Νίκος Καραγεωργίου: «Έσπασε» το χύμα και έδωσε brand στα όσπρια στην Ελλάδα

Ο ιδρυτής της 3αλφα Νίκος Καραγεωργίου άλλαξε την αγορά οσπρίων και ρυζιού, καθιερώνοντας την τυποποίηση και την επωνυμία σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά

Νίκος Καραγεωργίου: «Έσπασε» το χύμα και έδωσε brand στα όσπρια στην Ελλάδα

Ο Νίκος Καραγεωργίου, ιστιοπλόος για χρόνια, ήξερε τον καιρό της θάλασσας κι έτσι κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και αναδειχθεί και στην … αγορά! Γνώριζε όχι μόνο τις μπονάτσες, αλλά και τις φουρτούνες. Κατόρθωσε σε πείσμα των καιρών – μαζί με τους αδελφούς του – όχι μόνο να αναδειχθεί επιχειρηματικά συσκευάζοντας όσπρια και ρύζι, σε μία εποχή που η διακίνηση τους γινόταν χύμα, αλλά να τα καταστήσει και επώνυμα – και τούτο παρά το γεγονός ότι ήταν εισαγωγής.

Ο Νίκος Καραγεωργίου πέτυχε να καταστήσει τα δικά του προϊόντα επώνυμα έτσι ώστε να κατορθώσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα τους

Χρησιμοποιώντας την «μπράντα» «3αλφα» – που παραπέμπει σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, κέρδισε το στοίχημα σε χρόνια που αυτό φαινόταν παράδοξο. Μανιώδης των επώνυμων και συσκευασμένων προϊόντων – ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για 16 ολόκληρα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις των καταναλωτικών προϊόντων του εμπιστεύτηκαν τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ). Η αγορά των οσπρίων ήταν και παραμένει μία πολύ δύσκολη αγορά.

Ο Νίκος Καραγεωργίου έκανε τα όσπρια επώνυμα

Πρώτον, διότι έχουν μεγάλο μερίδιο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και δεύτερον, ένα σημαντικό μέρος τους συνεχίζει να διακινείται σε χύμα μορφή. Και φυσικά υπάρχει μεγάλη πίεση στο θέμα των τιμών και χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα, που υπόκεινται συχνά πυκνά στις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς.

Σ΄ αυτό το περιβάλλον ο Νίκος Καραγεωργίου πέτυχε να καταστήσει τα δικά του προϊόντα επώνυμα έτσι ώστε να κατορθώσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα τους. Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν – και βασίστηκε κυρίως στην ποιότητα τους. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό επιχειρηματικό credit που απέδιδε ο ίδιος στον εαυτό του και στον αδελφό του κ. Ευάγγ. Καραγεωργίου. Μάλιστα όπως έλεγε ο ίδιος όταν το 1980 είχαν αποτολμήσει να διημίσουν τα προϊόντα τους, δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοί τους που σάρκασαν την επιλογή τους.

Μία δεκαετία νωρίτερα , στη διάρκεια της δικτατορίας ορισμένοι «ξεκίνησαν μία βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος μας γιατί θεώρησαν πως ο τίτλος της εταιρείας και το εμπορικό μας σήμα παραπλανούσαν τους καταναλωτές. Δεχθήκαμε περισσότερες από 300 μηνύσεις, σε ορισμένες μάλιστα από αυτές δεν κατορθώσαμε να πείσουμε τους δικαστές και έτσι καταδικαστήκαμε. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Περάσαμε “διά πυρός και σιδήρου” και κατορθώσαμε να επιβιώσουμε».

Η ιστορία της «3 Άλφα»

Η «3 Αλφα» δημιουργήθηκε το 1968 ως ομόρρυθμος εταιρεία από τους αδελφούς Ευάγγελο και Νικόλαο Καραγεωργίου, στη Νίκαια του Πειραιά, με αντικείμενο την επεξεργασία και τυποποίηση οσπρίων και ρυζιού. Εκείνη την εποχή υπήρχαν δεκάδες εταιρείες παρόμοιας δραστηριότητας, αν και η χύμα πώληση αυτών των προϊόντων ήταν ακόμη ισχυρή. Τότε όμως ήταν η εποχή που άρχισαν να κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους, δίπλα στα παραδοσιακά μπακάλικα, τα λεγόμενα καταστήματα σελφ σέρβις, αλλά και τα πρώτα σουπερμάρκετ. Ετσι η τυποποίηση αυτών των προϊόντων ήταν σχεδόν αναγκαστική αν ήθελε μία εταιρεία να τα τοποθετήσει στα ράφια αυτών των καταστημάτων.

Η «3 Αλφα» το 1980 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και το 1981 εγκαθίσταται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο 6.000 τ.μ. στην περιοχή του Ρουφ. Πλέον οι εγκαταστάσεις της έχουν επεκταθεί σε 14.000 τ.μ. με υπερσύγχρονο εργοστάσιο και αυτόματες γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας. Οι δύο αδελφοί πραγματοποίησαν αρκετές επενδύσεις και κατόρθωσαν περνώντας μέσα από την – επί της ουσίας – δεκαετή οικονομική κρίση που συρρίκνωσε την ελληνική αγορά, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και με την μεταβίβαση της εταιρείας στην επόμενη γενιά, να διατηρήσουν ένα ισχυρό status στον κλάδο. Χθες ο Νίκος Καραγεωργίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων.

OT Originals
Περισσότερα από Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies