array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(25) "Power and Energy Industry"
    [1]=>
    string(7) "Economy"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "negative"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(24) "Negative News: Financial"
}

Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ευρώπη

Εντείνεται ο κίνδυνος για μια νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ευρώπη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 90 ευρώ, εντείνοντας τον κίνδυνο μιας νέας ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στην χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία , δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο έως και 2,4%, φτάνοντας τα 90,16 ευρώ η μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 και περίπου τριπλάσιο σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από τον πόλεμο στο Ιράν.

Τα futures του επόμενου μήνα κατέγραψαν άνοδο 2,2%, φτάνοντας τα 89,96 ευρώ η μεγαβατώρα

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με το γερμανικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2023.

Πίεση στους καταναλωτές και στη βιομηχανία

Αν και οι τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα-ρεκόρ της προηγούμενης ενεργειακής κρίσης, η πρόσφατη αυτή άνοδος ασκεί αυξημένες πιέσεις στους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις αποφεύγουν την επαναφορά δαπανηρών μέτρων, όπως τα ανώτατα όρια τιμών και οι φοροελαφρύνσεις, καθώς οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί και το υψηλό κόστος δανεισμού αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για έναν νέο κύκλο κρατικής στήριξης στον ενεργειακό τομέα.

Η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλει υψηλότερα κόστη για να προσελκύσει επαρκή φορτία αυτό το χειμώνα, καθώς η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο έντονους ανταγωνισμούς προσφορών όταν θα επικρατήσει ψυχρότερο καιρό.

Αυτό συμβαίνει ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της περιοχής είναι πλέον γεμάτες κατά περίπου 75%, το χαμηλότερο ποσοστό για την εποχή σύμφωνα με τα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2009. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο οξεία στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου τα επίπεδα κυμαίνονται λίγο πάνω από το 61%.

Ο ήπιος καιρός αυτόν τον μήνα έδωσε στις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας μια ανάσα, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τα αποθέματα καυσίμων με ρυθμό ταχύτερο από τον συνήθη για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι έμποροι παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, οι οποίες πέρυσι αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαταραχές λόγω του πολέμου, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αποκατάστασης.

Παράλληλα, οι τιμές του LNG στην Ασία εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2022.

OT Originals
Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies