντα παρών και πρέπει να παρακολουθείται.

Οι αντιδράσεις σε πιθανές επιθέσεις προετοιμάζονται εκ των προτέρων, ενώ κανένα σχέδιο δεν «επιβιώνει από την πρώτη επαφή» με έναν αντίπαλο.

«Πρέπει να εργάζεσαι και να είσαι ευέλικτος γύρω από αυτό, γιατί ποτέ δεν εξελίσσεται όπως το περιμένεις», λέει ο Αχντούντ.

κυβερνοασφάλεια

Ιδιαίτερα κατάλληλο για “μπλε ομάδες”

Το πρώην στρατιωτικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ρόλους στις λεγόμενες μπλε ομάδες, ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο η Κάθριν Μπερν, αναπληρώτρια διευθύντρια στην εταιρεία προσλήψεων στον κυβερνοχώρο, LT Harper.

Αυτοί είναι ρόλοι όπως οι επιχειρήσεις ασφαλείας, η αντιμετώπιση περιστατικών και η εγκληματολογία, σε αντίθεση με τις ερυθρέ ομάδες – τους ηθικούς χάκερ που αναζητούν τρωτά σημεία και συχνά προτιμούν να λειτουργούν μόνοι τους.

Εκτός από το ότι είναι σκληρά εργαζόμενοι, λέει η Μπερν, οι βετεράνοι τείνουν να είναι ισχυροί παίκτες ομάδας και μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους υπό πίεση. Άλλωστε: «Πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι καταστροφές».

Αλλά ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας έχει πολλά να προσφέρει και στους βετεράνους. Η Κρίσταλ Μορίν κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέρει, επειδή ήθελε να μάθει μια γλώσσα. Έμαθε αραβικά,  και εργάστηκε στον τομέα της χρηματοδότησης της καταπολέμησης των απειλών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μετά την αποστράτευση της, η Μόριν εντάχθηκε σε έναν αμυντικό εργολάβο, εργαζόμενη στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μεταβαίνοντας τελικά στην κυβερνοτρομοκρατία και στη συνέχεια στην πληροφόρηση για τις κυβερνοαπειλές. Τώρα είναι επικεφαλής κυβερνοασφάλειας στην αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Sysdig.

«Όλη η εκπαίδευσή μου ήταν πρακτική», λέει. Αλλά προσθέτει ότι άλλοι βετεράνοι είχαν «εκπαιδευτεί διασταυρούμενα» ενώ βρίσκονταν στην υπηρεσία σε άλλους ρόλους, όπως το πυροβολικό ή η διοικητική μέριμνα, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα οφέλη από το συμβόλαιο τους για να σπουδάσουν ασφάλεια επίσημα. Όποια και αν είναι η πορεία τους στην κυβερνοασφάλεια, λέει, είναι μια φυσική μετάβαση.

Ωστόσο, προσθέτει η Μορίν, «Η συντροφικότητα είναι ακριβώς όπως στον στρατό, τις πολυάσχολες εβδομάδες, τις ήσυχες εβδομάδες, τα αστεία που κανείς δεν καταλαβαίνει εκτός ανέχεις ζήσει τέτοιες καταστάσεις… Είναι απλώς μια πολύ δεμένη κοινότητα.»

Είναι σημαντικό να βρείτε συμβατό εργοδότη για το πρώην προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, λέει ο Τζειμς Μέρφι, προσθέτοντας ότι οι εργοδότες έχουν γίνει πιο ενήμεροι για τις δεξιότητες των βετεράνων.

«Μόλις ένας εργοδότης προσλάβει κάποιον από την κοινότητα των πρώην ενόπλων δυνάμεων, θα θέλει να επιστρέψει για έναν άλλο».

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο