Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος και τη διασφάλιση της εύρυθμης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ζητούν μια σειρά από φορείς.
Το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την προθεσμία πέραν της 15ης Ιουλίου.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, «το ΟΕΕ, ως ο φορέας που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, λαμβάνει το τελευταίο δεκαήμερο πριν την λήξη της προθεσμίας διαμαρτυρίες από λογιστές και επιχειρήσεις σχετικά με τεχνικά προβλήματα, υπερφόρτωση συστημάτων και διακοπές λειτουργίας της πλατφόρμας myAADE. Το πρόβλημα αυτό δικαιολογείται λόγω των αλλαγών στην εφαρμογή του MyData, στις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό και τεχνολογικό πλαίσιο των εφαρμογών καθώς και του μεγάλου φόρτου στο σύστημα της ΑΑΔΕ τον μήνα Ιούλιο λόγω μεγάλου όγκου δηλωτικών υποχρεώσεων. Το ΟΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής χρόνος για τη σωστή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων και την αποφυγή λαθών που ενδεχομένως επισύρουν κυρώσεις και πρόστιμα προτείνει να μετατεθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουλίου 2025.
Η πρότασή μας στηρίζεται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία αφορούν στις ανάγκες των φορολογουμένων, στις δυνατότητες των λογιστών – φοροτεχνικών και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και στο συνολικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία».
Επίσης, οι επαγγελματίες πάντως, κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, που δημιουργούν εμπόδια στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
- Τα σημειώματα clawback του 2024 από τον ΕΟΠΥΥ αναρτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα την έναρξη της δυνατότητας υποβολής των δηλώσεων αυτών και των τροποποιητικών τους εντός του μισού Ιουλίου
- Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα υπερφορτώνεται και δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής.
- Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση δηλώσεων φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα και δηλώσεων νομικών προσώπων εξαιτίας τεχνικών περιορισμών στην αποστολή των εντύπων.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Για περίπου 1 στους 3 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, δηλαδή θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο, και για 1 στους 5 οι δηλώσεις τους είναι πιστωτικές, δηλαδή θα λάβουν επιστροφή φόρου. Από την άλλη για περίπου 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.
Μαζί με τις 6.329.585 φορολογικές δηλώσεις έχουν συνυποβληθεί 3.127.323 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2024) και 1.397.373 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν εφέτος ανέρχεται σε περίπου 6.690.000 που αντιστοιχούν σε περίπου 9.000.000 ΑΦΜ.