Το τμήμα υπολογιστικού νέφους (cloud computing) της Amazon κατάφερε να «τρέξει» με επιτυχία μία σουίτα λογισμικού που βρισκόταν εγκατεστημένη σε έναν δορυφόρο, ο οποίος με τη σειρά του βρισκόταν… σε τροχιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας πρόκειται για το «πρώτο στο είδος του» πείραμα αυτής της κατηγορίας, το οποίο διεξήχθη από την Amazon Web Services η οποία συνεργάστηκε για το συγκεκριμένο έργο με την ιταλική D-Orbit και τη σουηδική Unibap.

Το πείραμα διεξήχθη τους τελευταίους δέκα μήνες, σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη χρησιμοποιώντας σαν πλατφόρμα έναν δορυφόρο της D-Orbit.

Διαβάστε επίσης: Διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε μετά από 908 ημέρες σε τροχιά

Η επιτυχία της επίδειξης της AWS έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη διαστημική βιομηχανία, καθώς τα διαστημικά σκάφη – δηλαδή οτιδήποτε από διαστημικούς σταθμούς έως δορυφόρους – αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην αποθήκευση δεδομένων όσο και στις επικοινωνίες, ενώ βρίσκονται σε τροχιά.

Το «downlink», δηλαδή η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων ενώ το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά, απαιτεί σύνδεση του διαστημικού σκάφους σε έναν επίγειο σταθμό, με περιορισμούς όπως η ταχύτητα της σύνδεσης ή το χρονικό παράθυρο κατά το οποίο το διαστημόπλοιο βρίσκεται πάνω από τον επίγειο σταθμό.

Το λογισμικό της AWS εξετάζει αυτόματα τις εικόνες που έχουν ληφθεί από τον δορυφόρο και αποφασίζει ποιες από αυτές είναι πιο χρήσιμες ώστε να σταλούν πίσω στη Γη. Επιπλέον, κατόρθωσε να μειώσει το μέγεθος των εικόνων που στέλνονται πίσω έως και κατά 42%.

Διαβάστε επίσης: H SpaceX αντικαθιστά τη Roscosmos σε αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

«Πραγματοποιήσαμε μία επίδειξη της δυνατότητας αύξησης της παραγωγικότητας των δορυφόρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AWS, Μαξ Πίτερσον, στο δίκτυο CNBC.

«Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μοντέλα λειτουργίας ώστε να αναγνωρίζουν πρακτικά… οτιδήποτε, [παρέχοντας] τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τόσο τη χρηστικότητα ενός πραγματικά ακριβού περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στο διάστημα όσο και να λαμβάνουμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να λαμβάνουμε πληροφορίες και να τις μετατρέπουμε ταχύτερα σε πράξεις», συμπλήρωσε ο Πίτερσον.

Σημειώνεται ότι από το 2020 η AWS επενδύει συνεχώς στον εσωτερικό τομέα Διαστήματος και Δορυφορικών Λύσεων, με την εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού cloud σε πελάτες και συνεργάτες, στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων

Digital Realty: Η υπηρεσία ServiceFabric διαθέσιμη στο Athens Data Center Campus
Τεχνολογία |

Κόμβος συνδεσιμότητας cloud η Ελλάδα με την υπηρεσία ServiceFabric

Οι πελάτες που φιλοξενούνται στα κέντρα δεδομένων της Digital Realty στην Αθήνα, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πρόσθετες υπηρεσίες διασύνδεσης με χαμηλή καθυστέρηση και αυξημένη αποτελεσματικότητα