Καθώς ο γενικός δείκτης έχει βάλει τις βάσεις, εκτός απροόπτου, στον ένατο συνεχόμενο μήνα ανόδου, η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσα στον Ιούλιο, ήρθε να επιβεβαιώσει την αίσθηση πολλών εγχώριων αναλυτών. Ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, από περιφερειακό «στοίχημα ανάκαμψης», έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ιστορίες στην Ευρώπη.
Η πολυετής επιστροφή στην κανονικότητα –με αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου, ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος– έχει μεταμορφώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από «ειδική περίπτωση κινδύνου» σε σχεδόν… ώριμη αγορά που κερδίζει τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη. Και αν υπήρχε αμφιβολία, η πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ από την Euronext ήρθε να την διαλύσει, βάζοντας για τα καλά την Ελλάδα στο διεθνές ραντάρ.
Άλλωστε, η ελληνική αγορά έχει επισημανθεί από πολλούς ξένους αναλυτές ότι συνδυάζει υψηλές αποδόσεις, θετικές αναθεωρήσεις κερδοφορίας και σημαντικό discount στις αποτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι η μεσοπρόθεσμη αύξηση κερδών δεν προβλέπεται να ακολουθήσει το ράλι της υπόλοιπης Ευρώπης το 2026, η σταθερότητα και το μακροοικονομικό πλεονέκτημα στηρίζουν το επενδυτικό αφήγημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά την άνοδο από την αρχή του έτους, το Fwd P/E παραμένει κάτω από 9, στοιχείο που δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να «εκπαιδεύονται» να τιμολογούν την Ελλάδα ως ώριμη αγορά και και όχι ως περίπτωση υψηλού ρίσκου.
Τι αποτιμούν οι ξένοι
Η κίνηση της Euronext απέναντι στην ΕΧΑΕ, έχει εντάξει την ελληνική κεφαλαιαγορά στο «σύμπαν» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού χάρτη, με τις εκτιμήσεις των μεγάλων οίκων να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν και τις γέφυρες με τα διεθνή κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το ΧΑ είναι μία αγορά υπό αναβάθμιση – και όσοι θέλουν να προλάβουν το re-rating, πρέπει να την παρακολουθούν στενά.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών εταιρειών παραμένουν σε θετική τροχιά. Συγκεκριμένα, για το 2025 αναμένεται αύξηση της τάξης του 6%, ενώ για το 2026 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος στο 7%.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι, παρά τις μικρές βραχυπρόθεσμες προσαρμογές, η γενική τάση για την ελληνική αγορά παραμένει θετική, ακολουθώντας τον ευρύτερο ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών. Ουσιαστικά δηλαδή, οι επενδυτές που επιζητούν σταθερότητα στις εκτιμήσεις μπορεί να δουν την Ελλάδα ως «defensive growth» εντός του μπλοκ των αναδυόμενων.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών
Από τη μεριά της JP Morgan, παρά τη θεαματική άνοδο, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Ο δείκτης P/E διαμορφώνεται στις 8,7 μονάδες, 32% χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο και 34% χαμηλότερα σε σύγκριση με την ευρωζώνη.
Η μερισματική απόδοση φθάνει το 3,8%, σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3%). Παράλληλα, οι προβλέψεις για την κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών παραμένουν θετικές, με αύξηση 5% το 2025 και 6% το 2026 και το 2027.
Ουσιαστικά, τα στοιχεία της JP Morgan δείχνουν ότι η ελληνική αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ήδη τη βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση κερδών (2025), αλλά όχι απαραίτητα την πιο ήπια μεσοπρόθεσμη τροχιά (2026+) σε σχέση με την Ευρώπη. Το βαθύ discount σε P/E παραμένει καταλύτης εφόσον η κερδοφορία αποδειχθεί ανθεκτική.