Έκθεση-Ουάσιγκτον: Πώς θα αναπτυχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Κοινά έργα σε ενεργειακές υποδομές, αγωγούς και logistics συμβάλουν στη ανάδειξη της Ελλάδας σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο

Έκθεση-Ουάσιγκτον: Πώς θα αναπτυχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η στρατηγική προσαρμοστικότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, αναφέρει η πρόσφατη ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Όπως σημειώνει, η νέα Administration δίνει έμφαση στην αυτάρκεια, την ενεργειακή ανεξαρτησία και τις στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες, κάτι που για την  Ελλάδα, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας – κυρίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως πύλη προς τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ενισχύει τον ρόλο της ως στρατηγικού εταίρου.

Κοινά έργα σε ενεργειακές υποδομές, αγωγούς και logistics μπορούν να ενισχύσουν τις επενδύσεις και από τις δύο πλευρές και να συμβάλλουν στους στόχους χώρας μας για ανάδειξη σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται, από ανάληψης καθηκόντων της νέας Administration στις ΗΠΑ, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, κυρίως με την επιβολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» της «Ημέρας της Απελευθέρωσης», δημιουργώντας ανησυχίες και για τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς προϊόντα υψηλής ζήτησης όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και τα φρούτα αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένο κόστος και μειωμένη ανταγωνιστικότητα στην αμερικανική αγορά.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Το 2024 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26,3% σε σχέση με το 2023, φθάνοντας τα 4,57 δισ. ευρώ» αναφέρει η πρόσφατη ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,9% σε 2,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,9% των συνολικών εξαγωγών. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σημείωσαν επίσης αύξηση 43,78% και ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% των συνολικών εισαγωγών της χώρας μας την ίδια χρονική περίοδο.

Το ισοζύγιο εμπορίου με τις ΗΠΑ και το 2024 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ. Οι ΗΠΑ, όπως και το 2023, συνεχίζουν να είναι ο πέμπτος (5ος) σημαντικότερος πελάτης και ο δέκατος τρίτος (13ος) σημαντικότερος προμηθευτής της Ελλάδας για το 2024, ανεβαίνοντας μία θέση σε σχέση με το 2023. Οσον αφορά το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, από πλευράς αξιωματούχων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζεται πλέον ως πλεονέκτημα το σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Πύλη και κόμβος

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη παραμένουν θετικές, καθώς και ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη για την ΕΕ, αλλά και κόμβο για το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλοί αμερικανοί επενδυτές εκφράζουν ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και δημόσιων διαγωνισμών.

Η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μετά τις επενδύσεις των αμερικανικών κολοσσών Google, Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Cisco, Meta, Pfizer και Chubb κ.ά ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από σειρά επιχειρήσεων σε μεγάλο φάσμα οικονομικών κλάδων, αναγνωρίζοντας την προοπτική που παρουσιάζει η επενδυτική δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.

Το «made in Greece»

Επιπρόσθετα, παρατηρείται αυξανόμενη τάση για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην καινοτομία «made in Greece» από αμερικανικές εταιρείες. Το 2024, περισσότερο από το 1/3 των κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν προέλευση από τις ΗΠΑ, με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αθροίζει ποσοστό 36% των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις made in Greece.

Η  ελληνική επιχειρηματική κοινότητα οφείλει να εξετάζει και να λαμβάνει υπόψη της πριν από κάθε νέο εγχείρημα στην εξόχως ανταγωνιστική α/ αγορά  είναι, περαν των θεμελιωδών μεγεθών της α/ οικονομίας (ανάπτυξη, πληθωρισμός, συναλλαγματική ισοτιμία) τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να ισχύουν σε πολιτειακό επίπεδο (π.χ. προϋποθέσεις για εισαγωγές, φορολογικές διατάξεις, ρύθμιση εταιρειών).

Επισημαίνεται ότι, αν και παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δράσης επικεντρώνεται στην Ανατολική Ακτή ΗΠΑ (Northeast και South Atlantic), και στις σημαντικότερες πύλες εισόδου ελληνικών προϊόντων (κυρίως Νέα Υόρκη, New Jersey), ωστόσο υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τόσο στις Μεσοδυτικές Πολιτείες (Midwest) και σε Πολιτείες του Νότου (South East Central και South West Central), όσο και στη Δυτική Ακτή (West/Mountain) και κυρίως West/Pacific, όπου, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των νεοφυών επιχειρήσεων και των εταιρειών τομέα ΤΠΕ.

Η ομογένεια

Σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ ως σθεναρή γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ενίσχυσης των υφιστάμενων μακρόχρονων δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των επαφών που α/Κυβέρνηση διατηρεί με ομογενειακές οργανώσεις, όπως AHEPA, AHI, HALC, Hellenic Initiative κ.ά.

Συμπερασματικά, οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών και επενδύσεων στις ΗΠΑ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την κατεύθυνση της εμπορικής και οικονομικής πολιτικής της Administration Trump.

Παρά τις δυσκολίες λόγω των νέων δασμολογικών εμποδίων, υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες συνεργασίες και εξειδικευμένες επενδύσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να κινηθούν ευέλικτα, να ενισχύσουν τη δικτύωσή τους με A/εταίρους και να αξιοποιήσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού και γεωπολιτικού κόμβου.

Το οικονομικό πρόγραμμα

Συνολικά, το οικονομικό πρόγραμμα του νέου Προέδρου Trump, γνωστό και ως Trumponomics, είναι επικεντρωμένο στην νομοθετική απορρύθμιση (κυρίως σε τομείς όπως η ενέργεια και η μεταποίηση), τις περικοπές φόρων, τον οικονομικό και εμπορικό προστατευτισμό και την επιθετική εξωτερική πολιτική στο διεθνές εμπόριο.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αναθέρμανση της α/οικονομίας μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και πολιτών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των α/επιχειρήσεων παγκοσμίως, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας (με επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ/”onshoring” και υλοποίηση νέων επενδύσεων), μέσω της απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και της επιβολής δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα» αναφέρει η πρόσφατη ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Α/Πρόεδρο, οι ανωτέρω πολιτικές θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, άνοδο των μισθολογικών απολαβών και δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, με περιορισμένη κρατική παρέμβαση.

OT Originals
Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο