Είτε πρόκειται για τη μέχρι πρότινος εκτός ελληνικής φιλοσοφίας Black Friday και τη Cyber Monday, είτε για τις χειμερινές και θερινές εκπτώσεις, ο σημερινός καταναλωτής μεταθέτει τις περίφημες «μεγάλες αγορές» για αυτά ακριβώς τα χρονικά διαστήματα.
Ποντάρει στο γεγονός ότι θα υπάρξουν διψήφια ποσοστά εκπτώσεων για να αγοράσει κινητό, τηλεόραση, air condition, σπανιότερα ψυγείο και κουζίνα, αλλά σχεδόν σίγουρα τα sneakers που «θέλει το παιδί».
Ο προγραμματισμός αυτών των αγορών που κάποτε φάνταζε πανάκεια και οδηγό για το μέσο Έλληνα καταναλωτή – ιδίως εν μέσω κρίσης – περιορίζεται χρόνο με το χρόνο, αφενός επειδή αρκετοί στρέφονται στο προ-εκπτώσεων διάστημα που είναι γεμάτο προσφορές, αφετέρου επειδή επιλέγουν τις αγορές μέσω πλατφορμών όπου η ποιότητα συνήθως συναντά την τιμή στα χαμηλά της επίπεδα.
Μπορεί ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Θάνος Τσαγγάρης, στην ενημέρωση της αγοράς σωστά να επισήμαινε πως «το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι θα βρει επάρκεια προϊόντων και πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών. Οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμα περισσότερες», αλλά η ουσία δεν βρίσκεται στην έλλειψη αξιοπιστίας της αγοράς ή την απουσία εμπιστοσύνης.
Το πρόβλημα είναι παντού και έχει όνομα: πληθωρισμός και αποδυναμωμένη αγοραστική δυνατότητα.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα φάνηκαν από τον Μάιο, όταν ο ΔΤΚ κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,5% και, μάλιστα, με τις τιμές στην ένδυση-υπόδηση να «ευθύνονται» κατά 6,6%, οι υπηρεσίες με 6,8% και ακολούθησαν η στέγαση με 6%, οι μεταφορές 2,8% και η διατροφή με 2,6%.
Ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν τον ετήσιο πληθωρισμό του 2025 στην χώρα μας να διαμορφώνεται στο 3,6% τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάϊο και από 2,5% το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό στόχο, σε αντίθεση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 2% και παρέμεινε στον στόχο της ΕΚΤ για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Οι καταναλωτές θέλουν να επιτευχθεί ο στόχος της φετινής περιόδου των θερινών εκπτώσεων, να λειτουργήσουν δηλαδή «ως αντίδοτο και να περιορίσουν τον πολυδιάστατο πληθωρισμό, τουλάχιστον κατά μισή μονάδα», οπως ανέφερε και το ΕΒΕΠ στις δικές του εκτιμήσεις.
Εκείνοι θέλουν. Το ερώτημα είναι, θα μπορούν;