Για την κλιμάκωση στα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους στην εργασία στη χώρα μας, μίλησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης μιλώντας στο OT FORUM.
Οπως είπε, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ξεκίνησε απο το 2022 μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα η οποία έχει φωτίσει το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Μέσα από αυτή την έρευνα λοιπόν, διαπιστώνουμε αυτη την κλιμάκωση στα εργατικά ατυχηματα. Για την ακρίβεια, την προηγούμενη χρονιά το 2025 καταγράψαμε ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς 201 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας. Φετος , απο την αρχή της χρονιάς έως τωρα 127 άνθρωποι εχασαν τη ζωή τους και πάμε σε ιστορικό ρεκόρ σοβαρών τραυματισμών, μέχρι τώρα έχουμε 255 σοβαρούς τραυματισμούς στη δουλειά.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, ο κ.Στοϊμενίδης υποστήριξε ότι «είναι πολιτικο το ζήτημα, είναι ζήτημα πολιτικής προτεραιοποίησης. Όταν το μείζον στο υψηλό επίπεδο στα εργασιακά διακύβευμα παρουσιάζεται ότι είναι οι 13 ώρες εργασία την ημέρα, όταν έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο θέμα της κάλυψης, από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταλαβαίνεται.
Υπάρχει υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και η μη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών στη Ελλάδα.
Επίσης, στο επίπεδο του εργατικού δικαίου δημιουργούνται προϋποθέσεις εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης στην εργασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα άλλα που είναι η έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) μίλησε ακόμα για την εξάντληση στην εργασία (Burn out) λέγοντας ότι είναι μέσα στην εντατικοποίηση.
«Στις 29 Σεπτεμβρίου, πηγαίνω στον Μπιλμπάο για να κηρύξω την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για την ψυχική υγεία στη δουλειά. Είναι όμως και άλλες ασθένειες που έχουν να κάνουν με τους χημικούς παράγοντες, με την επαφή με τον αμίαντο, με χημικά αέρια, με αέρια που μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνους. Με την ηλιακή ακτινοβολία, άρα υπάρχει ένα μεγάλο πλέγμα. Η Ευρώπη το αντιμετωπίζει αυτό.
«Πρωταθλητές» στο burn out
Ο κ Στοιμενίδης αναφέρθηκε και στα περιστατικά με τους γιατρούς στο ΕΣΥ λέγοντας ότι «το burn out είναι η ψυχική, συναισθηματική και σωματική εξουθένωση στη δουλειά και είμαστε πρωταθλητές στο burn out. Νομίζω ότι ένας γιατρός πέθανε πριν από 10 μέρες στην Αιτωλοακαρνανία, ενας αναισθησιολόγος .
Ακόμα, μιλώντας για τον ορισμό του εργατικού ατυχήματος εξήγησε ότι εργατικό ατύχημα «είναι κάθε συμβάν το οποίο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό μέσα στη δουλειά. Εμείς μιλάμε για θανάτους στη δουλειά και για περιστατικά στη δουλειά.
Η προσέγγισή μας στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ότι αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Όπως την έχει υιοθετήσει ομόφωνα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το 2022.
Εχουμε τους αγρότες, όπου κάθε χρόνο σκοτώνονται στο χωράφι τόσοι άνθρωποι, πέρσι σκοτώθηκαν 48. Εμείς μετράμε ανθρώπινες απώλειες στους χώρους εργασίας. Δηλαδή, ξεφεύγουμε από τον στενό όρο του εργατικού ατυχήματος, γιατί ξέρετε, η επίσημη πολιτεία, δεν καταμετρά τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανασφάλιστους. Δεν μετρά τα ατυχήματα που γίνονται είτε κατά την μετάβαση, είτε στην επιστροφή απο την εργασία.
Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαικές χώρες
Δεν μετράει κανένα παθολογικό θάνατο, ενώ η Γαλλία τους μετράει. Στον αγροτικό κλάδο καταγράφει περίπου το ένα έκτο με το ένα έβδομο των θανάτων στην εργασία. Και ξέρετε, όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά.
Η περίπτωση της «Βιολάντα»
Θυμόσαστε το περιστατικό που κλήθηκε η αστυνομία από τον εργοδότη και διέλυσε αυτή την προσπάθεια των εργαζομένων;
Bonus malus για τους εργοδότες
Μέσα από αναλύσεις και έρευνες που γίνονται, όπως αυτές που σας ανέφερα του Γαλλικού Ινστιτούτου, αλλά και άλλες στην ΕΕ, αποδεικνύεται ότι είμαστε στην τελευταία τριάδα της Ευρώπης, ίσως και τελευταίοι στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Δηλαδή, προσφέρουμε την πιο επικίνδυνη, ανθυγιεινή και επισφαλή εργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Και υπάρχει και ελλιπής καταγραφή, όπως εξήγησα.
Επίσημα, σύμφωνα με αυτά που η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ στέλνει είμαστε 4η-5η καλύτεροι. Δηλαδή, είμαστε καλύτερα και από τη Σουηδία ακόμα, και την Φινλανδία, και τη Δανία. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να το πιστέψει ούτε η Ευρώπη. Εε, ούτε εμείς στην Ελλάδα, ούτε οι Έλληνες πολίτες.

















![Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση [Μέρος 3ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/taxisne.png)
















