Ιταλία: Διατηρεί τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εκτιμά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος και 0,8% το 2026 - Στις 2 Οκτωβρίου οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού

Ιταλία: Διατηρεί τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

Η Ιταλία σχεδιάζει να διατηρήσει τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος και 0,8% το 2026 στον προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι , παρά τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έγιναν για πρώτη φορά τον Απρίλιο και ο Τζιορτζέτι δήλωσε ότι είχαν ήδη λάβει υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο της μεταβολής των εμπορικών συνθηκών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Είμαστε σίγουροι για τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ για αυτά τα έτη», δήλωσε ο  υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας σε πολιτική εκδήλωση στη Ρώμη. «Είχαμε ήδη λάβει υπόψη τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου και όλα όσα τον συνόδευαν».

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω των αρνητικών εμπορικών ροών. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας κάποια σημάδια ζωτικότητας για τον μακροχρόνια προβληματικό τομέα της μεταποίησης.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο έως τις 2 Οκτωβρίου τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τους πολυετείς δημοσιονομικούς στόχους. Αυτοί θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Το έλλειμμα της Ιταλίας

Ο Τζιορτζέτι δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη για να μειωθεί το έλλειμμα της Ιταλίας κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο έτος, θέτοντας τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ. Τον Ιούλιο, δήλωσε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος.

Η υποβολή των χωρών στη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος περιορίζει το περιθώριο ελιγμών τους σε θέματα φορολογίας και δαπανών, καθώς οι κανόνες της ΕΕ τις υποχρεώνουν να μειώνουν τα ελλείμματα τους κατά ένα προκαθορισμένο ποσό κάθε χρόνο, σημειώνει το Reuters.

Ο Τζιορτζέτι , επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών μεσαίου εισοδήματος, χωρίς να αναφέρει πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό.

Το κόμμα του, η Λέγκα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, θέλει οι εθνικές τράπεζες να συνεισφέρουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ  στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2026, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο