Κατά καιρούς λέμε συνεχώς, και το φωνάζουμε και τώρα λόγω του εργασιακού νομοσχεδίου που είναι προ των πυλών, ότι πρέπει να στηριχθεί η αγορά εργασίας. Προφανώς και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Η στήριξη είναι αυτονόητη όμως σε υγιείς βάσεις και λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα κρίσιμα στοιχεία για τις επιχειρήσεις.

Πολλές φορές είδαμε στο παρελθόν να «πετιούνται» κυριολεκτικά χρήματα, χωρίς να υπάρχει πλήρης εικόνα για το που πήγαιναν συγκεκριμένα κονδύλια. Ας πούμε όμως και πιο ηχηρά ότι πρέπει να στηριχθεί και ο κόσμος του επιχειρείν, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος έμπορος, ο βιοτέχνης, κ.α. Εξάλλου όλοι αλυσίδα είναι και δεν υπάρχει εργαζόμενος χωρίς επιχείρηση να διαθέσει το προϊόν της εργασίας και το αντίστροφο, δεν υπάρχει επιχειρηματίας που μπορεί να παράξει χωρίς να έχει εργατικό δυναμικό, παρά την τεχνολογική επανάσταση και την είσοδο της ρομποτικής που αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις.

Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να μας προβληματίσει και στο επίκεντρό της οφείλουμε να έχουμε την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας για την οποία, τις περισσότερες φορές, ουδείς νοιάζεται. Υγιής επιχειρηματικότητα που συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά και αυτή πρέπει από την πλευρά της να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

Η πανδημία μας έδειξε ανάγλυφα τις ριζικές ανατροπές που μπορεί να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλα τα πεδία της ζωής μας και άρα και στο πεδίο του επιχειρείν με τις βίαιες αλλαγές. Πριν χρόνια διάβασα σε ένα εξαιρετικό σύγγραμμα του καθηγητή Οικονομικής στο Harvard, Gregory Mankiw (Μακροοικονομική θεωρία, εκδόσεις Gutenberg) σχετικά με τις οικονομικές διακυμάνσεις την εξής αναφορά του John Bates Clark (αμερικανός νεοκλασσικός οικονομολόγος, 1898) : «Ο σύγχρονος κόσμος βλέπει τους οικονομικούς κύκλους όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβλεπαν τις πλημμύρες του Νείλου. Το φαινόμενο εμφανίζεται περιοδικά, έχει μεγάλη σημασία για όλους, αλλά τα φυσικά του αίτια δεν είναι ορατά».

Αυτή την μακρά περίοδο της πανδημίας έχουμε την εμφάνιση ενός νέου οικονομικού κύκλου που άλλαξε σταθερές και δεδομένα. Γνωρίζουμε όλοι ότι, όπως οι πλημμύρες του Νείλου υπήρχαν, έτσι και οι οικονομικοί κύκλοι εμφανίζονται και τους βλέπουμε περιοδικά. Πρέπει όμως κάτι να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και αυτό που οφείλει μια κυβέρνηση να πράξει είναι να ενισχύσει, εκτός από τον κόσμο της εργασίας που το κάνει –προφανώς και χρειάζονται και περισσότερα- και τις επιχειρήσεις.

Πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και μέτρα που θα αποσκοπούν στη μείωση της σοβαρότητας των βραχυχρόνιων οικονομικών διακυμάνσεων, στο πλαίσιο της αναγκαίας σταθεροποίησης πρώτα, ώστε μετά να υπάρξει προοπτική ανάκαμψης.

Είναι ζωτικής σημασίας η πολιτική σταθεροποίησης να μετριάσει τον οικονομικό κύκλο, διατηρώντας τόσο την παραγωγή όσο και την απασχόληση όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσικά τους επίπεδα. Μόνο που για να γίνει αυτό επιβάλλεται μια πιο γενναία στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με κίνητρα σημαντικά, όχι επιδοτήσεις, αλλά στοχευμένες κινήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας.

Εάν δεν γίνει, η οικονομία θα είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις των οικονομικών κύκλων και θα είναι…έρμαιο στις διάφορες κρίσεις είτε λόγω πανδημίας, είτε άλλων εξωγενών παραγόντων, όπως συνέβαινε με τις πλημμύρες του Νείλου που δεν άφηναν τίποτα στο πέρασμά τους. Και μια ισχυρή επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει αναχώματα στις πλημμύρες του Νείλου, αρκεί να τύχει της δέουσας προσοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion