Κυριακος Μητσοτάκης: «Αδειάζει» την πολιτική Δένδια στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις που «μυρίζουν» εκλογές

Κυριακος Μητσοτάκης: «Αδειάζει» την πολιτική Δένδια στη Λιβύη

Ήταν Νοέμβριος του 2022 όταν ο Νίκος Δένδιας, ως Υπουργός Εξωτερικών, προσγειωνόταν στην Τρίπολη της Λιβύης προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της χώρας, Μοχάμεντ αλ Μένφι. Ωστόσο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον περίμενε η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, για να τον υποδεχθεί.

Καλημέρα σας και αντίο

Ο Δένδιας τότε έδινε εντολή να απογειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος, χωρίς να κατεβάσει καν τη σκάλα και να συνεχίσει με το δεύτερο μέρος της επίσκεψης του στην Ανατολική Λιβύη και τις επαφές με την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ και του προέδρου του κοινοβουλίου Αγκίλα αλ Σάλεχ.

Εξηγώντας κατά την επιστροφή στην Αθήνα στα «ΝΕΑ», το τι συνέβη, ο Δένδιας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Μένφι μάς ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε. Το ότι εμφανίστηκε η Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία».

Τόνιζε δε ότι πως άλλες κυβερνήσεις που επιλέγουν να συνομιλούν με την Τρίπολη «δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό».

Η αναφορά Δένδια σε δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο αφορούσε την υπογραφή σε ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, που αφορούσε την εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων στην περιοχή που οριζόταν από το πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Οι σχέσεις Τρίπολης – Αθήνας μπήκαν στον «πάγο» από την επίσκεψη Δένδια και μετά.

Με την Ελλάδα να ορίζει πρέσβη στην Τρίπολη από το καλοκαίρι του 2023, αλλά να θυμάται ξανά επί της ουσίας τη Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη αρχές και μέσα Ιουλίου.

Η κυβέρνηση επέλεξε σχέση και με τις δύο πλευρές

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξη του την Τετάρτη (ΣΚΑΙ) ωστόσο έδειχνε διάσταση απόψεων με τις τότε κινήσεις του Νίκου Δένδια.

Όπως υποστήριξε ο Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση επέλεξε να έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Ο κ. Γεραπετρίτης βρέθηκε και στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ο μόνος που πήγε τελευταία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μάλιστα αυτό συνέβη όχι μόνο με την επίσκεψη Γεραπετρίτη αλλά και στο παρελθόν. Ακόμα και σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε να επιμένει λέγοντας πως «η Κυβέρνηση της Ελλάδος ανέκαθεν επιχειρούσε να έχει επαφές και με τις δύο πλευρές της Λιβύης, και με την επίσημη κυβέρνηση και με την ανεπίσημη κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική της πατρίδας μας».

Με το ερώτημα να παραμένει, αν αυτή ήταν η πολιτική πού ήταν η Ελλάδα σε σχέση με τη Λιβύη και εν τέλει τι συνέβη σε εκείνο το ταξίδι με τον Δένδια;

Εξαγγελίες με διακριτικό «άρωμα» εκλογών

Ο Δένδιας δεν έχει απαντήσει ποτέ στα σενάρια για την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην κίνηση αυτή. Με διπλωμάτες να επισημαίνουν αρκετές φορές την αντίθεση τους στην πρωτοβουλία του τότε ΥΠΕΞ.

Και ενώ η κυβέρνηση παλεύει με τα σκάνδαλα της, ο Νίκος Δένδιας την Πέμπτη παρουσίασε την β’ φάση της μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» με πολλές αναφορές στο υστέρημα των ελλήνων πολιτών, στο δημογραφικό, αλλά και με μέτρα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαν μία κάποια essence εκλογών.

Απολογισμός και επόμενες κινήσεις

Με σύντομο απολογισμό για τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, μεταξύ αυτών ο 12ετής προγραμματισμός για τα εξοπλιστικά, η πρόβλεψη για συμμετοχή κατά 25% στα προγράμματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, το ΕΛΚΑΚ, αλλά και το μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που διευρύνεται.

Ακόμα ο Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρήματα που εξοικονομούνται από τη «χρηστή διαχείριση» των οικονομικών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων, τις αλλαγές στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και τις συγχωνεύσεις των στρατιωτικών δικαστηρίων.

Υπήρξαν και μέτρα που «εντυπωσίασαν», έστω και αν στην καθημερινότητα δεν προσδίδουν ιδιαίτερα, όπως η αύξηση στο «μισθό» του φαντάρου, που από τα 8,80 ευρώ θα φτάσει στα 100 στην παραμεθόριο και στα 50 στην ενδοχώρα. Σε μία παρουσίαση που δεν έλειψαν οι υπενθυμίσεις για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και που τελικά, ακόμα και αν δεν ήταν αυτός ο στόχος έφτιαχνε κλίμα και έπαιξε με τίτλους.

Πηγή: In.gr

OT Originals
Περισσότερα από Πολιτική

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο