Σύσκεψη με αντικείμενο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος. Από την πλευρά της βιομηχανίας μετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου.
Nέες συναντήσεις
Στη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, επισημάνθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών, οι απλουστεύσεις στην αδειοδότηση αλλά και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.
Συμφωνήθηκε, δε, ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως έγραψε ο ΟΤ, o ΣΕΒ σε συνεργασία με την Grant Thornton, έχει ετοιμάσει και καταθέσει στους συναρμόδιους υπουργούς πρόταση για την υιοθέτηση του «Energy Release 2.0». Φέρει την επωνυμία «Energy Industrial Reset» και το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 250 με 260 εκατ. ευρώ ώστε για τρία χρόνια η ενεργοβόρος βιομηχανία να έχει σταθερές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια. Να σημειωθεί ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 60 και καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 7,4 TWh.
Η πρόταση του ΣΕΒ, την οποία και εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει ουσιαστικά τη διατήρηση σταθερής της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τρία χρόνια περίπου στα 50 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η τιμή στη χονδρεμπορική είναι περίπου στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το ιταλικό μοντέλο
Σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο, το συγκεκριμένο σχήμα στήριξης στη βιομηχανία δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των κρατικών ενισχύσεων.
Ουσιαστικά το σχήμα περιλαμβάνει «ενεργειακά δάνεια» τα οποία οι βιομηχανίες θα πρέπει να επιστρέψουν σε βάθος 20ετίας μετά την παρέλευση της πρώτης τριετούς περιόδου στήριξης των τιμών.
Τα δάνεια, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα τα χορηγεί ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Ουσιαστικά ο ΔΑΠΕΕΠ θα παρέχει ενεργειακά δάνεια στις βιομηχανίες που αντιστοιχούν στη διαφορά ανάμεσα στην τελική τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την τιμή στήριξης.