Το στοίχημα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην Nuance Communications είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της διευθύνουσας συμβούλου Satya Nadella και η απόδοση του κεφαλαίου της κατά το πρώτο έτος μάλλον θα είναι κάτω από το 2%. Αλλά η τιμή είναι ασήμαντη για τον γίγαντα λογισμικού των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και η τεχνολογία της Nuance μπορεί τελικά να δικαιώνει τη εδώ και καιρό υπόσχεσή της, καθιστώντας τη μια ελκυστική εξαγορά για την επεκτεινόμενη επιχείρηση cloud της Microsoft.

Η Nadella έχει εξαγοράσει διάφορα «στολίδια», αγοράζοντας τον κατασκευαστή του Minecraft για πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, το LinkedIn για 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και το GitHub για 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξαγορά της Nuance καθιστά αυτό το σύνολο ακόμη πιο επίλεκτο. Αυτό που έχουν όλοι κοινό αυτές οι επιχειρήσεις είναι ότι έχουν δυναμική και λειτουργούν στο cloud.

Η Nuance υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αγοράζοντας παλαιότερες εταιρείες, όπως την Dictaphone, που προσπάθησε να εξαργυρώσει, και απέτυχε, την προσδοκία πολλών δεκαετιών ότι οι υπολογιστές θα μεταγράφουν και θα κατανοούν τον προφορικό λόγο. Πιθανότατα είναι πιο γνωστή σήμερα για τη βοήθεια που προσέφερε στη δημιουργία του Siri της Apple. Η προθυμία της Microsoft να πληρώσει για το Nuance τώρα, μετά από χρόνια στα οποία η αξία της εταιρείας παρέμενε σταθερή, υποδηλώνει ότι η στιγμή του κατανόησης του προφορικού λόγου από υπολογιστές έχει πλέον φτάσει ή είναι κοντά.

Η τιμή φαίνεται διογκωμένη με συμβατικούς όρους. Η Nuance αναμένεται να αποφέρει 350 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων, φέτος. Φορολογείται με τον νόμιμο συντελεστή, δηλαδή απόδοση μικρότερη από 2% στο κεφάλαιο της Microsoft.

Ωστόσο, η επισφάλεια είναι μέτρια, καθώς έφτασε στο 23% με το κλείσιμο του χρηματιστήριου την Παρασκευή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λογισμικό της εταιρείας είναι το κορυφαίο λογισμικό φωνής για ιατρεία και νοσοκομεία, με περίπου το 77% των νοσοκομείων των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το Nuance. Αυτό έχει σημασία, επειδή τέτοιο λογισμικό γίνεται όλο και καλύτερο όσο περισσότερο χρησιμοποιείται.

Οι δύο συνεργάζονται ήδη, αλλά το δυναμικό πωλήσεων και δεδομένων της Microsoft σε όλο τον κόσμο θα βοηθήσει τη Nuance να επεκταθεί στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη επιβράβευση, ωστόσο, είναι ότι παρέχει αναγνώριση ομιλίας σε άλλες εφαρμογές. Η Microsoft είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη, τουλάχιστον με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Εάν ένα στοίχημα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοηθήσει τη Microsoft να παρέχει λογισμικό cloud που μπορεί να κατανοήσει και να αλληλεπιδράσει με ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται, τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από ό, τι το τίμημα που κατέβαλε.

Προσθέστε το γεγονός ότι οι αντίπαλοι όπως το Facebook και το Alphabet είναι πιθανότατα εκτός του παιχνιδιού συγχωνεύσεων και εξαγορών για λόγους κανόνων ανταγωνισμού και το στοίχημα της Microsoft φαίνεται ακόμη πιο διορατικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners