Reuters για Πούτιν: Ατάραχος από τις απειλές Τραμπ, στόχος νέα εδάφη της Ουκρανίας

Ο Πούτιν πιστεύει ότι η οικονομία και ο στρατός της Ρωσίας μπορούν να αντέξουν τυχόν πρόσθετα δυτικά μέτρα

Reuters για Πούτιν: Ατάραχος από τις απειλές Τραμπ, στόχος νέα εδάφη της Ουκρανίας

Ατάραχος από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεσμευτεί με τους όρους του για ειρήνη, χωρίς να δείχνει να προβληματίζεται από τις αυστηρότερες κυρώσεις που προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος. Από την άλλη, και οι εδαφικές του απαιτήσεις μπορεί να διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, όπως ανέφεραν αποκλειστικά στο Reuters τρεις πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από οκτώ χρόνια μαχών στα ανατολικά της χώρας μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και των ουκρανικών στρατευμάτων, πιστεύει ότι η οικονομία και ο στρατός της Ρωσίας είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τυχόν πρόσθετα δυτικά μέτρα, ανέφεραν οι πηγές.

Παρά τις αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και τις επισκέψεις στη Ρωσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχουν υπάρξει λεπτομερείς συζητήσεις για τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου

Ο Τραμπ εξέφρασε τη Δευτέρα την απογοήτευσή του για την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε ένα κύμα προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Patriot. Απείλησε επίσης με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εκτός εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.

Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο υπό την πίεση της Δύσης

Οι τρεις ρωσικές πηγές, εξοικειωμένες με την νοοτροπία που επικρατεί στα κορυφαία κλιμάκια του Κρεμλίνου, δήλωσαν στο Reuters ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο υπό την πίεση της Δύσης και πιστεύει ότι η Ρωσία – η οποία έχει επιβιώσει από τις πιο αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση – μπορεί να υπομείνει περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων αμερικανικών δασμών που στοχεύουν αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του για τις λεπτομέρειες της ειρήνης στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών – οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Παρά τις αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και τις επισκέψεις στη Ρωσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχουν υπάρξει λεπτομερείς συζητήσεις για τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ανέφερε η πηγή.

«Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Γουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πάνω απ’ όλα», πρόσθεσε το άτομο.

Οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, την ουκρανική ουδετερότητα και τους περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, την προστασία των ρωσόφωνων που ζουν εκεί και την αποδοχή των εδαφικών κερδών της Ρωσίας, ανέφεραν οι πηγές.

Είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό, ανέφεραν οι πηγές.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας στις κατακτημένες περιοχές της και ότι το Κίεβο διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει εάν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μια δεύτερη ρωσική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο Πούτιν θεωρούσε τους στόχους της Μόσχας πολύ πιο σημαντικούς από οποιεσδήποτε πιθανές οικονομικές απώλειες από τη δυτική πίεση και δεν ανησυχούσε για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης και η οικονομία της, προσανατολισμένη στον πόλεμο, ξεπερνά την παραγωγή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε βασικά πυρομαχικά, όπως βλήματα πυροβολικού.

Η Ρωσία, η οποία ήδη ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, έχει προωθηθεί κατά περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα (546 τετραγωνικά μίλια) τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από το DeepStateMap, έναν χάρτη πληροφοριών ανοιχτού κώδικα της σύγκρουσης.

«Η όρεξη ανοίγει με το φαγητό», ανέφερε η πρώτη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει περισσότερα εδάφη εάν δε σταματήσει ο πόλεμος. Οι δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα το ίδιο.

Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, καθώς και όλη την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ. Η δημόσια θέση του Πούτιν είναι ότι αυτές οι πρώτες πέντε περιοχές – η Κριμαία και οι τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας – αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσυρθεί πριν υπάρξει ειρήνη.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας και να διευρύνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες ώστε να συμπεριλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, ανέφεραν οι πηγές.

«Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας», δήλωσε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σταματήσει την επίθεσή της μετά την κατάκτηση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση. «Αλλά αν υποχωρήσει [η αντίσταση], θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη κατάκτηση εδαφών σε Ντνιεπροπετρόφσκ, Σούμι και Χάρκοβο».

Οι σχέσεις Τραμπ και Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στον πόλεμο, την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δίνουν πλήρη στοιχεία για τις απώλειές τους, και η Μόσχα απορρίπτει τις δυτικές εκτιμήσεις ως προπαγάνδα.

Ο Τραμπ, από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, αφού υποσχέθηκε γρήγορο τερματισμό του πολέμου, επιδίωξε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, μιλώντας τουλάχιστον έξι φορές τηλεφωνικά με τον Πούτιν. Τη Δευτέρα, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν ήταν «δολοφόνος, αλλά είναι σκληρός τύπος».

Σε μια απότομη στροφή πολιτικής σε σχέση με τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε τον πόλεμο ως μια θανατηφόρα σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, απέσυρε την υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και πρότεινε την ιδέα της αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο ως μια κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη αποδεχτεί πρόταση του Τραμπ για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, η οποία εγκρίθηκε γρήγορα από το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία χρησιμοποίησε εκατοντάδες drones για να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε στο BBC σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι δεν έχει τελειώσει με τον Πούτιν και ότι μια συμφωνία για την Ουκρανία παραμένει στα χαρτιά.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ εξετάζει δασμούς 100% σε ρωσικά προϊόντα, καθώς και δευτερογενείς κυρώσεις σε άλλες χώρες που αγοράζουν τα εξαγωγές του, ως μέσο για να οδηγήσει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές αργού πετρελαίου.

Παρά τις υφιστάμενες κυρώσεις και το κόστος της μάχης στη μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας έχει αποδώσει πολύ καλύτερα από ό,τι ανέμεναν πολλοί στη Ρωσία ή τη Δύση. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιβράδυνση στο 2,5% ετήσια ανάπτυξη το 2025 από 4,3% πέρυσι.

Το δεύτερο άτομο είπε ότι ο Τραμπ είχε μικρή επιρροή στον Πούτιν και υπαινίχθηκε ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στους αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου, η Μόσχα θα βρει έναν τρόπο να το πουλήσει στις παγκόσμιες αγορές.

«Ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι ένα απρόβλεπτο άτομο που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα, αλλά κάνει ελιγμούς για να αποφύγει να τον ενοχλήσει υπερβολικά», ανέφερε η πηγή.

Κοιτώντας μπροστά, μία από τις πηγές είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης τους επόμενους μήνες και αποκάλυψε τους κινδύνους των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Προέβλεψε, δε, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο