Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, εν μέσω της επιφυλακτικότητας των επιχειρήσεων όσον αφορά τις προσλήψεις λόγω των δασμών Τραμπ και της αύξησης των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,4%, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αυτό το μήνα.
Η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε σε μια κατάσταση που οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαρακτήρισαν ως «χωρίς προσλήψεις, χωρίς απολύσεις»
Οι προλήψεις πλην του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 50.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση κατά 56.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας (BLS). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει την προσθήκη 60.000 θέσεων εργασίας, μετά από την αύξηση κατά 64.000 θέσεις που είχε αναφερθεί προηγουμένως για τον Νοέμβριο.

«Χωρίς προσλήψεις, χωρίς απολύσεις»
Η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε σε μια κατάσταση που οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαρακτήρισαν ως «χωρίς προσλήψεις, χωρίς απολύσεις». Επιβεβαίωσε επίσης ότι η οικονομία βρισκόταν σε φάση επέκτασης χωρίς αύξηση της απασχόλησης. Η οικονομική ανάπτυξη και η παραγωγικότητα των εργαζομένων σημείωσαν άνοδο το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της έκρηξης των δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχασε σημαντική δυναμική πέρυσι, κυρίως λόγω των επιθετικών εμπορικών και μεταναστευτικών πολιτικών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες, σύμφωνα με οικονομολόγους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μείωσαν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, η απότομη επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης ξεκίνησε το 2024. Το BLS έχει εκτιμήσει ότι δημιουργήθηκαν περίπου 911.000 λιγότερες θέσεις εργασίας τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2025 από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ο οργανισμός θα δημοσιεύσει την αναθεώρηση του δείκτη μισθοδοσίας τον επόμενο μήνα μαζί με την έκθεση για την απασχόληση του Ιανουαρίου.
Ανεργία
Μαζί με την έκθεση για την απασχόληση του Δεκεμβρίου, το BLS δημοσίευσε ετήσιες αναθεωρήσεις των δεδομένων της έρευνας νοικοκυριών για τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται από την έρευνα νοικοκυριών.
Οι ετήσιες προσαρμογές ελέγχου του πληθυσμού, που συνήθως ενσωματώνονται στην έκθεση για την απασχόληση του Ιανουαρίου, θα καθυστερήσουν. Το ποσοστό ανεργίας του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 4,5% από το 4,6% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων ήταν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωνόταν στο 4,5% τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η χαμηλή προσφορά έχει αποτρέψει την απότομη αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Εκτίμησαν ότι πρέπει να δημιουργούνται μεταξύ 50.000 και 120.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά ένα τέταρτο του ποσοστού, στο εύρος 3,50%-3,75% τον Δεκέμβριο, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα σταματήσουν τις περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού για την ώρα, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της πορείας της οικονομίας.
































