Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να μην προχωρήσει με το σχέδιό της που απαιτούσε από την Apple, τη Samsung και άλλες εταιρείες να προεγκαταστήσουν την εφαρμογή βιομετρικής ταυτοποίησης της χώρας, Aadhaar, στα κινητά, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Το Reuters είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι η UIDAI, η κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται το Aadhaar, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Πληροφορικής τον Ιανουάριο να συνεργαστεί με την Apple, την Google και άλλους κορυφαίους κατασκευαστές smartphones για να εξετάσουν την υποχρεωτική προεγκατάσταση της εφαρμογής Aadhaar.
Το Aadhaar, ένας μοναδικός 12ψήφιος αριθμός ταυτότητας που συνδέεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ίριδα ενός ατόμου, κατέχεται από σχεδόν 1,34 δισεκατομμύρια κατοίκους και χρησιμοποιείται ευρέως για σκοπούς επαλήθευσης στις τραπεζικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και για ταχύτερη είσοδο στα αεροδρόμια.
Το υπουργείο Πληροφορικής της Ινδίας εξέτασε την πρόταση και «δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικής προεγκατάστασης της εφαρμογής Aadhaar στα smartphones», ανακοίνωσε η UIDAI. Η ανακοίνωση δεν αιτιολογούσε την απόφαση.
Το υπουργείο Πληροφορικής πραγματοποίησε «διαβούλευση με ενδιαφερομένους φορείς από τη βιομηχανία ηλεκτρονικών» προτού λάβει την απόφαση να αποσύρει την πρόταση προεγκατάστασης της εφαρμογής Aadhaar, αναφέρει η UIDAI στην ανακοίνωσή της.
Το τελευταίο αίτημα για το Aadhaar ήταν το έκτο μέσα σε δύο χρόνια που η κυβέρνηση ζήτησε προεγκατάσταση κρατικών εφαρμογών σε κινητά. Και οι έξι προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με άρνηση από τη βιομηχανία.
Οι κατασκευαστές smartphone εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη συμβατότητα των συσκευών όταν έλαβαν την πρόταση προεγκατάστασης Aadhaar, και επίσης ανέδειξαν το υψηλότερο κόστος παραγωγής καθώς θα ήταν υποχρεωμένοι να λειτουργούν ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για την Ινδία και τις αγορές εξαγωγών, σύμφωνα με το Reuters.
Η Apple και η Samsung ιδίως είχαν ανησυχίες σχετικά με την πρόταση λόγω ερωτημάτων σχετικά με την ασφάλεια. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει με την πρόταση δείχνει τους περιορισμούς στην ψηφιακή ώθηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά την προσπάθεια της Ινδίας να προσελκύσει εταιρείες όπως η Apple για να επεκτείνει το ρόλο της ως παγκόσμιο κέντρο κατασκευής smartphone. Τον Δεκέμβριο, η Ινδία αντιμετώπισε κριτική σχετικά με μια εντολή που υποχρέωνε τις εταιρείες smartphone να προεγκαταστήσουν μια εφαρμογή ασφάλειας τηλεπικοινωνιών, αναγκάζοντας σε ανάκληση μετά από λίγες ημέρες.
Ένας ανώτερος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι το υπουργείο Πληροφορικής δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε προεγκατάσταση εφαρμογών, «εκτός αν θεωρείται πολύ απαραίτητη».
Θέματα ασφαλείας
Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Aadhaar είναι ασφαλές και προστατευμένο, η εφαρμογή έχει αντιμετωπίσει συνεχή κριτική από υποστηρικτές της ιδιωτικότητας, περιλαμβανομένων περιπτώσεων διαρροής δεδομένων όπου προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων κατόχων εμφανίστηκαν στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Ο Άπαρ Γκούπτα, ιδρυτής του Internet Freedom Foundation, μιας ομάδας ψηφιακής υπεράσπισης με έδρα το Νέο Δελχί, καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την πρόταση προεγκατάστασης του Aadhaar και δήλωσε ότι άλλες τέτοιες προτάσεις θα πρέπει επίσης να εγκαταλειφθούν, καθώς στερούνται νομικής βάσης και δεν έχουν κανένα δημόσιο πολιτικό στόχο.
«Ελπίζουμε ότι είναι μια ευπρόσδεκτη άσκηση ρυθμιστικού αυτοπεριορισμού που αναγνωρίζει ότι οι πολίτες φέρουν τα τηλέφωνά τους ως επεκτάσεις της αυτονομίας τους, όχι ως σκεύη για εντολές της κυβέρνησης,» δήλωσε ο Γκούπτα.

































![Xbox: Πρόκληση για την νέα CEO της Microsoft Gaming η τιμή του Game Pass [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/XBOX.png)

