Η Apple (AAPL.OQ) προχώρησε στο λανσάρισμα μίας σειράς νέων τεχνολογικών προϊόντων, στο πρώτο της μεγάλο εικονικό event για το 2021. Κύριο στοιχείο των νέων παρουσιάσεων αποτελεί η ενσωμάτωση του νέου επεξεργαστή M1 σε περισσότερες συσκευές.

Συνοπτικά, παρουσιάστηκε η πρώτη σημαντική αναβάθμιση, μετά από αρκετά χρόνια, της σειράς επιτραπέζιων υπολογιστών iMac, παρουσιάστηκε το νέο iPad Pro, με επεξεργαστή M1 και συνδεσιμότητα 5G, καθώς και το εντελώς νέο προϊόν AirTags, μία συσκευή εντοπισμού ουσιαστικά που θα κάνει την εμφάνισή της από τα τέλη Απριλίου.

Αυτό που δεν προέκυψε μέσα από το event, αλλά ανακοινώθηκε μετά από αυτό, ήταν το λανσάρισμα της τελευταίας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας για φορητές συσκευές, του iOS 14.5, το οποίο θα ενσωματώνει τον πολυσυζητημένο περιορισμό που δεν θα επιτρέπει στους δημιουργούς των επιμέρους εφαρμογών να παρακολουθούν την δραστηριότητα των χρηστών, στις εφαρμογές, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλατφόρμες εφαρμογών ή κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν δεδομένα που συγκεντρώνουν από τους χρήστες, διαμορφώνουν ένα προφίλ των online συνηθειών τους και αναλόγως γίνονται στόχος για διαδικτυακές διαφημίσεις.

Το AirTags

Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από το εντελώς νέο AirTags, θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα gadget που φημολογούνταν εδώ και αρκετό καιρό. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μικρό δίσκο, που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, και να μεταδίδει ένα σήμα Bluetooth προς κάποια άλλη συσκευή – ένα iPad ή ένα iPhone για παράδειγμα – ώστε να υποδηλώνει τη θέση του στον κάτοχό του.

Το AirTags θα κοστίζει περί τα 29 δολάρια και θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις ΗΠΑ από τις 30 Απριλίου, ενώ θα είναι συμβατό με όλες τις συσκευές που ενσωματώνουν το U1 chip, δηλαδή θα είναι συμβατό από το iPhone 11 και όλα τα μοντέλα που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση, η συσκευή είναι σχεδιασμένη για να βοηθάει στον «εντοπισμό αντικειμένων και όχι ανθρώπων». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι τελείως νεωτερικό αφού το αυθεντικό Tile tracker, είχε λανσαριστεί το 2014 μετά από μία επιτυχημένη εκστρατεία προσέλκυσης κεφαλαίων.

Το αναβαθμισμένο iMac

Η αναβαθμισμένη σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών iMac θα είναι διαθέσιμη σε επτά διαφορετικά χρώματα, ενώ στο εσωτερικό των συστημάτων θα βρίσκεται ο νέος επεξεργαστής M1 της εταιρείας. Η οθόνη έχει διαγώνιο 24 ιντσών και 11,3 εκατομμυρίων pixels, συνδυασμένη με ανανεωμένη κάμερα, τρία μικρόφωνα και ορισμένες ακόμη μικρότερες αναβαθμίσεις. Η ενσωματωμένη μνήμη θα ανέρχεται μέχρι τα 16GB.

Ουσιαστικά, η ενσωμάτωση του M1, με τη νέα του αρχιτεκτονική, επέτρεψε στην Apple να δημιουργήσει ένα νέο εξαιρετικά λεπτότερο σύστημα.

Το iPad Pro μπαίνει στον κόσμο του 5G

Βασικό σημείο της αναβάθμισης και για το iPad Pro είναι ο νέας αρχιτεκτονικής επεξεργαστής M1, συνδυασμένος με νέα ευρυγώνια κάμερα και δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυα 5G. Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, το M1 chip θα επιτυγχάνει έως και 1500 φορές ταχύτερη απόδοση των γραφικών, σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γραφικά και την απόδοση της συσκευής σε επίπεδο gaming.

Η επιλογή του επεξεργαστή M1 είναι αποκλειστική στο μοντέλο με την οθόνη των 12,9 ιντσών, η οποία διαθέτει τεχνολογία Mini LED και η τιμή του στις ΗΠΑ θα φτάνει τα 1099 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η νέα σειρά θα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο που θα φτάνει έως και τα 2 Terabytes.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η αγορά των συσκευών tablet εμφάνισε ανάπτυξη το 2020 για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, με τις πωλήσεις να παίρνουν ώθηση τόσο από τόσο από απλούς χρήστες όσο και από τον χώρο της εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανακοινώθηκαν επίσης η ανανέωση του Apple TV, το οποίο πέρα από το βελτιωμένο τηλεχειριστήριο με την επανασχεδιασμένη ψηφιακή βοηθό Siri, αποκτά έναν επεξεργαστή A12 Bionic στο εσωτερικό του και υποστήριξη HDR (High Dynamic Range). Το HDR προσφέρει ευρύτερη γκάμα χρωμάτων, κάνοντας τις εικόνες πιο ζωηρές και πιο ρεαλιστικές.

Ακόμη η εταιρεία γνωστοποίησε ότι έχει σχεδιάσει εκ νέου την εφαρμογή των Podcasts, προκειμένου να είναι πιο εύκολο να βρίσκει κανείς shows, ενώ οι ακροατές θα μπορούν να εγγράφονται σε podcasts έναντι συνδρομής. Τέλος, η Apple ανακοίνωσε ότι οι συσκευές iPhone 12 και iPhone 12 Mini θα είναι πλέον διαθέσιμες και σε μωβ χρώμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία