Παγκόσμιο Εμπόριο: Γιατί το 2026 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά

Το 2026 θα είναι χρονιά των συνεπειών των δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο

Παγκόσμιο Εμπόριο: Γιατί το 2026 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά

Για μια δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ετοιμάζεται το παγκόσμιο εμπόριο που το 2025 του επιφύλασσε ένα ισχυρό σοκ με την επιβολή των αμοιβαίων δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία άντεξε σχετικά καλά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg. Ο βετεράνος της ναυτιλιακής βιομηχανίας Τζον ΜακΚάουν έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο παγκόσμιος όγκος εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 2,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, κάτω από τη συνολική ανθεκτικότητα βρίσκονται μεταβαλλόμενα υποκείμενα ρεύματα: Οι ΗΠΑ είδαν μια συρρίκνωση 8% στον εισερχόμενο όγκο, ενώ οι εισαγωγές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ινδία παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη.

«Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού εμπορευματοκιβωτίων έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται και να αναδιαμορφώνουν τα πρότυπα συναλλαγών», έγραψε ο ΜακΚάουν. Αφού οι ΗΠΑ το 2024 κατέγραψαν αύξηση 15,2% στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων για ολόκληρο το έτος, «το να πούμε ότι το ετήσιο σύνολο για το 2025 θα είναι σε διαμετρική αντίθεση είναι υποτίμηση».

Οι εμπορικές απειλές του Τραμπ ήταν μεταξύ των κύριων λόγων για την επανασύνδεση των αποστολών, σύμφωνα με τον McCown. Αν το 2025 ήταν η χρονιά των δασμών, έγραψε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, τότε το 2026 θα είναι η χρονιά των δασμολογικών συνεπειών.

Άλλοι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες  αναφέρουν ότι αναμένουν περισσότερες εμπορικές αναταραχές το επόμενο έτος, με αυτά τα τέσσερα ζητήματα να είναι μεταξύ των πιο ευρέως συζητημένων:

Επανεξέταση της USMCA

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό πρόκειται να ξεκινήσουν την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής που τέθηκε σε ισχύ το 2020. Οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν  τις τρεις χώρες σε «νέο έδαφος» δεδομένης της καινοτομίας της διάταξης που επιτρέπει την ενημέρωση μετά από μόλις έξι χρόνια, σύμφωνα με σχόλια του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ, Jamieson Greer.

Ο Greer δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε περισσότερες από 1.500 απαντήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σχολιασμού του κοινού πριν από την επερχόμενη αναθεώρηση.

«Πολλοί ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την USMCA και πολλοί ζήτησαν ρητά την παράταση της συμφωνίας» τόνισε ο Greer. «Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν επίσης κάποιο είδος βελτίωσης της συμφωνίας».

Ωστόσο, οποιαδήποτε «βελτίωση» για ένα από τα τρία μέλη του εμπορικού μπλοκ κινδυνεύει να αποβεί εις βάρος ενός άλλου. Και αυτό θέτει τις βάσεις για έναν δύσκολο γύρο συνομιλιών για τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, των οποίων οι βιομηχανίες δυσκολεύονται εν μέσω αμερικανικών φόρων εισαγωγής. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά είναι ήδη τεταμένες, αφότου ο Τραμπ τερμάτισε τις εμπορικές συνομιλίες με τον βόρειο γείτονα τον Οκτώβριο ως απάντηση σε διαφημίσεις κατά των δασμών με πρωταγωνιστή τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Δύσκολος ο θαλάσσιος δρόμος

Για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και άλλα κινητά εργαλεία του παγκόσμιου εμπορίου, η χρονιά που έρχεται μπορεί να φέρει δύο σοκ που ακούγονται ως ευπρόσδεκτες εξελίξεις, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να πλήξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με τρόπους που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας , σύμφωνα με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του Lars Jensen, διευθύνοντος συμβούλου της συμβουλευτικής εταιρείας Vespucci Maritime.

Η πρώτη αλλαγή θα ήταν ο παγκόσμιος στόλος εμπορευμάτων να επιστρέψει στην Ερυθρά Θάλασσα, και να μην χρησιμοποιεί την μακρύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική στην οποία τα πλοία έπρεπε να καταφύγουν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα τον Οκτώβριο, καθιστώντας την παλιά διαδρομή πιο ελκυστική. Μεταφορείς, όπως η γαλλική CMA CGM SA και η δανική A.P. Moller-Maersk A/S, στέλνουν ήδη έναν μικρό αριθμό πλοίων μέσω αυτής.

