H τρίτη προσπάθεια της AVE να ισχυροποιήσει την παρουσία της στον κλάδο του λιανεμπορίου ήταν επιτυχής! Εκλεισε συμφωνία για την εξαγορά του 40% – σε πρώτη φάση – της Bazaar AE του κ. Γιώργου Βερούκα. Η προς εξαγορά εταιρεία δημιουργήθηκε από την οικογένεια Βερούκα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 – το 1994 – έχοντας ωστόσο ισχυρή παρουσία επί χρόνια στην χονδρική πώληση, με εισαγωγές και διανομή.
Ο Δήμος Βερούκας – που πέθανε αιφνιδίως τον Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 56 χρονών – ήταν ό άνθρωπος που την έστησε και την ανέδειξε, παίζοντας παράλληλα σημαντικό ρόλο στον προμηθευτικό οργανισμό ΕΛΟΜΑΣ. Η εταιρεία που βρισκόνταν στο «κάτω μέρος» της αγοράς – πλέον ανήκει στη μεσαία κατηγορία – κατόρθωσε από τα χρόνια της ανάπτυξης, να περάσει «αβρόχοις ποσί» από την παρατεταμένη περίοδο της ύφεσης και να βγει στο «ξέφωτο» των τελευταίων χρόνων. Μετατράπηκε σε discount αλυσίδα, ενίσχυσε την εμπορική της πολιτική με τη συνεργασία της Spar, αναπτύσσοντας μάλιστα δύο κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Ο θάνατος του Δήμου Βερούκα, τον Φεβρουάριο του 2020 «αποσταθεροποίησε» την εταιρεία, αλλά τελικά ο αδελφός του κ. Γιώργος Βερούκας εξαγόρασε το 2022 τα μερίδια του αδελφού του κ. Αλέξη Βερούκα και των κληρονόμων του Δήμου Βερούκα
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης και η επιλογή της Bazaar
Επιλέγοντας την ανάπτυξη του δικτύου της με την δημιουργία ιδιόκτητων και franchise καταστημάτων, κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα δίκτυο περίπου 200 σημείων πώλησης. Παράλληλα επέλεξε να δημιουργήσει κυρίως μικρά σημεία πώλησης – μέχρι 400 τμ – με περιορισμένο αριθμό κωδικών, κατορθώνοντας έτσι να διεισδύσει σε «δυπρόσιτες» περιοχές, όπου δηλαδή δεν υπήρχαν μεγάλης επιφάνειας ακίνητα. Από την άλλη πλευρά ανέπτυξε μία υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της χονδρικής πώλησης – περίπου 11 καταστήματα – που ωστόσο δεν είναι γνωστές οι πωλήσεις που πραγματοποιούν. Ομως πηγές της αγοράς έλεγαν προς τον ΟΤ ότι η παρουσία της Bazaar ΑΕ στην αγορά της χονδρικής είναι αξιοπρόσεκτη.
Ο θάνατος του Δήμου Βερούκα, τον Φεβρουάριο του 2020 «αποσταθεροποίησε» την εταιρεία, αλλά τελικά ο αδελφός του κ. Γιώργος Βερούκας εξαγόρασε το 2022 τα μερίδια του αδελφού του κ. Αλέξη Βερούκα και των κληρονόμων του Δήμου Βερούκα. Κι έκτοτε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος «έτρεχε» ο ίδιος την εταιρεία. Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Bazaar ΑΕ είναι το γεγονός ότι έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, διαθέτει ισχυρή παρουσία σε αρκετές τουριστικές περιοχές (Σαντορίνη, Κρήτη, Επτάνησα κλπ) και ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα. Οι πωλήσεις της το 2022 ανήλθαν στα 223,6 εκατ. ευρώ, το 2023 στα 245 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκαν περί τα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θετικό ebitda και ικανοποιητική καθαρή κερδοφορία – περί τα 6 εκατ. ευρώ το 2023.
To εμπορικό σήμα Carrefour και η σφήνα Μασούτη
Η Retail & More AE, θυγατρική του ομίλου της AVE, διαχειρίζεται στην ελληνική αγορά στο εμπορικό σήμα της Carrefour και διαθέτει 42 καταστήματα. Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας προσπάθησε κατ΄αρχήν να εξαγοράσει την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Μασούτης ΑΕ διέθετε μεγαλύτερα προσόντα! Εν συνεχεία απευθύνθηκε στην Market In, αλλά και από εκεί εισέπραξε άρνηση.
Η τρίτη της προσπάθεια ήταν προσφορά εξαγοράς στον κ. Βερούκα, μέτοχος της Bazaar ΑΕ και ήταν επιτυχής. Πλέον με την ολοκλήρωση της εξαγοράς – ο κ. Βερούκας θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος – το σήμα της Carrefour, τέσσερα χρόνια μετά από την επιστροφή του στην ελληνική αγορά, θα ηγείται σε μία μεσαίου μεγέθους αλυσίδα με καλές προοπτικές. Βέβαια δεν είναι ακόμη σαφές αν η Retail & More AΕ θα παραμείνει στο 40% ή διαθέτει option και μέχρι πότε για την απόκτηση και του υπολοίπου 60% – ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάστημα περίπου δύο χρόνων.
Το τίμημα και τι θα γίνει με το σήμα Bazaar
Ποιο είναι το ύψος του τιμήματος – λέγεται πως ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, που είναι 9 φορές το ebitda του 2024. Το ύψος του τιμήματος – εφόσον είναι το προαναφερόμενο – αποδεικνύει αν μη τι άλλο την εναγώνια προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση της AVE για την εξαγορά της εταιρείας. Και φυσικά παραμένει ασαφές αν η επωνυμία Bazaar στα καταστήματα της αλυσίδας θα μετατραπούν σε Carrefour, τώρα ή με την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Προς το παρόν όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση «το τίμημα και οι λοιποί όροι συνεργασίας θα ανακοινωθούν με την οριστική συμφωνία που θα υπογραφεί εντός των επόμενων μηνών, αφού ολοκληρωθεί ο νομικός, οικονομικός και φορολογικός έλεγχος».