Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια προσπάθεια να μειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Ουσιαστικά οι τράπεζες μετατρέπουν τα κόκκινα δάνειά τους σε τίτλους, τους οποίους ένας ειδικός φορέας για το σκοπό αυτό πουλάει σε επενδυτές.

Στόχος είναι η προσέλκυση μεγάλου πλήθους επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους. Η εφαρμογή του σχεδίου άρχισε το Δεκέμβριο του 2019 (Νόμος 4649/16-12-19).

Από την έναρξη του σχεδίου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την ελληνική οικονομία καθώς από το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε μειωθεί από 43% των δανείων στο τέλος του 2019 σε 25,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Το θετικό για τους δανειολήπτες είναι ότι η τιμή κτήσης των κόκκινων δανείων από τους επενδυτές είναι σχετικά χαμηλή και έτσι υπάρχουν περιθώρια για ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.


Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia