Μια ομάδα 17 βουλευτών κατέθεσε νομοσχέδιο με στόχο να μπλοκάρει τη λεγόμενη «συμφωνία για το ντίζελ» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως προκύπτει από έκθεση των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να αυξάνουν την πίεση στο Κρεμλίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ βολιδοσκοπεί τον Πούτιν και κάνει συμφωνίες που στοχεύουν στον προσωπικό πλουτισμό αντί να υποστηρίξει την Ουκρανία».
«Κάθε μέλος του Κογκρέσου που εκφράζει αγανάκτηση για αυτό θα πρέπει να συμμετάσχει στην ψήφιση αυτής της νομοθεσίας», δήλωσε ο υποστηρικτής του νομοσχεδίου και ιεραρχικά υψηλόβαθμο μέλος, ο βουλευτής Γκρέγκορι Μίκσα.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 16 Δημοκρατικοί και ο Ρεπουμπλικάνος Ντον Μπέικον.
Το έγγραφο προτείνει την απαγόρευση επενδύσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα από την U.S. Development Finance Corporation (DFC). Επιπλέον, οι βουλευτές θέλουν να ανακαλέσουν τις γενικές άδειες που εκδίδονται από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τέτοιες συναλλαγές και να απαγορεύσουν την έκδοση νέων αδειών.
Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Δυσαρεστημένοι οι Δημοκρατικοί
Η συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ για το ρωσικό ντίζελ είχε προηγουμένως επικριθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τσακ Σούμερ, σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έκανε συμφωνία με τον διάβολο» για να ενισχύσει τη δική του πολιτική θέση και εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα ωφελούσε πρωτίστως τη Μόσχα.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, ο οποίος προηγουμένως υποστήριξε το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες «κυρώσεις από την κόλαση», εξέφρασε επίσης κριτική.
Θεώρησε την προσωρινή άρση των περιορισμών στο ρωσικό ντίζελ «επαίσχυντη απόφαση» και δήλωσε ότι καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες «συνεργούς» στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Μπλούμενθαλ κάλεσε επίσης τον Τραμπ να εγκαταλείψει «άμεσα» τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης, και ο συνάδελφός του στο κόμμα Ρον Γουάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι θα έδινε στη Ρωσία πρόσθετα οικονομικά οφέλη χωρίς να διασφαλίζει αισθητή μείωση των τιμών των καυσίμων.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντον Μπέγιερ επέκρινε επίσης έντονα την απόφαση της κυβέρνησης.
«Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Τραμπ δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε στο ελάχιστο», είπε.
Ο ίδιος ο Τραμπ αποκαλεί τη συμφωνία «τη σωστή επιλογή για τον αμερικανικό λαό».
Η Μόσχα πιστεύει επίσης ότι η συμφωνία είναι ωφέλιμη για όλους. Σύμφωνα με τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για Επενδύσεις και Οικονομική Συνεργασία με Ξένες Χώρες και επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF ), είναι «ωφέλιμη τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες!» και θα αποτελέσει επίσης «μεγάλη βοήθεια για τις παγκόσμιες αγορές».
Προσφορά ντίζελ
Στις 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προμήθεια ρωσικού ντίζελ στην παγκόσμια αγορά.
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέκρινε συναλλαγές με ρωσικό ντίζελ, εξαιρώντας τες από τους περιορισμούς των κυρώσεων έως τον Απρίλιο του 2027.
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ρωσία θα είναι σε θέση να προμηθεύσει αρχικά την αγορά με πάνω από 300.000 τόνους ντίζελ, με άλλους 500.000 τόνους να έρχονται τον Νοέμβριο και στη συνέχεια 1 εκατομμύριο τόνους αργότερα. Στη συνέχεια, ο όγκος των εξαγωγών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά άλλα 3 εκατομμύρια τόνους, ανάλογα με την απόδοση των ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου.
Η ρωσική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ήρε εν μέρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ στις 10 Οκτωβρίου, επιτρέποντας αρχικά 500.000 τόνους καυσίμων.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Νόβακ τόνισε ότι αυτές οι εξαγωγές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την προσφορά των Ρώσων καταναλωτών. Η Μόσχα διαπραγματεύεται επίσης πιθανές άμεσες εξαγωγές ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Νόβακ εξήγησε τη σύναψη της «συμφωνίας ντίζελ» από το γεγονός ότι η Ρωσία παράγει περίπου διπλάσια ποσότητα ντίζελ από ό,τι καταναλώνει εγχώρια.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, καθώς τα διυλιστήρια ανακάμπτουν από τη συντήρηση, η Ρωσία έχει πλέον την ευκαιρία να αυξήσει τις εξαγωγές, ικανοποιώντας παράλληλα πλήρως την εγχώρια αγορά. Σημείωσε επίσης ότι χωρίς τις εξαγωγές, τα διυλιστήρια θα πρέπει να μειώσουν τον όγκο διύλισης πετρελαίου, κάτι που, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής προϊόντων πετρελαίου.













![Ενοίκια: Ξεφεύγουν οι τιμές στα Νότια Προάστια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/ot_enoikia-1024x682-2.png)























