Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς επηρεάστηκαν και αυτές με τη σειρά τους από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΕΚ, αλλά και δημοσίευμα που ανέδειξε τις αδυναμίες στην OpenAI.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ την 1η Μαΐου, εξέλιξη που θεωρείται σημαντικό πλήγμα για το καρτέλ, το οποίο συντονίζει την παραγωγή μεταξύ πολλών από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς παγκοσμίως, ιδίως στη Μέση Ανατολή.
Το θετικό κλίμα γύρω από τις μετοχές τεχνολογίας δέχθηκε πλήγμα, καθώς η Wall Street Journal μετέδωσε ότι τα έσοδα και η αύξηση νέων χρηστών της OpenAI υπολείπονται των ίδιων των στόχων της εταιρείας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η οικονομική διευθύντρια Σάρα Φράιαρ εξέφρασε ανησυχίες προς τη διοίκηση ότι η εταιρεία ενδέχεται να δυσκολευτεί στο μέλλον να καλύψει συμβόλαια υπολογιστικής ισχύος, εάν δεν επιταχυνθεί η αύξηση των εσόδων της.
Οι δείκτες
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,39%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 0,28%.
Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 υποχώρησε κατά 0,26%.
Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Τα μάκρο στην Αυστραλία
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο πληθωρισμός στην Αυστραλία κινήθηκε σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο, έναντι 0,6% την προηγούμενη περίοδο. Σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 4,1%, από 3,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, τα μηνιαία στοιχεία κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων, με τον ετήσιο πληθωρισμό να ανέρχεται στο 4,6% τον Μάρτιο, από 3,7% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1%, μετά από μηδενική μεταβολή τον προηγούμενο μήνα.






































