
Προς τις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνθηκε κυρίως η δανειοδότηση των τραπεζών κατά την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AnaCredit (κοινή βάση αναλυτικών πιστωτικών δεδομένων του Ευρωσυστήματος, στην οποία καταχωρούνται λεπτομερή στοιχεία για επιμέρους τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις ύψους άνω των 25.000 ευρώ) για το υπόλοιπο χρηματοδότησης ανά μέγεθος των επιχειρήσεων, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, 680 περίπου επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους είχαν υπόλοιπο 24,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 59,8 χιλιάδων περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υπόλοιπο χρηματοδότησης 41,4 δισεκ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε για την τραπεζική χρηματοδότηση το 2020 πως «ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε 1,2% κατά μέσο όρο το 2020, έναντι αρνητικού ρυθμού (-0,4%) το 2019. Οι τράπεζες αύξησαν τις πιστώσεις τους κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε μικρότερο βαθμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Την ίδια ώρα, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, καθότι όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ : « η προοπτική μελλοντικών ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), δεδομένων μάλιστα διάχυτων προσδοκιών αναπόφευκτης αύξησης των πτωχεύσεων στον επιχειρηματικό τομέα, λειτουργεί περιοριστικά στην παροχή τραπεζικών δανείων, ιδιαίτερα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)».
Αναφορικά με το σκοπό των νέων δανείων που εκταμιεύθηκαν το 2020 προς τις εγχώριες επιχειρήσεις, τους περισσότερους μήνες πάνω από το μισό των νέων δανείων χορηγήθηκε για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης (περίπου το 69,3% κατά μέσο όρο την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020), γεγονός που συνάδει όχι μόνο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και με τις συνθήκες προσφοράς, καθώς σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης που συνδέεται με τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
Βιομηχανία και εμπόριο οι «πρωταθλητές» δανείων
Σε ό,τι αφορά την κατανομή του υπολοίπου της τραπεζικής χρηματοδότησης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, το υψηλότερο υπόλοιπο τραπεζικών δανείων καταγράφεται στον τομέα της βιομηχανίας (υπόλοιπο Δεκεμβρίου 2020: 16 δισεκ. ευρώ) και αφορά περίπου 10,6 χιλιάδες Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις. Εντός του βιομηχανικού τομέα, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε υπόλοιπο χρηματοδότησης είναι η βιομηχανία τροφίμων όπου περίπου 2,4 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου (Δεκέμβριος 2020: 2,3 δισεκ. ευρώ, 40 περίπου επιχειρήσεις). Στις υπόλοιπες κατηγορίες του τομέα της βιομηχανίας περιλαμβάνονται περίπου 8,2 χιλιάδες επιχειρήσεις με υπόλοιπο χρηματοδότησης περίπου 9,6 δισεκ. ευρώ.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας οικονομικής δραστηριότητας της εγχώριας οικονομίας ως προς το υπόλοιπο χρηματοδότησης είναι το εμπόριο (υπόλοιπο Δεκεμβρίου 2020: 14,9 δισεκ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου της χρηματοδότησης του εμπορίου (9 δισεκ. ευρώ) έχει ληφθεί από περίπου 12,4 χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με το χονδρικό εμπόριο.
Ακολουθούν η κατηγορία του λιανικού εμπορίου, όπου περίπου 8,2 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 4 δισεκ. ευρώ, και η κατηγορία “εμπόριο και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων”, όπου περίπου 2,3 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 1,9 δισεκ. ευρω.
Ο τρίτος σημαντικότερος τομέας, βάσει του υπολοίπου τραπεζικής χρηματοδότησης, είναι ο τουρισμός (Δεκέμβριος 2020: 8,4 δισεκ. ευρώ), με το μεγαλύτερο μέρος (7,9 δισεκ. ευρώ) να αφορά περίπου 3,9 χιλιάδες επιχειρήσεις καταλυμάτων, ενώ περίπου 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες εστίασης έχουν υπόλοιπο χρηματοδότησης 0,5 δισεκ. ευρώ.
Επιχειρήσεις της Αττικής με τα περισσότερα δάνεια
Επίσης, από τα πιστωτικά δεδομένα της AnaCredit, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο υπόλοιπο τραπεζικής χρηματοδότησης (περίπου 60% της συνολικής) υφίσταται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής. Ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (10%), Κρήτης (7%), Νοτίου Αιγαίου (4%) και Θεσσαλίας (4%), με το υπόλοιπο (15%) να κατανέμεται στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πιστωτικός κίνδυνος των δανείων δεν ακολουθεί την προαναφερθείσα κατανομή της χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (26%), ακολουθούμενη από τις περιφέρειες Ηπείρου (28%), Νοτίου Αιγαίου (29%) και Ιονίων Νήσων (30%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (52%), Βορείου Αιγαίου (51%) και Δυτικής Ελλάδος (50%).


Latest News

«Εξαγωγές άνω των 5 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας με στήριξη της ΠΚΜ»
Συμφωνίες εξαγωγών ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, απέδωσε φέτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, με στήριξη της ΠΚΜ

Μοχλός της ανάπτυξης η βιομηχανία - Τι ζητούν οι κλωστοϋφαντουργοί
Η πορεία και οι προοπτικές του κλάδου απασχόλησαν τη γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ

Αναλαμβάνει δράση για τη Θεσσαλία ο ΣΕΒ - Δεσμεύονται 50 εκατ. ευρώ
Άμεσα αναλαμβάνουν την απευθείας αποκατάσταση των ζημιών σε 27 σχολεία της περιοχής.

Ανοίγει η αυλαία για την δημόσια προσφορά της Optima Bank
Η τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως έγινε γνωστό, διαμορφώνεται μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ

Πότε θα δούμε τα καρτελάκια με «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
Τα 2+1 μέτρα κατά της ακρίβειας -«Τσουχτερά» πρόστιμα - Τι λένε οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ

«Έπιασε» το μισό δισ. και ετοιμάζεται για τους big6 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Στα 498 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2022 – Η δυναμική των εξαγορών

Ψήνονται deals στις συνεταιριστικές τράπεζες
Ο στόχος της Τράπεζας Χανίων για αύξηση κεφαλαίου και εισαγωγή στο ΧΑ το 2024

Ομόλογα Tier II ύψους 500 εκατ. με απόδοση 8,0% από την Εθνική
Η Εθνική Τράπεζα oλοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην αγορά

Πέντε φορές πάνω τα καθαρά κέρδη της Κρι - Κρι
Ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 35,5%

Χάλκη: Tο σχέδιο της Deloitte για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού Χωριό
Η πρωτοβουλία της Deloitte γίνεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της σε συνεργασία με τον Δήμο Χάλκης και την Axion Hellas