Νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιρροής των συμβούλων με πληρεξούσιο ψήφου και των διαχειριστών δεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων διερευνά o Λευκός Οίκος, εμπλεκόμενος σε μια καυτή συζήτηση που εγείρουν υψηλόβαθμοι διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζέιμι Ντίμον τους τελευταίους μήνες.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζητούν τουλάχιστον ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα περιορίζει τις εταιρείες παροχής πληρεξουσίων συμβούλων, όπως η Institutional Shareholder Services και η Glass Lewis, ανέφεραν στην Wall Street Journal άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ευρεία απαγόρευση των συστάσεων σε μετόχους ή μια εντολή που εμποδίζει τις συστάσεις σε εταιρείες που έχουν προσλάβει πληρεξούσιους συμβούλους για συμβουλευτική εργασία, ανέφεραν οι πηγές.
Οι αξιωματούχοι διερευνούν επίσης όρια στον τρόπο με τον οποίο επιτρέπεται στους διαχειριστές δεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων να ψηφίζουν, επιδιώκοντας να περιορίσουν τη δύναμη τέτοιων μεγαθήριων όπως η BlackRock, Vanguard Group και State Street, αναφέρει η WSJ. Αυτοί οι τρεις μαζί κατέχουν για λογαριασμό πελατών περίπου το 30% ή περισσότερο πολλών από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες των ΗΠΑ. Ένα μέτρο που συζητείται θα απαιτούσε από αυτούς τους διαχειριστές κεφαλαίων δεικτών να αντανακλούν οι ψήφοι τους εκείνες των πελατών που επιλέγουν να ψηφίσουν.

«Εταιρικοί τρομοκράτες»
Οι συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, είναι ακόμη ρευστές και κυκλοφορούν διάφορα σχέδια της προτεινόμενης εκτελεστικής εντολής. Οποιεσδήποτε κινήσεις του Λευκού Οίκου θα αύξαναν την πίεση γύρω από την ISS και την Glass Lewis, τους δύο μεγαλύτερους συμβούλους με πληρεξούσιο. Οι εταιρείες δέχονται επίθεση από τον Ντίμον της JPMorgan Chase ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχουν συγκρούσεις συμφερόντων, και τον Μασκ της Tesla, ο οποίος τους έχει αποκαλέσει «εταιρικούς τρομοκράτες». Εν τω μεταξύ, μια νεότερη εταιρεία, η Broadridge Financial Solutions, επιδιώκει να αποσπάσει ορισμένους από τους πελάτες των ISS και Glass Lewis.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην WSJ: «Μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα από τον Λευκό Οίκο, η συζήτηση για πιθανές εκτελεστικές εντολές είναι εικασίες».
Η ISS και η Glass Lewis παρέχουν συστάσεις στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας στα ψηφοδέλτια των μετόχων για θέματα που κυμαίνονται από πακέτα αμοιβών των στελεχών έως περιβαλλοντικούς στόχους. Ο Μασκ πρόσφατα επιτέθηκε στις εταιρείες όταν συνέστησαν μια ψήφο «όχι» στο ιστορικό πακέτο αποδοχών του ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που ενέκριναν οι μέτοχοι την περασμένη εβδομάδα.

Συγκρούσεις συμφερόντων
Σε μια ανακοίνωση, η ISS ανέφερε ότι είναι εγγεγραμμένος επενδυτικός σύμβουλος που ήδη ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει δεσμευτεί να λειτουργεί με διαφανή και ηθικό τρόπο.
Μια εκπρόσωπος της Glass Lewis δήλωσε στην WSJ ότι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διοικητικά συμβούλια και η παροχή συμβουλών στους μετόχους για το πώς να ψηφίσουν δημιουργεί «σημαντική σύγκρουση συμφερόντων», αλλά είπε επίσης ότι η εταιρεία προτιμά τέτοια θέματα να αντιμετωπίζονται μέσω της κανονιστικής διαδικασίας και όχι μέσω εκτελεστικών εντολών.
Η Glass Lewis δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα προσφέρει πλέον τις συστάσεις ψήφου «σημείου αναφοράς» της σε πελάτες από το 2027, αναφερόμενη στις κύριες συστάσεις ψήφου της εταιρείας που διανέμονται ευρέως, εστιάζοντας σε εξατομικευμένες συμβουλές σε μεμονωμένους πελάτες.
Τουλάχιστον ένα στέλεχος από την Broadridge ασκεί ενεργά πιέσεις στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να πείσει τους νομοθέτες ότι η εταιρεία είναι διαφορετική από την ISS και την Glass Lewis. Ένα από τα κύρια σημεία: η Broadridge δεν παρέχει συμβουλές σε εταιρικούς πελάτες ούτε προσπαθεί να κατευθύνει την ψήφο των μετόχων, αλλά μάλλον παρέχει υπηρεσίες έρευνας και υποδομής ψηφοφορίας.
«Η Broadridge δεν είναι πληρεξούσιος – σύμβουλος», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Δεν παρέχουμε συστάσεις ψήφου μεσω πληρεξούσιου ούτε έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε στο μέλλον».
Η Broadridge κάνει διείσδυση με ορισμένους μεγάλους πελάτες. Η Goldman Sachs Asset Management και η J.P. Morgan Asset Management έχουν μεταφέρει και οι δύο τις δραστηριότητές τους στην Broadridge, ανέφεραν πηγές της Journal.
Η Broadridge έχει επίσης προσλάβει ή προσπαθεί να προσλάβει στελέχη από τις εταιρείες συμβούλων πληρεξουσίων και τους διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, ανέφεραν άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων δεικτών όπως η BlackRock, η Vanguard και η State Street έχουν ομάδες διαχείρισης επενδύσεων που λαμβάνουν αποφάσεις ψήφου για λογαριασμό πελατών των οποίων τα κεφάλαιά τους διαχειρίζονται. Αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων δεικτών τείνουν να ψηφίζουν με την εταιρική διοίκηση.

«Είναι καρτέλ»
Ο ακτιβιστής επενδυτής Καρλ Άικαν αναφέρεται στους τρεις μεγάλους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων δεικτών ως ένα «καρτέλ», δήλωσε πρόσφατα στην Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι έχουν καταστήσει αδύνατο για τους ακτιβιστές να διεξάγουν μάχες μέσω πληρεξουσίων για τον έλεγχο των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών.
Οι διαχειριστές των δεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν εισαγάγει όλα τα προγράμματα επιλογής επενδυτών τα τελευταία χρόνια που επιτρέπουν σε ορισμένους πελάτες να λαμβάνουν οι ίδιοι αποφάσεις ψήφου, αν και υπάρχουν υλικοτεχνικά εμπόδια για την πλήρη εφαρμογή.
Οι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι σε θέση να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για την ψηφοφορία των μετοχών τους σύμφωνα με τα καθήκοντα εμπιστευτικότητας προς τους πελάτες. Αλλά οι μικρότεροι διαχειριστές κεφαλαίων τείνουν να βασίζονται περισσότερο σε εταιρείες όπως η ISS για συμβουλές σε εκατοντάδες προτάσεις ψηφοφορίας. Ένα μέτρο που περιορίζει αυτές τις υπηρεσίες θα ήταν ανατρεπτικό, δήλωσαν ορισμένοι επενδυτές.
«Υπάρχει ανάγκη για την υπηρεσία – πραγματικά προσθέτουν αξία για τον μέσο επενδυτή, αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν οι συστάσεις τους είναι καλές ή όχι», δήλωσε ο Τάο Λι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που μελετά τις εταιρείες. «Είναι μια φθηνή άμυνα ενάντια σε αγωγές από τους ίδιους τους πελάτες του επενδυτή: Χρησιμοποιούμε έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών τρίτου μέρους».
Οι πληρεξούσιοι – σύμβουλοι έχουν δηλώσει ότι προσφέρουν δεδομένα και αναλύσεις στους επενδυτές, οι οποίοι λαμβάνουν την τελική απόφαση για το πώς θα ψηφίσουν. Οι επικριτές έχουν δηλώσει ότι οι συστάσεις ψήφου από την ISS και την Glass Lewis συχνά υπερισχύουν, αναγκάζοντας τα διοικητικά συμβούλια να ακολουθούν πρακτικές αμοιβών και διακυβέρνησης που διαφορετικά θα απέφευγαν.
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επίσης μια οδηγία, ανέφεραν ορισμένα από τα άτομα, για την αύξηση των απαιτήσεων για τους επενδυτές που επιδιώκουν να υποβάλουν πρόταση σε ψηφοφορία μετόχων μέσω ετήσιας δήλωσης πληρεξουσίου. Επί του παρόντος, οι μέτοχοι που κατέχουν τίτλους αξίας μόλις 2.000 δολαρίων για τουλάχιστον τρία χρόνια μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, συχνά προς ενόχληση της εταιρικής διοίκησης.

















![Κρασί: Μικρή ανάκαμψη μετά τη «χαμένη» χρονιά του 2024 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_wines.jpg)