Ωστόσο, μια πλήρης επιστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συντόμευση της Διώρυγας του Σουέζ μεταξύ Ασίας και Ευρώπης θα «πλημμυρίσει την αγορά με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα» και θα δημιουργήσει «τεράστια προβλήματα συμφόρησης των λιμένων στην Ευρώπη» εκιτμά ο Jensen κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου Flexport τον Νοέμβριο.

Το δεύτερο πλήγμα θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη ζήτηση, σύμφωνα με τον Jensen. Εάν η οικονομία των ΗΠΑ επιταχυνθεί τόσο γρήγορα το 2026 όσο προβλέπουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, τροφοδοτούμενη από μια άνθηση των επενδύσεων και τα χαμηλότερα επιτόκια, η επακόλουθη αναπλήρωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να κατακλύσει την ικανότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας να αντεπεξέλθει.

Αμφιλεγόμενες Συμφωνίες

Ψηλά στη λίστα των επιτευγμάτων του Λευκού Οίκου για το 2025 βρίσκονται οι εμπορικές συμφωνίες με αρκετές μεγάλες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες υποκύπτουν στις απαιτήσεις του Τραμπ, που κυμαίνονται από επενδυτικές δεσμεύσεις έως καλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές. Σε αντάλλαγμα τα προϊόντα τους τιμωρήθηκαν με δασμολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τον δασμό που θα λάμβαναν αν έκαναν αντίποινα.

Αλλά αυτές δεν είναι παραδοσιακές, δεσμευτικές εμπορικές συμφωνίες με διατάξεις επιβολής και ψιλά γράμματα που να διευκρινίζουν τους κανόνες, και υπάρχει μόνο μια μονοετής εκεχειρία με την Κίνα αντί για μια πλήρη συμφωνία αφήνοντας εκτός την πιο ανισόρροπη εμπορική σχέση των ΗΠΑ.

Αυτό δημιουργεί ανησυχία ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν ακόμη να ακυρωθούν, ειδικά δεδομένης της πιθανότητας πίεσης από το Πεκίνο εναντίον οποιουδήποτε έθνους που είναι ανοιχτό στο να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον εις βάρος της Κίνας.

Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα έχουν καταδείξει τους κινδύνους. Από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την «εμπορική συμφωνία-ορόσημο» τον Ιούλιο, η Ινδονησία αντιστέκεται στις εμπορικές απαιτήσεις των ΗΠΑ που φοβόταν ότι θα περιόριζαν την ανεξαρτησία της και τώρα βλέπει μια συμφωνία να υπογράφεται στα τέλη Ιανουαρίου. Η Κίνα παραπονέθηκε στη Μαλαισία και την Καμπότζη για τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψαν αυτά τα δύο έθνη με την Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας τες για μέτρα που υπονομεύουν το συμφέρον του Πεκίνου.

Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει νέες δυσκολίες να εμφανίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκριρ ξεχώρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία, λέγοντας ότι οι αμφιλεγόμενες συνομιλίες που αποσκοπούν στις αντίστοιχες εμπορικές τους συμφωνίες πρόκειται να επεκταθούν στη νέα χρονιά. Το γραφείο του Γκριρ απείλησε με αντίποινα κατά της ΕΕ για αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί υπερβολική ρύθμιση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγνώστων στους εμπορικούς κύκλους ενόψει του 2026 είναι η εκκρεμής απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με τη νομιμότητα των αμοιβαίων δασμών του Τραμπ.

Εάν ο Τραμπ χάσει την υπόθεση, ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα για την οικονομία και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας θα είναι εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πλήρωσαν οι Αμερικανοί εισαγωγείς σε δασμούς. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί έγκαιρα ή οργανωμένα.

Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στην εκπομπή Face the Nation του CBS ότι ακόμη και αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφανθεί υπέρ της κυβέρνησης, θα ήταν «σχεδόν απίθανο να ζητήσουν εκτεταμένες επιστροφές χρημάτων, επειδή θα ήταν διοικητικό πρόβλημα» η διανομή τους.

Οι αγορές στοιχημάτων έχουν δώσει περίπου 75% πιθανότητες σε μια ήττα του Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλες αρχές που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος για να επιβάλει δασμούς.

Όταν ρωτήθηκε στο Ατλαντικό Συμβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα αν το 2026 θα είναι πιο ήρεμο στο μέτωπο των δασμών από ό,τι φέτος, ο Γκριρ αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη. «Αυτό είναι ένα ερώτημα για τον Πρόεδρο Τραμπ», είπε.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο