Τα έσοδα για τις τράπεζες προκύπτουν από τα δάνεια που δίνουν σε άτομα ή επιχειρήσεις και για τα οποία οι τράπεζες ζητούν τόκους επί των δανείων αυτών.

Όταν ένα δάνειο αποπληρώνεται με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων (πληρωμή της δόσης κάθε μήνα από το δανειολήπτη στο δανειστή) τότε το δάνειο χαρακτηρίζεται ως εξυπηρετούμενο.

Όταν όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δανειολήπτης είναι απίθανο να αποπληρώσει το δάνειο ή ότι δεν έχει καταβάλει τις συμφωνηθείσες δόσεις για πάνω από 90 ημέρες, τότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται ως «κόκκινο» δάνειο ή αλλιώς μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή επισφαλές δάνειο.

Ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και θέτει εμπόδια σε περεταίρω χρηματοδότηση νέων δανείων.

Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στην ελληνική οικονομία το 25,5% των δανείων ήταν κόκκινα δάνεια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι μόλις 2,63%.


Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia