Η Microsoft κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nuance Communications, που ειδικεύεται στις τεχνολογίες μετατροπής αρχείων φωνής σε γραπτό κείμενο. Το ποσό της εξαγοράς θα φτάσει το ύψος των 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε μέσω ενός post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας, σημειώνοντας ότι με αυτή «αυξάνεται η παρουσία της Microsoft στον τομέα των συστημάτων υγείας, έναν χώρο όπου η Nuance είχε εξαιρετικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία είχε λανσάρει πέρυσι το Microsoft Cloud for Healthcare και προφανώς με την εξαγορά της Nuance θα δοθεί νέα ώθηση.

Τα προϊόντα της Nuance Communications στο συγκεκριμένο τομέα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα Dragon Ambient eXperience, Dragon Medical One και PowerScribe One. «Η σημερινή ανακοίνωση εξαγοράς αντιπροσωπεύει το πιο πρόσφατο βήμα στην στρατηγική επικεντρωμένης στο cloud, της Microsoft» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, η εξαγορά δημιουργεί νέες προοπτικές πρόσθετων συνεργασιών που οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nuance, Mark Benjamin, θα παραμείνει στη θέση του και θα αναφέρεται στον Scott Guthrie, εκ των αντιπροέδρων της Microsoft και επικεφαλής του τομέα Cloud και AI.

Ποια είναι η Nuance

Η Nuance έχει μία αρκετά σύνθετη ιστορία. Μπήκε στο χρηματιστήριο το 2000 και ξεκίνησε να προϊόντα αναγνώρισης ομιλίας, περιλαμβανομένου του Dragon Dictate από την Lernout Hauspie το 2001. Το 2005 συνενώθηκε με την εταιρεία ScanSoft, η οποία με τη σειρά της ξεκίνησε την πορεία της σαν Visioneer, μία εταιρεία σάρωσης εγγράφων το 1992.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων το Dragon Dictate, μία εφαρμογή μετατροπής κειμένου σε αρχείο ήχου για καταναλωτική και επαγγελματική χρήση, που έχει τις ρίζες του πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παράλληλα, εμπλέκεται σε εφαρμογές αναγνώρισης λόγου, chat bots και επεξεργασίας/ παραγωγής λόγου για τον κλάδο της Υγείας.

Η εταιρεία έχει 6.000 εργαζόμενους σε 27 χώρες. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, το Νοέμβριο του 2020, είχε για το δ’ τρίμηνο του 2020 έσοδα 352,9 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι 387,6 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.
Εκείνη την περίοδο η Nuance είχε ανακοινώσει ότι μεταβιβάζει τις δραστηριότητες συνταγογράφησης και τις υπηρεσίες τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων υγείας (HER) Go-Live στην Assured Healthcare Partners and Aeries Technology Group. Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε δηλώσει ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την εταιρεία να επικεντρωθεί στον τομέα των τεχνολογιών διαχείρισης λόγου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Microsoft ήδη έχει στο portfolio της έναν αριθμό εφαρμογών αναγνώρισης φωνής και chat bot, τόσο για τα Windows όσο και για την πλατφόρμα Azure, ωστόσο πήρε το ρίσκο να προχωρήσει στην εξαγορά ενός ηγέτη της αγοράς και να μπει βαθύτερα στον τομέα των εφαρμογών υγείας.

Η εξαγορά έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και η Microsoft φέρεται να αναμένει την οριστικοποίηση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους, καθώς θα πρέπει να υπάρξει έγκριση τόσο των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών όσο και από τους μετόχους της Nuance.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Nuance αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάλογη κίνηση της Microsoft καθώς είχε προηγηθεί η εξαγορά του LinkedIn το 2016 έναντι του ποσού των 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI