Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησε τον Σεργκέι Σοϊγκού επικεφαλής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022 με εντολή να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε λίγες μέρες. Δύο χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Ρωσίας τον αντικατέστησε στο υπουργείο Άμυνας, με σκοπό να επιτύχει σε μια εντελώς διαφορετική αποστολή που σχετίζεται με την Ουκρανία: να επιτρέψει στη ρωσική πολεμική μηχανή που τρίζει να αντέξει και να συνεχίσει για όσο χρόνο χρειαστεί, όπως εκτιμούν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Πούτιν: Τι κρύβει το ταξίδι του στην Κίνα
Η αιφνιδιαστική ανατροπή του Κρεμλίνου αυτό το Σαββατοκύριακο, και η απόφαση να τοποθετήσει έναν οικονομικό τεχνοκράτη στο υπουργείο Αμυνας, και επικεφαλής της πολεμικής προσπάθειας της χώρας στην Ουκρανία, δείχνει ότι ο Πούτιν έχει στοιχηματίσει στη δύναμη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας για να αντιπαρατεθεί και να νικήσει την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.
«Ο Πούτιν κατάλαβε επιτέλους ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, αυτή της μάχης των πόρων. . . ποιος έχει περισσότερους και ποιανού οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι καλύτερα οργανωμένες», δήλωσε ο Αλεξέι Βενεντίκοφ, δημοσιογράφος και συντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Echo of Moscow.
«Απλώς χρειάστηκε ένας χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη επιτυχία, μια αστραπιαία νίκη ή μια ξαφνική ήττα. Όχι μια σημαντική νίκη, αλλά αργά βήματα προς τα εμπρός όπως βλέπουμε τώρα».
Ο Πούτιν ανέθεσε στον Αντρέι Μπελούσοφ να επιβλέπει το ρεκόρ των 10,8 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (117,2 δισεκατομμύρια δολάρια) της Ρωσίας σε αμυντικές δαπάνες, για τις οποίες το Κρεμλίνο είπε ότι χρειαζόταν έναν πολιτικό υπεύθυνο για να «ανταποκριθεί στη δυναμική της τρέχουσας στιγμής».
Η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι
Είναι μια στιγμή που η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι. Οι δυνάμεις της έχουν προχωρήσει στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και απειλούν με μια σημαντική ανακατάληψη του Χαρκόβου εναντίον του στρατού της Ουκρανίας, που περιμένει εναγωνίως τη βοήθεια των ΗΠΑ η οποία αν και έχει εξαγγελθεί, εντούτοις δεν έρχεται.
«Εφαρμόζοντας αυτήν την αλλαγή φρουράς στη μέση μιας επίθεσης, πρέπει να νιώθεις μεγάλη αυτοπεποίθηση για να το κάνεις», είπε εκτίμησε η Εκατερίνα Σούλμαν, Ρωσίδα πολιτικός επιστήμονας.
«Ένιωθε ξεκάθαρα ότι τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά από μόνα τους που μπορούσε να απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας – διατηρώντας τον αρχηγό του γενικού επιτελείου – χωρίς να βλάψει τίποτα όσον αφορά την πολεμική προσπάθεια», είπε.
Κατά την ανακοίνωση του διορισμού του Μπελούσοφ, το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι θα επικεντρωνόταν κυρίως στην ανάπτυξη του αμυντικού τομέα της Ρωσίας, όπου τα εργοστάσια εργάζονται σε πολλαπλές βάρδιες για να ενισχύσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών πολλές φορές.
Ο Μπελούσοφ «καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι οι πόροι και πώς να τους δαπανήσει καλύτερα. . . Το καθήκον του, όπως καταλαβαίνω, θα είναι να τελειοποιήσει τη συμβολή μεταξύ της πρώτης γραμμής και των μετόπισθεν με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να λειτουργούν ομαλά», είπε ο Βενεντίκτοφ.
Οι αλλαγές, που έγιναν μετά την ορκωμοσία του Πούτιν για πέμπτη θητεία – θα παρατείνει στη διακυβέρνηση της χώρας του τουλάχιστον έως το 2030- , αποτελούν μέρος νέων διορισμών που δείχνουν την υπεροχή του αμυντικού τομέα στο όραμα του Πούτιν για το πώς να κερδίσει τον πόλεμο.
Προβλήματα στη ρωσική αμυντική παραγωγή
Παρά τους θριαμβευτικούς ισχυρισμούς του Κρεμλίνου σχετικά με τα εργοστάσια όπλων που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, τα σημάδια σοβαρών ρωγμών στην αμυντική παραγωγή της Ρωσίας έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες.
Τον Μάρτιο, ο Πούτιν διόρισε τον Αντρέι Μπουλίγκα ως αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για την επιμελητεία, καθιστώντας τον το τέταρτο άτομο που καλείται να υπηρετήσει από αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την επιμελητεία», είπε ο Πάβελ Λούζιν, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Ο ρυθμός παραγωγής πολεμικού υλικού της Ρωσίας, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της Ουκρανίας, έχει επίσης μειωθεί από 60.000 οβίδες την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του πολέμου σε 10.000 σήμερα.
Ο Λουζίν είπε: «Μπορεί να ζητήθηκε από τον Μπελουσόφ να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο τη μαύρη τρύπα των στρατιωτικών δαπανών, κάτι που είναι δύσκολο ακόμη και για την κυβέρνηση να προβλέψει αυτές τις μέρες».
Ο ασκητικός Μπελούσοφ αποτελεί μια σημαντική υφολογική σύγκρουση με τον Σοϊγκού, ο οποίος εμφανιζόταν τακτικά με στολή στρατηγού στολισμένη με μετάλλια παρόλο που δεν είχε υπηρετήσει ούτε μια μέρα στο στρατό.
Ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος είπε ότι το βασικό στοιχείο ήταν ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε για μια μακροπρόθεσμη δημιουργία του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας.
«Υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι θέλουν κάποιον που έχει την ικανότητα να διευθύνει επαγγελματικά μια πολεμική οικονομία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. . . και κάποιος που δεν είναι διεφθαρμένος», είπε ο αξιωματούχος για τον διορισμό του Μπελούσοφ. «Είναι ανησυχητικό ότι προετοιμάζονται για μια τόσο μακροπρόθεσμη προσέγγιση».
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας είχε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή το φθινόπωρο του 2022, ο Σοϊγκού έγινε στόχος μιας σπάνιας επίθεσης από τους σκληροπυρηνικούς. Ο Πούτιν υποστήριξε τελικά τον Σοϊγκού έναντι του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ηγέτη των σκληροπυρηνικών, ο οποίος πέθανε μυστηριωδώς το 2023 αφού ηγήθηκε μιας εξέγερσης για την ανατροπή του Σοϊγκού και άλλων στρατιωτικών ηγετών.
Όμως η δυσαρέσκεια συνέχισε να φουσκώνει μέσα στον στρατό, καθώς εξέχοντες διοικητές συγκρούστηκαν με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Ο Πούτιν διατήρησε τον Γκερασίμοφ στη θέση του, προς το παρόν, αλλά οι προσδοκίες ήταν ότι και αυτός θα καρατομηθεί, δήλωσε ένα πρόσωπο κοντά στο υπουργείο Άμυνας.
«Ο Σοϊγκού ήθελε να διευθύνει ο ίδιος τον στρατό και οι φιλοδοξίες του εμπόδισαν. Ο Μπελούσοφ δεν έχει φιλοδοξίες να διοικήσει τα στρατεύματα», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Τον περασμένο μήνα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον Τιμούρ Ιβάνοφ, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Σοϊγκού και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας που είναι υπεύθυνος για τις κατασκευές. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως πλήγμα για τον Σοϊγκού και ως παραδοχή ότι η Μόσχα έχει ανεπαρκή έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται η αυξανόμενη στρατιωτική της χρηματοδότηση.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία