array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(21) "Construction Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "positive"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Αλέξανδρος Εξάρχου: Να μη διαταραχθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, (AKTOR), από τα εγκαίνια της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, τόνισε το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε επιχειρήσεις και οικονομία

Αλέξανδρος Εξάρχου: Να μη διαταραχθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Διπλό μήνυμα έστειλε εκ νέου ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR τόσο για την υλοποίηση των έργων υποδομής όσο και για την ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της παράδοσης του έργου για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά – την κατασκευή έτρεξε το σχήμα AKTOR – Hitachi-  μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στα έργα υποδομών αλλά και στην ανάγκη διατήρησης και συνέχισης του θετικού επενδυτικού momentum για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου και το μήνυμα για την ελληνική οικονομία

Ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR επιδίωξε να παρομοιάσει την ιστορία του Μετρό Θεσσαλονίκης με εκείνη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της AKTOR.

Όπως σημείωσε «το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει περάσει περιπέτειες και χαρές. Η ιστορία του δεν είναι διαφορετική από εκείνη της AKTOR και της ελληνικής οικονομίας», είπε και συνέχισε: «Περάσαμε από στάδια μεγάλης ταλαιπωρίας, μεγάλης περιπέτειας, για να φτάσουμε σήμερα, όχι μόνο παραδίδοντας το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα με μια AKTOR αναγεννημένη πλήρως.

Έχω πει και στο παρελθόν ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει τελικά να γίνεται για να εκτελούνται έργα αυτού του μεγέθους, αλλά και ταυτόχρονα πως είναι δυνατόν αν υπάρξει η σωστή πολιτική απόφαση

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα: «Μόλις τώρα τον Ιούλιο ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη θεωρώ εγώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την έκδοση ενός διεθνούς ομολόγου και λάβαμε όχι μόνο 1 δισ. αλλά ενδιαφέρον για επένδυση της τάξεως των 2,5 και 3 δισ. ευρώ. Πλέον η διεθνής επενδυτική κοινότητα δείχνει τον τελευταίο χρόνο εμπιστοσύνη όχι μόνο στο πρόσωπο της AKTOR, την τεχνική της επάρκεια και την έγκαιρη παράδοση των έργων αλλά και στην οικονομία βλέποντας τα αποτελέσματα των κόπων της τελευταίας επταετίας».

Ο Εξάρχου υποστήριξηε ότι για πρώτη φορά βλέπει πραγματικό διεθνές ενδιαφέρον μεγάλων ξένων funds και τραπεζών να θέλουν να αναλάβουν στην Ελλάδα κίνδυνο, ελληνικό κίνδυνο, δηλαδή equity και όχι μόνο debt», σημείωσε και υπογράμμισε στέλνοντας μήνυμα: «Εάν συνεχίσουμε έτσι με την ανάπτυξη που έχει η ελληνική οικονομία και με εταιρείες όπως η AKTOR – που σήμερα πιστεύω και είμαι υπερήφανος και θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη, η πιο δυνατά κεφαλαιοποιημένη τεχνική εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά άλλα τέτοια έργα στο μέλλον. Ελπίζω τίποτα να μην εμποδίσει αυτή την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Το μήνυμα για τα έργα

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου εκδήλωσε την υπερηφάνεια του για την ολοκλήρη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και με μεγάλη χαρά που μπορούμε να πούμε ότι το τελειώσαμε…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιχείρησε να στείλει μήνυμα αναφορικά με την περιπέτεια που πέρασε το έργο και τη θετική κατάληξη του: «Το να θυμηθούμε την ιστορία του Μετρό Θεσσαλονίκης θα πάρει πολύ χρόνο και δεν υπάρχει κανένας λόγος, άλλωστε η μέρα δεν επιτρέπει δυστυχώς. Έχω πει και στο παρελθόν ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει τελικά να γίνεται για να εκτελούνται έργα αυτού του μεγέθους, αλλά και ταυτόχρονα πως είναι δυνατόν αν υπάρξει η σωστή πολιτική απόφαση», τόνισε.

Η ανακοίνωση της AKTOR για την παράδοση της επέκτασης Καλαμαριάς

Ο όμιλος AKTOR παρέδωσε σήμερα στο Ελληνικό Κράτος το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και δίδεται σε κυκλοφορία. Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στον σταθμό Μετρό «Μίκρα», παρουσία μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτών, του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και των τοπικών αρχών. Πρόκειται για την πρώτη διακλάδωση σε αυτόματο μετρό που γίνεται στην ελληνική τεχνική ιστορία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τον καταλυτικό του ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου και δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε στους Θεσσαλονικείς το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης. Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο καταλυτική μπορεί να είναι η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ομίλου AKTOR που έδωσαν την ψυχή τους για να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά και την Hitachi, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να τελειώσει το μετρό. Η επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων πολιτών».

Ο κ. Εξάρχου συμπλήρωσε: «Η ιστορία του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι διαφορετική από την πρόσφατη ιστορία της AKTOR. Σήμερα παραδίδουμε το πλέον σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη, με μία ανανεωμένη AKTOR που μόλις ολοκλήρωσε την άντληση κεφαλαίων €1 δισ. για να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους €3 δισ.  για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Αυτή η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην AKTOR αντανακλά και τα αποτελέσματα των κόπων και της σκληρής προσπάθειας που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια. Αν συνεχίσουμε έτσι, με εταιρείες σαν την AKTOR – τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρά κεφαλαιοποιημένη τεχνική εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη  – τίποτε  δεν θα εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Πέντε νέοι σταθμοί

Η έναρξη της λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό αναβαθμίζει συγκοινωνιακά τον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς αναμένεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 60.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, με την απόσταση από τον Σταθμό της Μίκρας έως τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό να καλύπτεται σε μόλις 25 λεπτά.

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά περιλαμβάνει υπόγεια κύρια γραμμή μήκους περίπου 4,8 χλμ. δύο τροχιών, που στο μεγαλύτερο τμήμα της διέρχεται κάτω από  οδικούς άξονες, 5 σταθμούς, 5 φρέατα, 3 σιδηροδρομικές διασταυρώσεις και έναν επίσταθμο.

Η επέκταση ξεκινά μετά την διακλάδωση που βρίσκεται νότια και σε επαφή με τον σταθμό «25ης Μαρτίου» της βασικής γραμμής, ακολουθώντας την οδό Σόλωνος και μετά τις οδούς Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτου Κυδωνιών και Πόντου και καταλήγει στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων (επίσταθμος Μίκρας). Οι πέντε νέοι σταθμοί του Μετρό είναι οι «Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα», αντίστοιχα.

15 νέοι συρμοί

Το σύστημα της επέκτασης έχει διαστασιολογηθεί για 18.000 επιβάτες κατ’ ελάχιστον ανά ώρα και ανά κατεύθυνση με χρονοαπόσταση 90 δευτερολέπτων, λαμβάνοντας υπόψη τους προβλεπόμενους αριθμούς επιβατικής κίνησης ανά σταθμό καθώς και μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος.

Έτσι, για την κάλυψη των απαιτήσεων τόσο της βασικής γραμμής όσο και της επέκτασης της Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του έργου, υλοποιήθηκε η κατασκευή, η προμήθεια και η θέση σε λειτουργία δεκαπέντε νέων συρμών.

Η λειτουργία της επέκτασης

Η λειτουργία της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο οποίο παρακολουθούνται και ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, όλες οι λειτουργίες του Μετρό, διασφαλίζοντας την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Για την μετακίνηση των επιβατών από και προς το κέντρο δεν απαιτείται μετεπιβίβαση. Οι επιβάτες που μετακινούνται από και προς την Καλαμαριά δεν χρειάζεται να αλλάξουν τρένο για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Στον σταθμό 25ης Μαρτίου, η γραμμή της Καλαμαριάς (Γραμμή 2) συναντά τη Βασική Γραμμή (Γραμμή 1). Από εκείνο το σημείο και μετά, τα τρένα και των δύο γραμμών κινούνται στις ίδιες ακριβώς ράγες και περνούν από τους ίδιους σταθμούς στο κέντρο.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η λειτουργία της επέκτασης ακολουθεί την τυποποίηση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με τον τρόπο λειτουργίας της.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies